Καταπίεση και απελευθέρωση
Οργανώνουμε τα βήματά μας για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της Zackie

21/9, Διαδήλωση στα τρία χρόνια από τη δολοφονία της Zackie-Oh. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Την Κυριακή 3/10 το απόγευμα παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για την δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, στην αυλή του πολυχώρου Φάμπρικα στο Μεταξουργείο (το λινκ για τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση εδώ: https://youtu.be/v2eZl-tmAQw).

Οι ομιλήτριες πολλές και από πολλούς διαφορετικούς χώρους: από την κινηματική ομάδα Justice4Zak/Zackie, από το Παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch, από το OmniaTv, το περιοδικό Antivirus, τη Διεθνή Αμνηστία, το Orlando LGBT+, την ομάδα Sylvia Rivera-για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride, το The Press Project, καθώς και η Άννυ Παπαρούσου, η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η μητέρα της Zackie, που ευχήθηκε να μην ξαναχρειαστεί να ενωνόμαστε μαζί σε τόσο σκοτεινές συνθήκες και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Μάγδα Φύσσα, που δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της και της οικογένειάς της στο δικαστικό αγώνα που αναμένουμε να ξεκινήσει.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, και όλοι οι ομιλητές τόνισαν την απροθυμία, την κωλυσιεργία και την απόπειρα συγκάλυψης που συντελείται στην υπόθεση αυτή ήδη πριν φτάσει στα δικαστήρια, και που συνεχίζει αμείωτη από την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας μέχρι σήμερα.

Θυμηθήκαμε ξανά την ιστορία της δολοφονίας του Ζακ, όπως έχει μερικώς μόνο αποκαλυφθεί από τις αποσπασματικές καταγραφές βίντεο, καμερών και μαρτυριών, την άρνηση των θεσμών, αστυνομίας και δικαστικής εξουσίας, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης (υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι οι δολοφόνοι κατηγορούνται για "θανατηφόρο σωματική βλάβη" αντί για "ανθρωποκτονία"), και την τρομερή προσπάθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης ώστε να συγκαλυφθεί η δολοφονία ή ακόμα και να κατηγορηθεί το θύμα αντί των δολοφόνων του.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεων των ομιλητριών, που δομήθηκαν σε δύο διακριτούς κύκλους, τη "μνήμη" και τη "δικαιοσύνη", τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως η αξία της συλλογικής κινηματικής δράσης, η σημασία των ταυτοτήτων που έφερε η Zackie και πώς αυτές ανέδειξαν από τη μία την υπόθεση αλλά και εντέλει επηρεάζουν την έκβασή της, η αξία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος η δίκη να αναμεταδίδεται δημόσια, η σημασία της μνήμης και το πώς αυτή μπορεί να διαβληθεί αν δεν αντισταθούμε μαζικά στην θεσμική προπαγάνδα, αλλά και η ένωση του αντιφασιστικού με το αντισεξιστικό κίνημα, που μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ώθηση στον κινηματικό αγώνα για τη δίκη που ξεκινά ξανά στις 20 του Οκτώβρη.

Σύνδεση

Επίσης έγινε η σύνδεση με τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη και την Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης αλλά και στο Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα, με κεντρικό πρόταγμα πως χρειάζεται να συνεχίζουμε τον αγώνα μας και σε αυτό το επίπεδο.

Στο κλείσιμο των εισηγήσεων κάναμε τη δική μας τοποθέτηση ως Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh” για την ανάγκη εξωστρέφειας του αγώνα και της ένωσής του με τους υπάρχοντες οργανωμένους χώρους και σωματεία, πράγμα που γνωρίζουμε καλά πως υπήρξε καταλυτικό και στην έκβαση της υπόθεσης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η κινηματική και οργανωμένη μας παρουσία αποτελεί το αναγκαίο συστατικό αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι δολοφόνοι της Zackie δεν θα  είνουν ατιμώρητοι.

Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για τις 12 Οκτώβρη στις 18.30 στην πλατεία Κουμουνδούρου, ώστε να οργανώσουμε τα επόμενά μας βήματα, και για τις 20 Οκτωβρίου έξω από τα Δικαστήρια!

Μαρία Σερέτη,
μέλος της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh”