Εκπαίδευση και νεολαία
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών: Από τη μια άκρη ως την άλλη

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

Η απεργία των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα είχε τεράστια συμμετοχή και μεγάλες διαδηλώσεις. 

«Στην πορεία στη Θεσσαλονίκη συζητιόταν ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι κοντά στο 90%» σημειώνει ο Νίκος Κοκκίνης. «Ήταν μια εικόνα που φαινόταν από τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στα σχολεία. Η πορεία είχε χιλιάδες. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε μια τέτοια εικόνα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Υπήρχε επίσης πολύ μεγάλη όρεξη για συζήτηση σχετικά με το πως θα συνεχίσει αυτός ο αγώνας, να μην πάει χαμένη αυτή η δυναμική. Η προκήρυξη του Δικτύου “Η Τάξη μας” που καλεί σε απεργιακή κλιμάκωση διαβάστηκε μαζικά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον». 

«Ένα ποτάμι απεργών εκπαιδευτικών, ξεχύθηκε στους δρόμους της Πάτρας στέλνοντας το μήνυμα στην Κεραμέως, ότι ούτε δικαστήρια, ούτε ΜΑΤ, ούτε απειλές και εκβιασμοί θα περάσουν. Πάνω από 10-15 χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια πορεία εκπαιδευτικών» λέει ο Γιάννης Αγγελόπουλος. 

«Μεγάλη επιτυχία είχε στο Βόλο η απεργία των εκπαιδευτικών και η πορεία που ακολούθησε. Οι απεργοί ήταν κατενθουσιασμένοι με την επιτυχία αυτή. "Δεν έχει ξαναγίνει", μας είπε κάποιος καθώς μια ότι μια σειρά σχολεία παρέμειναν κλειστά», σημειώνει η ανταπόκριση του Τάσου Τσιούνη.

«Ήταν από τις μεγαλύτερες απεργίες που έχουν γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης με 3.000 κόσμο στο δρόμο, είχαν παρουσία εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές και σίγουρα υπάρχει η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση με νέο γύρω συνελεύσεων και κινητοποιήσεων», μεταφέρει η Θεοδώρα Καφίρα. Ο τοπικός σύλλογος δασκάλων στη Μεσαρά του νομού Ηρακλείου ήταν αυτό με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής πανελλαδικά, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, με 97,3% και δεύτερα τα Χανιά με 92%. Ο ΣΕΠΕ Ηρακλείου έπιασε το 80%, με 2.000 δασκάλους να δηλώνουν απεργοί.

Ηχηρή απάντηση

Στα Χανιά, «δόθηκε ηχηρή απάντηση στην Κεραμέως και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους γονείς. Η συμμετοχή στην απεργία έφτασε σε υψηλά ποσοστά. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και κατέληξε στα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων. Χαιρετισμό στην συγκέντρωση, και με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών από τα σωματεία, απεύθυνε η Παρβάνα Αμίρι, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν: “Η πρόσβαση στην Παιδεία θα έπρεπε να είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα και δεν θα έπρεπε τα παιδιά και οι μαθητές να παλεύουν γι' αυτό. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εδώ. Παλεύουμε γι' αυτό και το διεκδικούμε. Και ας θυμόμαστε όλοι και ειδικά τα νέα παιδιά ότι αυτό θα είναι κάτι που θα τους ακολουθεί. Για κάθε δικαίωμα που καταπατάται, για κάθε ελευθερία θα πρέπει να είναι εκεί και να τη διεκδικούν στην πορεία της ζωής τους. Είμαστε μαζί σας και παλεύουμε όλοι μαζί”, είπε μεταξύ άλλων» σημειώνει η ανταπόκριση του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ. 

Mε «ατελείωτο ποτάμι» παρομοίασε ο Διδασκαλικός Σύλλογος της Ξάνθης την απεργιακή διαδήλωση που έγινε στην πόλη υπό βροχή. Στην Αλεξανδρούπολη, «ήταν η μεγαλύτερη πορεία εκπαιδευτικών που έχει γίνει ποτέ» μας λέει ο Γιώργος Μποτσίδης. «Έγινε συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου έγιναν χαιρετισμοί από τη μικροφωνική κι ακολούθησε μια μεγάλη πορεία μέσα στην πόλη, με δυνατό παλμό και συνθήματα. Η αγανάκτηση απέναντι στις επιθέσεις της Κεραμέως είναι τεράστια».

Από την Ικαρία, ο Βασίλης Λουκάς, μέλος της τοπικής ΕΛΜΕ μεταφέρει την εικόνα της απεργίας: «Πάνω από 150 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που για τα δεδομένα του νησιού είναι σημαντικό μέγεθος. Πάρα πολλοί οι απεργοί εκπαιδευτικοί. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 92%. Το παρών έδωσαν επίσης μαθητές και γονείς. Με τέτοια ποσοστά και τέτοια μηνύματα που έρχονται από παντού δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πρέπει να δώσουμε απεργιακή συνέχεια. Το καλό είναι ότι μας έχει γεμίσει αισιοδοξία η απεργία της Δευτέρας».

Ηράκλειο. Φωτό: Ν. Ζαμπουλάκης


Η απεργία στα Χανιά είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή. Πολλά σχολεία κλείσανε εντελώς. Και τέτοια απεργιακή διαδήλωση είχαμε να δούμε πολλά χρόνια. 

