Περιβάλλον
STOP στις μπουλντόζες του Μπακογιάννη

2/10, Συγκέντρωση κατοίκων στο πάρκο Δρακόπουλου. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 2 Οκτώβρη στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια πάνω από εκατό κάτοικοι της περιοχής με τη συμμετοχή και τη στήριξη συλλογικοτήτων και δημοτικών κινήσεων. Λίγες μέρες νωρίτερα την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου οι μπουλντόζες του Κ. Μπακογιάννη μπήκαν στο πάρκο Δρακόπουλου όπου ολοκλήρωσαν την καταστροφή που είχαν προκαλέσει οι μπουλντόζες του Ν. Κακλαμάνη, το 2009, ρίχνοντας και το τελευταίο εναπομείναν ιστορικό κτίριο του πάρκου που είχε υποστεί το τελειωτικό χτύπημα από την κακοκαιρία «Μήδεια».

Παίρνοντας το λόγο πολλοί κάτοικοι και φορείς ζήτησαν το πάρκο να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου χωρίς "επενδύσεις" και ιδιώτες. «Το πάρκο σήμερα είναι έτσι όπως είναι και δεν το έχουν κτίσει ακόμη εξαιτίας των αγώνων που έγιναν στο παρελθόν» τόνισε ένας από τους παλιούς κάτοικους της γειτονιάς.  «Θυμάμαι ότι επιχείρησαν να το κάνουν mall, θυμάμαι τα “πατησιακά» το 1985 να μαζεύουμε χιλιάδες υπογραφές πόρτα-πόρτα από τέρμα Πατησίων μέχρι πλ. Αμερικής, μεταξύ άλλων και ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης, για να έχουν ένα πάρκο τα παιδιά να παίζουν, θυμάμαι τις αμέτρητες εκδηλώσεις και συναυλίες που έγιναν. Να έχουμε το νου μας να μην μας το πάρουν».

«Θα αγωνιστούμε μαζί  ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους δημότες, να χαρακτηριστεί υψηλού πρασίνου, να συντηρηθεί και να συνεχιστούν απρόσκοπτα δραστηριότητες αλληλεγγύης, όπως η αγορά χωρίς μεσάζοντες» τόνισε η Αθανασία Κατσούλη, σύμβουλος της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας στο 5ο Κοινοτικό Συμβούλιο ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος. 

«Το πάρκο Δρακόπουλου είναι μοναδικής ιστορικής και οικολογικής αξίας. Εντάσσεται στην παράδοση εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, των αρχών του 20ου αι., καθώς φιλοξενούσε εργοστάσιο εριουργίας» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. «Ο ιδιοκτήτης, Αθηνόδωρος Δρακόπουλος, το 1977, δώρισε, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον χώρο, στον οποίο υπήρχε βίλα, βοηθητικοί χώροι, το εργοστάσιο και, φυσικά, κήπος. Από τότε, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλαγής χρήσης του χώρου. Ο Δήμος Αθηναίων, παρά τα αιτήματα των πολιτών και παρά την αναμφισβήτητη αξία του χώρου δεν έκανε καμία προσπάθεια να το απαλλοτριώσει, να το περισώσει από τους επίδοξους εργολάβους και να το προστατέψει από τη φθορά του χρόνου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον προηγούμενο χειμώνα, το καταταλαιπωρημένο εναπομείναν κτίριο υπέστη το τελειωτικό χτύπημα από την κακοκαιρία Μήδεια. 

Από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε ο δήμος περιέβαλε με προστατευτικά το κατεστραμμένο κτίριο, τηρεί σιγή ιχθύος στις διαμαρτυρίες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις των πολιτών. Επιπλέον, καταστρέφει ό,τι οι ίδιοι οι κάτοικοι είχαν φτιάξει για να προστατέψουν το πάρκο. Και, τώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ούτε στο κοινοτικό, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος γκρέμισε ό,τι είχε απομείνει από την κακοκαιρία, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας».