Πολιτισμός
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Παρουσίαση του βιβλίου του Π. Πιζάνια “Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830” στις 29/10

Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Π. Πιζάνια “Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο συγγραφέας που είναι ομότιμος καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ο Λ. Μπόλαρης από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. 

Το βιβλίο του Π. Πιζάνια ξεχωρίζει στην πλούσια παραγωγή τίτλων στα διακόσια χρόνια από το 1821. Στα έξι κεφάλαιά του συμπυκνώνει µια συνθετική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Αναλύει τις κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την επαναστατική δυναμική. Εξετάζει την «επαναστατική πρωτοπορία» που προετοίμασε το 1821 και τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες βασίστηκε. 

Αλλά επίσης, στο βιβλίο παρουσιάζεται το διεθνές πλαίσιο που εκτυλίχτηκε η Επανάσταση και οι πολιτικές επιλογές της ηγεσίας της. Στηρίζεται σε έναν εντυπωσιακό όγκο πηγών, άλλωστε ο συγγραφέας πέρα από τα βιβλία που έχει γράψει για εκείνη την περίοδο διευθύνει και την έρευνα «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων», µια ψηφιακή βάση προσωπογραφικών δεδομένων 47.550 προσώπων, στελεχών της Φιλικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου είναι μια ακόμα παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει στον κόσμο της Αριστεράς με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821, που ξεκίνησε με την έκδοση της συλλογής Το “1821 και οι Αστικές Επαναστάσεις”. Το βιβλίο του Π. Πιζάνια αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος είναι η συμμετοχή στην εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου.