Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Όχι στην αναστολή

8/10/21, ΣτΕ. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με παναττική στάση εργασίας 8πμ-11πμ και συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ συνεχίστηκε την Παρασκευή 8 Οκτώβρη το απεργιακό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ, που θα κορυφωθεί με την πανυγειονομική απεργία στις 21/10. Την ίδια μέρα εκδικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας κατά των αναστολών εργασίας και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Με τα πανό τους συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, τον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το Θριάσιο και το Δρομοκαϊτειο, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα στο Έλενα Βενιζέλου. Το παρών έδωσαν επίσης εργαζόμενοι/ες από μια σειρά ακόμα νοσοκομεία όπως το Δαφνί, το Ιπποκράτειο, το Σωτηρία, το Ασκληπιείο Βούλας, τον Ευαγγελισμό, από το ΕΚΑΒ καθώς και από τον Άγιο Ανδρέα και άλλα νοσοκομεία της Αχαΐας.

Με συνθήματα όπως «Πλεύρη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά» και «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία», οι εργαζόμενοι/ες παρέμειναν για ώρα έξω από το ΣτΕ παρά τη βροχή. Η οργή για την απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει μέσα σε μια ημέρα 7.000 υγειονομικούς στο δρόμο χωρίς εισόδημα, στερώντας τους παράλληλα από το ΕΣΥ εν μέσω τρομακτικών ελλείψεων και πανδημίας, ήταν μεγάλη. Το ίδιο και για τα σχέδιά της να φέρει εργολάβους ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας.

«Είμαστε σήμερα εδώ από όλα τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές της Αχαΐας και γενικότερα της νοτιοδυτικής Ελλάδας, εργαζόμενοι/ες σε αναστολή», μας είπε η Παναγιώτα Χριστοδουλοπούλου, από την τεχνική υπηρεσία του Άγιου Ανδρέα. «Δεν είμαστε κατά των εμβολίων, είμαστε υπέρ της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου να επιλέξει τι θα κάνει στο σώμα του. Το εμβόλιο είναι ιατρική πράξη και δεν μπορεί να τιμωρείται η μη πραγματοποίησή του με αναστολή και στέρηση μισθού.

Δυσβάσταχτο

Το κενό των εργαζόμενων είναι δυσβάσταχτο για τα νοσοκομεία. Παντού οι συνάδελφοι έχουν επωμιστεί το βάρος, τα πόστα έχουν αδειάσει, η εργασία και τα ωράρια είναι εξαντλητικά και βέβαια η παροχή υγείας στους ασθενείς γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Υπάρχει δρομολογημένο σχέδιο, από την εποχή του ΔΝΤ και των μνημονίων, για να πάμε από τη δωρεάν και δημόσια υγεία στην ιδιωτική. Αυτός είναι ο στόχος που κρύβεται πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της Αχαΐας για το τι πραγματικά συμβαίνει, ζητάμε την υποστήριξη όλων στον αγώνα μας, έχουμε δημιουργήσει κάποια στέκια αλληλεγγύης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ενωμένοι».

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες από το Συντονιστικό Νοσοκομείων κάλεσαν όλους και όλες στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς και στον μεγάλο σταθμό του υγειονομικού κινήματος, την κοινή απεργία ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ στις 21 Οκτώβρη.

Ο τελευταίος ενδιάμεσος σταθμός ως την πανυγειονομική απεργία είναι η μέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στις 13 Οκτώβρη με κέντρο τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση του ΕΣΥ με συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και κλινικών. Ήδη ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ικαρίας καλεί εκείνη τη μέρα απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30μμ στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Ενώ συμπαραστάθηκε απεργιακά και στους εκπαιδευτικούς με διευκολυντική στάση εργασίας 12μ-3μμ τη Δευτέρα 11/10 καλώντας σε συμμετοχή στην συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Ο ΣΕΝΙ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης που ισοπεδώνει δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση, όπως και η υγεία, αποτελούν δύο αγαθά που χρόνια τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του κόσμου. Και από υποχρέωση του κράτους να μετατραπούν σε ατομική υπόθεση, φορτώνοντας ακόμη περισσότερο τους ρημαγμένους από τις ανατιμήσεις αγαθών οικογενειακούς προϋπολογισμούς».