Περιβάλλον
Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας: Όχι μπουλτόζες στο πάρκο Δρακόπουλου! Κινητοποίηση 2/10

O Mπακογιάννης καταστρέφει το πάρκο Δρακόπουλου με μπουλντόζες! Να τον σταματήσουμε!

Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, οι μπουλντόζες του Κ. Μπακογιάννη μπήκαν στο πάρκο Δρακόπουλου, στα Α. Πατήσια, όπου ολοκλήρωσαν την καταστροφή που είχαν προκαλέσει οι μπουλντόζες του Ν. Κακλαμάνη, το 2009.

Το πάρκο Δρακόπουλου είναι μοναδικής ιστορικής και οικολογικής αξίας. Εντάσσεται στην παράδοση εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, των αρχών του 20ου αι., καθώς φιλοξενούσε εργοστάσιο εριουργίας. Ο ιδιοκτήτης, Αθηνόδωρος Δρακόπουλος, το 1977, δώρισε, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον χώρο, στον οποίο υπήρχε βίλα, βοηθητικοί χώροι, το εργοστάσιο και, φυσικά, κήπος. Από τότε, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλαγής χρήσης του χώρου.

Ο Δήμος Αθηναίων, παρά τα αιτήματα των πολιτών και παρά την αναμφισβήτητη αξία του χώρου δεν έκανε καμία προσπάθεια να το απαλλοτριώσει, να το περισώσει από τους επίδοξους εργολάβους και να το προστατέψει από τη φθορά του χρόνου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον προηγούμενο χειμώνα, το καταταλαιπωρημένο εναπομείναν κτίριο υπέστη το τελειωτικό χτύπημα από την κακοκαιρία Μήδεια. Από τον Φεβρουάριο του 21, οπότε ο δήμος περιέβαλε με προστατευτικά το κατεστραμμένο κτίριο, τηρεί σιγή ιχθύος στις διαμαρτυρίες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις των πολιτών. Επιπλέον, καταστρέφει ό,τι οι ίδιοι οι κάτοικοι είχαν φτιάξει για να προστατέψουν το πάρκο. Και, τώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ούτε στο κοινοτικό, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος γκρέμισε ό,τι είχε απομείνει από την κακοκαιρία, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας.

Διαμαρτυρόμαστε για τη διαρκή απαξίωση των αιτημάτων των πολιτών της πόλης μας. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχει γίνει παροιμιώδης για την αδιαφορία της απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων και καταπάτησης των δικαιωμάτων των πολιτών στην ποιότητα ζωής. Αναφέρουμε, αντιπροσωπευτικά, μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα:

• Δωρεά στον Παναθηναϊκό για τη δημιουργία γηπέδου του ποσού των 72 εκ. (Νοέμβριος 2020)

• Παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της ανάπλασης και αξιοποίησης του λόφου του Στρέφη (Ιανουάριος 2021)

• Κοπή δέντρων για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος (Απρίλιος 2021)

• Στέγαση των νηπίων σε containers, τα οποία δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη για την κάλυψη της προσχολικής αγωγής.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας θα είναι παρούσα το Σάββατο, 2/10 στις 11:00 το πρωί στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι κάτοικοι, και θα αγωνιστεί μαζί τους, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους δημότες, να χαρακτηριστεί υψηλού πρασίνου, να συντηρηθεί και να συνεχιστούν απρόσκοπτα δραστηριότητες αλληλεγγύης, όπως η αγορά χωρίς μεσάζοντες.

Επιπλέον, μαζί με τους κατοίκους θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την απαλλοτρίωση και διάσωση και των υπόλοιπων ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων της περιοχής, όπως η Columbia, το κουμπάδικο, η βίλα Κλωναρίδη.

Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας