Εκπαίδευση και νεολαία
Απεργία στα σχολεία τη Δευτέρα 11/10

1/10, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

H οργή των εκπαιδευτικών απέναντι στις επιθέσεις της Κεραμεώς μεγαλώνει. Δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν με συντριπτικά – σχεδόν καθολικά – ποσοστά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, παρά τα τιμωρητικά μέτρα που θέσπισε το υπουργείο προκειμένου να την περάσει. Μπροστά στον κίνδυνο να επαναληφθεί το περυσινό φιάσκο που η αξιολόγηση έμεινε στα χαρτιά, η κυβέρνηση κατέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, κάτι το οποίο πέτυχε την περασμένη Τετάρτη. 

Oι ομοσπονδίες άσκησαν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η ΟΛΜΕ σε συνεδρίασή της αποφάσισε να καλέσει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτη 6/10, στις 6μμ στα Προπύλαια, συγκέντρωση στο Εφετείο την ημέρα της εκδίκασης με τρίωρη στάση εργασίας και 24ωρη απεργία και συλλαλητήρια σε όλες της πόλεις μαζί με μαθητές/τριες και γονείς τη Δευτέρα 11/10. 

Ήδη από την ώρα που μαθεύτηκε η αρχική προσφυγή στα δικαστήρια, σύλλογοι εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Ευελπίδων. Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση, η αγανάκτηση εκτοξεύτηκε. Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το επόμενο απόγευμα, Παρασκευή 1/10, έφτασε να έχει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και φοιτητές/τριες, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει εδώ και καιρό. Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.

 Η τρομάρα κι ο πανικός της κυβέρνησης ήταν εμφανής από τον τρόπο που αντιμετώπισε τη διαδήλωση της Αθήνας. Όταν οι εκπαιδευτικοί έφτασαν στο Σύνταγμα δεκάδες ματατζήδες βρίσκονταν παρατεταγμένοι στην Όθωνος με διαταγή να μην αφήσουν κανέναν να πατήσει στο οδόστρωμα της Βασιλ. Αμαλίας. Κι όταν τα συνθήματα και διαμαρτυρίες για τον αστυνομικό αποκλεισμό πλήθυναν, άρχισαν το ξύλο, τα χημικά και οι εκτοξεύσεις νερού από την αύρα. Αλλά δεν κατάφεραν να διαλύσουν τη διαδήλωση, που για ώρα συνέχισε να φωνάζει συνθήματα μπροστά στο Μεγάλη Βρετανία. 

Να φύγει η Κεραμέως

«Πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει πρόταση κι αποφάσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για απεργία με πολιτικά χαρακτηριστικά και απεύθυνση προς την ΑΔΕΔΥ για απεργία ώστες να φύγει η Κεραμέως και η κυβέρνηση» μας είπε εκείνη την ώρα η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

«Θα συνεχίσουμε την αποχή από την αξιολόγηση, αλλά πρέπει να πάμε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν εκμεταλλευτούμε τη δυναμική και την οργή που υπάρχει μπορούμε να πάμε σε απεργίες» συμπληρώνει η Κατερίνα, δασκάλα στον Πειραιά, μέλος του ΣΕΠΕ «Ρήγας Φεραίος». «Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει γίνει πολλή δουλειά. Οι περισσότεροι συνάδελφοι απέχουν – απεργούν και γιατί θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερο μέλλον κι εκπαίδευση. Σήμερα (σ.σ Πέμπτη 1/10) στο σχολείο ήταν όλοι οργισμένοι και κανείς δεν είπε ότι παίρνει πίσω την αποχή. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους».

Ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος, ταμίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας-3Β συνέχισε: «O κλάδος χρειάζεται να συνεχίσει κρατώντας τα δεδομένα που ήδη έχει. Κι αυτά είναι ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση ισχύος, ενωμένοι κι αποφασισμένοι, υπάρχει τεράστια αγανάκτηση και μάλιστα μετά τη σημερινή επίθεση της αστυνομίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προσφεύγει στα δικαστήρια και κηρύσσει παράνομη την αποχή χρειάζεται άμεσα να βγουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν χωράνε μεμψιμοιρίες. Τώρα είναι η ώρα για απεργία. Αυτή είναι η αποφασιστικότητα που μπορεί να συσπειρώσει τους συναδέλφους κι όχι οι δισταγμοί των ηγεσιών. 

Η συμμετοχή στην απεργία-αποχή είναι συντριπτική. Στο σύλλογό μου βρισκόμαστε στο 100% στα δημοτικά σχολεία, στο 90% στα νηπιαγωγεία. Ακόμα και σε περιοχές και σχολεία που θεωρούνται “δύσκολα” λόγω πιέσεων, διευθυντή κλπ, η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Πήγα σε ένα τέτοιο σχολείο για ενημέρωση και συναντούσα συναδέλφους με σηκωμένες γροθιές να λένε “στα όπλα συνάδελφοι” και τέτοια. Στο δικό μου σχολείο συγκεντρωθήκαμε στο μεγάλο διάλειμμα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε ποια είναι τα επόμενα βήματά μας. Η συμμετοχή ήταν μαζική και όλοι οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν με ανακούφιση και χαρά το ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την απεργία – αποχή και περιμένουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα».