Ταυτόχρονα αρκετά σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη από τους μαθητές και τις μαθήτριες κι αρκετοί κατέβηκαν στην πορεία. Αλλά τον τόνο, τον παλμό και το μέγεθος το καθόρισαν οι απεργοί εκπαιδευτικοί. Στην επιτυχία της απεργίας βοήθησε και η αντιφασιστική μέρα δράσης στα σχολεία στις 7/10, όπου γίνανε συζητήσεις, προβολές κ.α. Ο συντονισμός με τους γονείς και τους μαθητές είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα. Το υπουργείο τολμάει σε αυτές τις συνθήκες να συγχωνεύει τμήματα στέλνοντας απλά ένα αρχείο excel στα σχολεία. “Κοκκινίζει” τμήματα που τα θεωρεί περιττά και στοιβάζει τα παιδιά ακόμα και σε 30άρια τμήματα.  Χρειάζεται να συνεχίσουμε μετά την απεργία της Δευτέρας. Δεν πισωγυρίζουμε από την απόφαση για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Αλλά πλέον χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Έχουμε πάρει απόφαση σαν Παρεμβάσεις και προτείνουμε νέα απεργία την Παρασκευή 15/10 και 48ωρη στις 20 και 21/10, σε συντονισμό και με τους υγειονομικούς. Αυτή την πρόταση τη βάζουμε και στις συνελεύσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα και στην ηγεσία της ΟΛΜΕ. 

Δώρα Κιντή, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων

 

Χανιά. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων

H εκτίμησή μας είναι ότι η απεργία έφτασε στο 80% συμμετοχής στη Θεσσαλονίκη. Υπήρχαν πάρα πολλά σχολεία που έκλεισαν εντελώς. Στο δικό μου σχολείο πήγε για δουλειά μόνο ένας από τους 30. Η απεργιακή διαδήλωση θύμιζε πανεργατική απεργία σε μέγεθος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια νέα ριζοσπαστικοποίηση κινείται στα σχολεία. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που είτε ήταν απολιτίκ, είτε συντηρητικοί συμμετείχαν μαζικά στην απεργία μαζί με αυτούς που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Το κλίμα στα σχολεία είναι εκρηκτικό. Μοιάζει με καζάνι που βράζει. Οι ηγεσίες των ομοσπονδιών δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις διαθέσεις. Χρειάζεται άμεση απεργιακή κλιμάκωση. Να δώσουμε έμφαση στην πολιτική διάσταση κι όχι στη νομικίστικη. Ό,τι και να πουν τα δικαστήρια, χρειάζεται να ρίξουμε την κυβέρνηση. Βλέποντας την κατάσταση στην Υγεία, αυτή που ζούμε στα σχολεία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Κατερίνα Τσαλταμπάση, ΣΤ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης»

Το κλίμα στα σχολεία τις τελευταίες ημέρες ήταν εκρηκτικό. 

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση πίστευαν ότι το όργιο τρομοκρατίας, πιέσεων και καταστολής που δεχτήκαμε στα συλλαλητήρια, θα κάμψουν τους εκπαιδευτικούς. Γελάστηκαν. Ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο, την εργασία, για το Ψωμί, την Παιδεία και την Ελευθερία, κυριάρχησε στη συνείδηση των συναδέλφων. Μαζικά ο κλάδος δήλωνε απεργία – αποχή, κόντρα στη δικαστική απόφαση που την έβγαζε παράνομη. Συνεχίζουμε. Αυτή η απεργία δεν είναι το κύκνειο άσμα αλλά η αρχή. Τα ποσοστά της απεργίας σήμερα ξεπερνούν το 80% - 90% σχεδόν παντού. Και τα μικρότερα ποσοστά ακόμα ξεπερνούν το 50% – 60%. Σχολεία ολόκληρα έχουν κλείσει. Οι μαθητές έχουν κατέβει κι αυτοί στο δρόμο. Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο πρέπει να ορθωθεί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική.

Άννα Μπαχτή, ΔΣ Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

Στο σχολείο που δουλεύω το ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή απεργία είναι στο 93%. 

Γενικά η συμμετοχή στη σημερινή απεργία είναι τεράστια. Υπάρχει οργή κι αγανάκτηση. Ακόμα και κόσμος που πριν λίγο καιρό σου έλεγε ότι δεν γίνεται τίποτα με τις απεργίες είδε τη σημερινή απεργία με ανακούφιση. Αισθάνθηκε ότι απαντάει στις επιθέσεις. Χρειάζεται οι ομοσπονδίες να κρατήσουν αγωνιστική στάση και στη συνέχεια. Αν γίνει αυτό με τη δυναμική που υπάρχει, μπορούμε να πάμε σε κλιμάκωση με 48ωρες απεργίες και να δώσουμε μια και καλή απάντηση στην κυβέρνηση της οποίας ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται. Οι λεονταρισμοί που κάνει αποκαλύπτουν την αδυναμία της. Δεν μπορεί να πείσει και προσπαθεί να εκβιάσει. 

Γιώργος Προυσαλίδης, γραμματέας Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Πάτρα. Φωτό: Γ. Αγγελόπουλος

Ξάνθη. Φωτό: Τζεμαλί Μηλιαζήμ