Εργατικό κίνημα
11/10: Απεργία σεισμός και μεγαλειώδες συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα

Χιλιάδες δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας το πρωί της Δευτέρας 11/10, ημέρα 24ωρης απεργίας στα σχολεία. Η συμμετοχή στην απεργία έχει εντυπωσιακά ποσοστά, καθώς στις περισσότερες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ξεπερνά το 70% και σε πολλές είναι πάνω κι από το 90%. Ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν κλειστά όλη την ημέρα καθώς το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέβηκαν στην απεργία.

Πριν ακόμα την ώρα του καλέσματος, ο δρόμος μπροστά στο Εφετείο είχε αρχίσει να γεμίζει με απεργούς, ξυπνώντας μνήμες από το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ένα χρόνο πριν, όταν καταδικάστηκαν οι νεοναζί της Χ.Α. Αυτή τη φορά μέσα στο δικαστήριο εκδικαζόταν η έφεση που είχε καταθέσει η ΟΛΜΕ, ενάντια στην απόφαση που κήρυσσε παράνομη την απεργία αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση – μετά από προσφυγή της Κεραμέως.
Από τη μικροφωνική χαιρέτισαν πλήθος εκπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, αλλά και συνδικαλιστές άλλων κλάδων που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους. Αναμεσά τους και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ. Σάββας, που κάλεσαν σε κλιμάκωση με συμμετοχή όλων στην απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία στις 21/11. Στάση εργασίας σε συμπαράσταση με την απεργία των εκπαιδευτικών κήρυξε σε όλο το δημόσιο η ΑΔΕΔΥ.
Όταν η πορεία άρχισε, η εικόνα των χιλιάδων απεργών που ξεκίνησαν να βαδίζουν με παλμό προς το Σύνταγμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές διαδήλωσαν φοιτητές και φοιτήτριες από σχολές της Αθήνας, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista, το ΣΕΚ στις Σχολές κι άλλες συλλογικότητες σε συμπαράσταση. Αξιοσημείωτη ήταν η στιγμή που η διαδήλωση των εκπαιδευτικών ενώθηκε με αυτή των μαθητών/τριών στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί – Όλοι ενωμένοι για την ανατροπή».

Στη συγκέντρωση ακούστηκε από μια σειρά εκπροσώπους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, η πρόταση για κήρυξη νέας απεργίας την Παρασκευή 15/10.

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο της Αθήνας και τις άλλες πόλεις.