 

 

“Ελάτε να παλέψουμε μαζί”

Σε «Απεργιακή κλιμάκωση να στείλουμε την Κεραμέως και τη ΝΔ στην ανεργία» καλεί το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» με προκήρυξή του που διακινείται στα σχολεία:

«Η οργή ξεχειλίζει απέναντι στην κυβέρνηση, που κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Η προσπάθεια να βγεί παρανομη η απεργια αποχή απο την αξιολόγηση, τα ΜΑΤ και οι Αύρες στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο της Παρασεκυής, δείχνουν τον πανικό της Κεραμέως και όλης της κυβέρνησης μπροστά στην αποφασιστική στάση των εκπαιδευτικών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο από την καλλιεργούμενη εικόνα μιας κυβέρνησης παντοδύναμης. Έχουν προ πολλού χάσει κάθε ιδεολογική συναίνεση και ο αυταρχισμός είναι το μόνο μέσο που έχουν απέναντι σε έναν κλάδο που με κάθε τρόπο αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας είναι μέρος της συνολικής ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης για τη διάλυση κάθε δημόσιας εκπαιδευτικής δομής. Από τα προνήπια που τα πετά στα κοντέινερς μέχρι το ταξικό λεπίδι της ΕΒΕ, από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και το νόμο 4823 που επέβαλε η κυβέρνηση το καλοκαίρι με τα σχολεία κλειστά, από την τράπεζα θεμάτων ως το νόμο για την τεχνική εκπαίδευση που επιδιώκει να εξωθήσει χιλιάδες μαθητές προς την κατάρτιση, τη μαθητεία, δηλαδή τη μαύρη εργασία.

Φάνηκε πανελλαδικά όλες τις τελευταίες ημέρες, ότι οι εκβιαστικές τακτικές του ΥΠΑΙΘ και των κατά τόπους «προθύμων» του όχι μόνον δεν μας φοβίζουν αλλά αντίθετα ότι είμαστε έτοιμοι και έτοιμες για ακόμη μεγαλύτερες και πιο δυναμικές συγκρούσεις από αυτές της περσινής χρονιάς. Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε απο τα συνδικάτα να οργανώσουν με τον πιο δυναμικό τρόπο τις τεράστιες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Να κλιμακώσουμε την σύγκρουση με απεργίες με διάρκεια για να ανατρέψουμε τις επιθέσεις της ΝΔ και μαζί τους και την Κεραμεως.

Το κίνημα στην Εκπαίδευση και παντού βάζει φραγμούς στις ταξικές επιθέσεις. Οι σαρωτικές ήττες της Κεραμέως στη μάχη για την αξιολόγηση των σχολειών μας, στην προσπάθεια της να επιβάλει πρώτη τις ηλεκτρονικές εκλογές στα συνδικάτα με στόχο την διάλυσή τους, στα σχέδια για αστυνόμευση των σχολών αλλά και η πρόσφατη μεγαλειώδης νίκη των ντελιβεράδων της efood ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη δείχνουν ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης δεν ξεσηκώνουν μόνον κύματα οργής αλλά ισχυροποιούν με γοργά βήματα την οργάνωση και αντίσταση σ’ όλους τους εργατικούς χώρους. 

Συνεχίζουμε τις επόμενες ημερες την μαχη της της αξιολόγησης. Συνεχίζουμε στην απεργία-αποχή, όπως ακριβώς καλουν οι Ομοσπονδίες και απομονώνουμε όλους όσους λένε οτι ειναι παρανομη η απεργία-αποχή. ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. 

Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 6μμ στα Προπύλαια κατεβάζοντας όλους τους συναδέλφους με το πανό της ΕΛΜΕ ή του Συλλογου ΠΕ. 

Την Πέμπτη 7 Οκτώβρη το πρωί σε καθε σχολείο αντιφασιστικά. Μαζί με τους μαθητές οργανώνουμε μαθηματα αντιφασιστικά σε κάθε σχολείο. Για να μην αφήσουμε τους νεοναζί να σηκώσουν κεφάλι όπως προσπάθησαν τις προηγούμενες ημερες στην Σταυρούπολη και στο Νέο Ηράκλειο. 

Συμμετέχουμε μαζικά στις 9/10, στα αντιρατσιστικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια, (στην Αθήνα στην Ομονοια στις 3μμ) στον ένα χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ. 

Οργανώνουμε από τώρα σε κάθε σχολείο την 24ωρη απεργία στις 11 Οκτώβρη. Να μην δουλέψει κανένας συνάδελφος εκείνη την ημέρα για να πιέσουμε έστι όχι μόνο την Κεραμέως αλλά και τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες να κλιμακώσουν απεργιακά. 

Στις 21/10 όλη η εκπαίδευση πρέπει να βρεθεί απεργιακά στο πλευρό των Υγειονομικών που οι ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ) προχωράνε σε πανελλαδική απεργία με απεργιακή συγκέντρωση 8.30πμ στην πλ. Μαβίλη, ενάντια στις αναστολές συμβάσεων για 7.000 εργαζόμενους στην Υγεία που διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία. 

Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις σε καλεί να παλέψουμε μαζί».