Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για τον Ζακ

21/9, 3 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ξεκινάει η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου την Τετάρτη 20 Οκτώβρη. Συγκέντρωση καλείται στις 9πμ στη Δέγλερη, μπροστά από το δικαστήριο, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση την Τρίτη 19/10 στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη Σάμο την Τετάρτη 20/10 στις 7μμ στο Βαθύ, μπροστά στο άγαλμα Σοφούλη. 

Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» έβγαλε αφίσα με την οποία καλεί στη συγκέντρωση στα δικαστήρια, καθώς και προκήρυξη που διακινήθηκε σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας, καθώς και σε σχολές. Μεγάλη εξόρμηση πραγματοποίησε επίσης το Σάββατο 16/10 το απόγευμα στην πλατεία Μοναστηρακίου, καλώντας όλες και όλους να στηρίξουν την κινητοποίηση στα δικαστήρια.

Ανάμεσα στα άλλα, η προκήρυξη αναφέρει: «Η συγκάλυψη αυτή διατρέχει όλη την υπόθεση, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της δολοφονίας (με τα ΜΜΕ να αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που τον αποκαλούν "τοξικοαυτός" και "επίδοξος ληστής"), την καθυστέρηση και παράβλεψη στη συλλογή στοιχείων από την ΕΛΑΣ (το μαγαζί που καθαρίστηκε αμέσως μετά το έγκλημα, ή τα βίντεο από γειτονικές κάμερες που απουσιάζουν), και συνεχίζει και στην ανακριτική διαδικασία: ο ανακριτής αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και θέτει την "θανατηφόρα σωματική βλάβη", ο -νυν υπουργός Υγείας- Πλεύρης ως συνήγορος των αστυνομικών ζητά και πετυχαίνει την αναβολή της δίκης επ' αόριστον με πρόσχημα την πανδημία, και 3 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η διαδικασία, εφόσον 4 από τους αστυνομικούς καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Κωλυσιεργία

Δε μας ξαφνιάζει η κωλυσιεργία των αρχών: είναι σαφές πως δεν θέλουν να δώσουν διαστάσεις στην υπόθεση ούτε να αποδώσουν ευθύνες στους δολοφόνους. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, αφού το έγκλημα αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, της καταστολής και ό,τι άλλο η ΝΔ εκπροσωπεί!

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν 33 χρόνων, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και queer, ακτιβιστής των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ανοιχτά οροθετικός, ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ατόμων με HIV και μέλος της "Θετικής Φωνής" (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος), αντιφασίστας, αντισεξιστής και drag queen με το όνομα Zackie-Oh. 

Όλα αυτά που ήταν και εξέφραζε, πυροδότησαν την τεράστια οργή για τη δολοφονία του εδώ και διεθνώς. Οι κυβερνητικές πολιτικές της περιθωριοποίησης, της φτωχοποίησης και των αποκλεισμών, με την προστασία της αποθρασυμένης Αστυνομίας, τις γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις γυναικών, την υποβάθμιση της Υγείας μας, τη συγκάλυψη των πλούσιων (εκ)βιαστών, την κατάργηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, τις απελάσεις του Μηταράκη και τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις, αποτελούν ενιαία πολιτική γραμμή και στρώνουν παράλληλα το δρόμο στους φασίστες, σαν τον μεσίτη Θ. Χορταριά, γνωστό για τις ακροδεξιές απόψεις του».

Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» θυμίζει την εμπειρία της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και καλεί όλες και όλους σε μια πλατιά καμπάνια που θα αξιοποιεί αυτή την εμπειρία: «Ξέρουμε καλά το ρόλο που παίξαμε ως κίνημα στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τώρα είναι εξίσου αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να κάνουμε τη δίκη αυτή γνωστή με αφίσες, κείμενα, εκδηλώσεις σε γειτονιές, σχολές και χώρους δουλειάς, να κερδίσουμε ότι κάθε χώρος θα κάνει το δικό του αίτημα για καταδίκη των δολοφόνων μέσα από ψηφίσματα και να φέρουμε τη δύναμη αυτή στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως και πριν».

Γι’ αυτό και κυκλοφορεί σε εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους σχετικό ψήφισμα.


“Ζουν στη μνήμη μας”

Τα ονόματα των δολοφονημένων Παύλου Φύσσα και Zackie Oh έδωσαν σε νέα είδη μικροοργανισμών που ανακάλυψαν ερευνητές από το ΑΠΘ. Ο ερευνητής Μάνθος Πάνου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή δρ. Σπύρου Γκέλη, δημοσίευσε την εργασία του για τα κυανοβακτήρια, φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνο με φωτοσύνθεση. Τα ονόματα που δόθηκαν σε δύο νέα είδη είναι «Speos fyssasii» και «Iphianassa zackieohae».

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Μάνθος Πάνου: «Eίναι η πρώτη (και πιθανότατα η τελευταία) φορά που θα σας μιλήσω για μια εργασία μας χωρίς να μιλήσω (σχεδόν) καθόλου για επιστήμη. Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη. Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη*.

*Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ».