Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαίδευση: Πραξικοπηματικό μπλόκο στην απεργία!

11/10, Αθήνα, απεργιακή διαδήλωση “σεισμός” των εκπαιδευτικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μόνο με πραξικόπημα μπορούσε να αγνοηθεί η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συνέχισης της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση στον κλάδο των εκπαιδευτικών και η απεργιακή κλιμάκωση. Κι αυτό έγινε.

Το Σάββατο 16/10 συνεδρίασε η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, το όργανο της ΟΛΜΕ στο οποίο μεταφέρονται οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και παίρνονται οι αποφάσεις για τη συνέχεια. Είχε προηγηθεί μια βδομάδα που ξεκίνησε με την ιστορική, σε ποσοστά συμμετοχής και μέγεθος διαδηλώσεων, 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία και η απόφαση του Εφετείου που κήρυσσε την απεργία-αποχή παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η αξιολόγηση ήδη είχε αρχίσει να μετατρέπεται για μια ακόμη φορά σε φιάσκο για την Κεραμέως, με τα ποσοστά της απεργίας-αποχής να είναι σχεδόν καθολικά.

Στη συνέλευση των προέδρων για σχεδόν 11 ώρες, η μία μετά την άλλη ΕΛΜΕ τοποθετούταν υπέρ της απεργίας-αποχής. Ακόμα και δεξιοί πρόεδροι αλλά και από τις άλλες παρατάξεις που υποστήριζαν τον τερματισμό της απεργίας-αποχής (ΠΕΚ/ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ), αναγκάζονταν με μισή καρδιά να διαβάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ τους που έλεγαν το αντίθετο. 

Δεκάδες ήταν οι ΕΛΜΕ που εκτός από την απεργία-αποχή μετέφεραν την απόφασή τους για απεργία στις 21/10, μαζί με τους υγειονομικούς κι άλλες προτάσεις για 24ωρες και 48ωρες απεργίες «αυτή την εβδομάδα», «μέσα στον Οκτώβρη» κλπ. 

Ωστόσο σε μια επανάληψη των γραφειοκρατικών παιχνιδιών που ανέτρεψαν το 2013 την απόφαση για απεργία διαρκείας, το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από την εικόνα της συζήτησης στη συνέλευση των προέδρων και της βούλησης του κλάδου. 

Τότε, την άνοιξη του 2013, με τεράστια ποσοστά και μαζικότητα, οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ ψήφιζαν την έναρξη απεργίας διαρκείας μέσα στις εξετάσεις παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη επιστρατεύσει «προληπτικά» τους καθηγητές/ριες. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ βρήκε τότε τον τρόπο να ανατρέψει την απόφαση επειδή «δεν τηρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις» για την απεργία. 

Αυτή τη φορά δεν ήταν «οι όροι και οι προϋποθέσεις» αλλά νομικίστικα διλήμματα τύπου «συνέχιση ή επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής», με στόχο να σπάσουν την ψήφο υπέρ της και τελικά να λειτουργήσουν ως άλλοθι σε προέδρους προκειμένου να ψηφίσουν αντίθετα από την απόφαση των ΕΛΜΕ τους.

Τελικά η πρόταση που μπήκε σε ψηφοφορία «επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με όλα τα νόμιμα μέσα» συγκέντρωσε 41 ψήφους. Και πάλι πλειοψηφική, με 54%,  αλλά κάτω από το 66,6% που χρειαζόταν σύμφωνα με την ΟΛΜΕ προκειμένου να παρθεί η απόφαση. Τουλάχιστον 6 εκπρόσωποι ΕΛΜΕ άλλαξαν την ψήφο τους σε σχέση με την απόφαση που μετέφεραν στη συζήτηση, ανατρέποντας το τελικό αποτέλεσμα. 

Αντίστοιχα σε ψηφοφορία μπήκε και η πρόταση για απεργία στις 21/10 μαζί με τους υγειονομικούς, όπου παρότι συγκέντρωσε 36 ψήφους δεν μετατράπηκε σε απόφαση της ομοσπονδίας. Όπως αναμενόταν η τελική έκβαση της συνέλευσης των προέδρων ξεσήκωσε αντιδράσεις. 

Απάντηση

Μετά το τέλος της, εκπρόσωποι από 18 ΕΛΜΕ παρέμειναν στο χώρο της συνέλευσης συζητώντας τρόπους απάντησης και συντονισμού: «Χαιρετίζουμε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της συνέχισης της απεργίας-αποχής! Αυτό το ρεύμα εκφράστηκε περίτρανα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τόσο στις ΓΣ και τα σχολεία πανελλαδικά, όσο και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στη ΓΣ των προέδρων το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021. 

Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη, αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που έγινε με τη πλήρη ανοχή κι αποδοχή του προεδρείου της ΓΣ, από ορισμένους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ. Καταγράφουμε εδώ μόνο τις ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Α’ Πέλλας, ΣΤ’ Αθήνας και Φλώρινας, για τους εκπροσώπους των οποίων έχει επιβεβαιωθεί η μεθόδευση αυτή», σημειώνουν μεταξύ άλλων και καλούν σε προκήρυξη στάσεων εργασίας από τις διαδικασίες της αξιολόγησης από Δευτέρα 18/10, συμμετοχή σε συντονισμό των εκπ/κών σωματείων για να συνεχιστεί η απεργία-αποχή, ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα ενάντια στην αξιολόγηση και προκήρυξη άμεσα νέας ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλουν σε ανακοίνωσή τους: «Με πολιτική απόφαση των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που υπαγορεύτηκε ευθέως από τους πολιτικούς τους φορείς, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισε βάναυσα η απεργία-αποχή, παρά την εκφρασμένη βούληση του κλάδου όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, αφήνοντας μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και το μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή έρχεται μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν μαζικά πάνω από 100.000 δάσκαλοι και καθηγητές, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πόλεων». 

Συνεχίζουν: «Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα! Οι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που, παρά την υπονόμευση και το ξεπούλημα, επιμένουν να υπερασπίζουν την απεργία-αποχή, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει να διευρυνθεί σε αντιπαράθεση με της δυνάμεις της υποταγής και της συνθηκολόγησης. Να πραγματοποιηθούν τώρα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ, αποφασίζοντας τη συνέχιση της απεργίας-αποχής! Να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα Γενική Συνέλευση των Προέδρων το αργότερο ως το Σάββατο 23 Οκτώβρη! Να συντονίσουν τη δράση τους οι ΕΛΜΕ, ενισχύοντας το μέτωπο της απεργίας-αποχής! Ανυποχώρητα και αταλάντευτα να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου».

Στέλιος Μιχαηλίδης

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Σε απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της αξιολόγησης και της Κεραμεώς, σε κόντρα με τα πραξικοπήματα στην ηγεσία της ΟΛΜΕ, καλεί το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας». 

«Η μάχη για να ανατρέψουμε την αξιολόγηση της Κεραμέως και όλη την αντιδραστική της πολιτική που συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο χρειάζεται να κλιμακωθεί για να τσακίσει το πραξικόπημα σε βάρος χιλιάδων αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, που επιχείρησαν το Σάββατο 16/10, οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ, ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ) συνεπικουρούμενες από τα ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Έβαλαν προέδρους ΕΛΜΕ να ψηφίσουν ενάντια στη συνέχιση της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι ΕΛΜΕ από τις οποίες έρχονταν σαν αντιπρόσωποι, είχαν απόφαση  για συνέχιση της απεργίας-αποχής. Πρόκειται για ένα βρώμικο αντιδημοκρατικό κόλπο που δείχνει την απελπισία τους μπροστά στην τεράστια αποφασιστικότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η τεράστια πανεκπαιδευτική απεργία στις 11 Οκτώβρη, ήταν ένας σεισμός που τρομοκράτησε τελικά όχι μόνο την Κεραμέως και την κυβέρνηση, αλλά και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του κλάδου.

Την εικόνα εκατοντάδων σχολείων να παραμένουν κλειστά γιατί όλοι οι εκπαιδευτικοί απέργησαν, είχαμε να την δούμε χρόνια. Το ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεκινούσαν από το 70% και έφταναν μέχρι το 95%. Αλλά και τα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις ήταν τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων. Αυτό το τεράστιο ποτάμι που δεν υποχωρεί ούτε με τα δικαστήρια, ούτε με την τρομοκρατία, ούτε με τις απειλές είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να το σταματήσουν με τα αντιδημοκρατικά τους τερτίπια…

Μαζικά

Έχουμε μπροστά μας την κινητοποίηση των Υγειονομικών στις 21 Οκτώβρη. Στη συνέλευση προέδρων υπήρξαν 36 ΕΛΜΕ που είχαν απόφαση για κοινή απεργία με την Υγεία εκείνη την ημέρα. Το πρώτο βήμα ενάντια στα ξεπουλήματα της ηγεσίας της ΟΛΜΕ είναι να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση από τα κάτω, από τις ΕΛΜΕ αλλά και τους ΣΕΠΕ. Την ώρα που ΔΑΚΕ, ΠΕΚ και ΣΥΝΕΚ θέλουν να σημάνουν σιωπητήριο για τον κλάδο, οι εκπαιδευτικοί να ξαναβγούμε μαζικά στον απεργιακό δρόμο στις 21 Οκτώβρη, μαζί με τους υγειονομικούς ενάντια συνολικά στην κυβέρνηση που διαλύει Παιδεία και Υγεία.

Σε όλους τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, αποφασίζουμε συνέχιση της απεργίας-αποχής με προκήρυξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, και ταυτόχρονα απαιτούμε από τις ηγεσίες των ομοσπονδιών να επαναπροκηρύξουν την απεργία αποχή.

Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις παντού. Ήδη η ΔΟΕ έχει προκηρύξει γενικές συνελεύσεις από 14 έως 22 Οκτώβρη σε όλους τους ΣΕΠΕ και συνέλευση προέδρων στις 23/10. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και σε όλες τις ΕΛΜΕ. Στις συνελεύσεις μαζί με τη συνέχιση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, αποφασίζουμε 48ωρη απεργία 3 και 4 Νοέμβρη. Εκλέγουμε αντιπροσώπους για να μεταφέρουν την απόφαση της συνέλευσης γιατί δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝΕΚ.

Ό,τι και να κάνουν η Κεραμέως και οι συνδικαλιστές της, δε θα μπορέσουν να σταματήσουν το ποτάμι των χιλιάδων οργισμένων και αποφασισμένων εκπαιδευτικών. Εμείς θα νικήσουμε». 


Επιμένουμε!

Η διάθεση και η οργή του κόσμου μέσα στα σχολεία είναι τεράστια και φάνηκε από τα ποσοστά της απεργίας – αποχής κι από τη συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας 11/10. Αυτός ο κόσμος θέλει και τη συνέχεια. Απαιτούμε την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από τη ΔΟΕ και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι όπλα διαθέτουμε μέχρι τότε, όπως τις στάσεις εργασίας από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. 

Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση η συμμετοχή στην απεργία μαζί με τους υγειονομικούς στις 21/10. Ακόμα κι αν -όπως φαίνεται- η ομοσπονδία δεν κινείται προς τα εκεί, χρειάζεται με αποφάσεις των ΣΕΠΕ και των συνελεύσεων που έχουν οριστεί για αυτή την εβδομάδα να κατέβουμε στην απεργία. Κι από εκεί και πέρα να κλιμακώσουμε με 48ωρη. Έτσι μπορεί να εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση του εκπαιδευτικού κλάδου και να συγκρουστεί με τις επιθέσεις της Κεραμέως. 

Από τη μεριά της ηγεσίας της ΔΟΕ φαίνεται να υπάρχει η λογική της αποκλιμάκωσης του αγώνα. Αυτό χρειάζεται να ανατραπεί από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και η ανατροπή αυτή να εκφραστεί και στην επερχόμενη συνέλευση των προέδρων των ΣΕΠΕ.  

Στέλιος Γιαννούλης,
ταμίας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης