Κορονοϊός
Κρούσματα: Ενίσχυση, όχι διάλυση του ΕΣΥ είναι η λύση

21/10, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Λένα Βερδέ

Αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκε τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ήταν ένα τρομακτικό νούμερο 5449 νέων μολύνσεων, 750 περισσότερων από το προηγούμενο ρεκόρ (4696) δυο μέρες νωρίτερα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που είχε ήδη ξεπεράσει τους 400 μετά από πολλούς μήνες, συνέχισε την ανοδική του πορεία σκαρφαλώνοντας στους 430. Ενώ και οι θάνατοι, που επίσης είχαν πάρει την ανηφόρα με πάνω από 60 νεκρούς κάποιες μέρες την προηγούμενη βδομάδα, έφτασαν, με τους 52 που ανακοινώθηκαν, μια ανάσα πριν τις 16.000.

Η χώρα έχει αρχίσει εδώ και μέρες να «κοκκινίζει» ξανά. Στο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Βόρεια Ελλάδα -η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία- αλλά και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου. Όπως έχουν τα πράγματα, οι πρόσφατες προβλέψεις για 2.500 επιπλέον θανάτους μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδειχτούν «συντηρητικές».

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε συνειδητά τίποτα για να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιο τραγική από ποτέ. Οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γεμάτες, πολύ πριν την κορύφωση του κύματος. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητά τους βρίσκεται, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, στο 98%, ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ξανά.

 «Μέχρι ενενήντα (90) ασθενείς πάσχοντες από COVID νοσηλεύονται αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο Βόλου σε καθημερινή βάση», αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και φαρμάκων είναι τραγικές. Ο ένας και μοναδικός εφημερεύων της Παθολογικής κλινικής πρέπει κάθε μέρα να φροντίζει όλους αυτούς τους ασθενείς, ενώ οι αρμόδιοι αγνοούν τις εκκλήσεις για τις ελλείψεις ειδικών φαρμάκων. Και όλα αυτά Οκτώβριο του 2021, δηλαδή 19 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας».

Την περασμένη βδομάδα στο νοσοκομείο Σερρών, όπου επίσης οι ΜΕΘ κόβιντ είναι γεμάτες και τα νέα κρούσματα στην περιφέρεια πολλές μέρες τριψήφια, οι παθολόγοι απείλησαν με παραίτηση αν δεν υπάρξει ενίσχυση σε γιατρούς. Ενώ σχετικό μήνυμα που έφτασε στην Πρωτοβουλία Support Health Workers ανέφερε πως «Όλα τα covid από Καβάλα-Δράμα τα φέρνουν Σέρρες, προσωπικό, νοσηλευτές, ιατροί, δεν ήρθε κανένας πλην ενός αναισθησιολόγου».

Το χειρότερο βέβαια ήταν οι «λύσεις» που, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, επεξεργάστηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μαζί με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ για το θέμα: Αρχικά το κλείσιμο ενός Κέντρου Υγείας της πόλης το μεσημέρι ώστε οι γιατροί του να βοηθήσουν στο νοσοκομείο. Και ύστερα τη μετακίνηση γιατρών από την... κόκκινη Θεσσαλονίκη!

Έξτρα εφημερίες

Η επιλογή των μετακινήσεων είναι ξανά κεντρική. Σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που θα ψηφιστεί την Τετάρτη 3/11 (πάλι σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως είχε συμβεί και με τις απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες για την κάλυψη των κενών των αναστολών εργασίας) αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση (αν την δουν ποτέ)- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών λόγω έκτακτων αναγκών. Με τον ίδιο τρόπο απαιτούν από όλους τους γιατρούς να κάνουν εφημερίες πάνω από το νόμιμο πλαφόν. Όπως και στα τρία προηγούμενα κύματα δηλαδή, η εικόνα θα είναι εξαντλημένοι και περιπλανώμενοι γιατροί, ενώ η κυβέρνηση θα μπαλώνει τρύπες δημιουργώντας άλλες.

Ο κίνδυνος το ΕΣΥ να μετατραπεί για άλλη μια φορά σε σύστημα μιας νόσου είναι τεράστιος. Ήδη όλα τα Μέσα Ενημέρωσης λένε ότι είναι υπό εξέταση η επιστροφή στο μοντέλο των νοσοκομείων αναφοράς. Ενώ παντού κλίνες και ΜΕΘ επιστρατεύονται και μετατρέπονται σε κόβιντ σε μια νύχτα για να καλυφτούν οι ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Θα την πληρώσουν όλες οι άλλες ασθένειες ξανά. Τα νοσοκομεία ποτέ δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο «κανονικό» τους πρόγραμμα χειρουργείων, εξετάσεων, θεραπειών κλπ (όσο κανονικό ήταν με τις τεράστιες αναμονές που υπήρχαν ήδη πριν την πανδημία λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης). Όλες αυτές οι λειτουργίες απειλούνται τώρα εκ νέου με επ’αόριστον αναβολή.

Ο μόνος κερδισμένος θα είναι για ακόμα μια φορά οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, γίνονται ξανά μετακινήσεις μη κόβιντ ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά κέντρα, με την ανάλογη υπέρογκη αποζημίωση προφανώς. Όλοι οι ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει -εάν έχουν βέβαια τα χρήματα, διαφορετικά ας προσευχηθούν στο Θεό- να απευθυνθούν πάλι στους κλινικάρχες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι τελευταίοι συνεχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους.

Συνολικά η κυβερνητική διαχείριση παραμένει δολοφονική. Τα ΜΜΜ, που δεν έχουν ενισχυθεί στο ελάχιστο σε δρομολόγια, αποτελούν υγειονομική βόμβα. Οι εργατικοί χώροι, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα αφεντικά για το πώς διαχειρίζονται την κατάσταση, το ίδιο. Η ίδια η ιχνηλάτηση, που είναι τόσο απαραίτητη για τον έλεγχο της νόσου και που θα έπρεπε να γίνεται σε μαζική κλίμακα, παραμένει σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Τα σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ εξακολουθούν να είναι απίστευτα λίγα μη μπορώντας να καλύψουν τα εκατομμύρια του κόσμου που θα έπρεπε να ελέγχεται, είτε έχει είτε όχι συμπτώματα. Ενώ, αντί η κυβέρνηση να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη διενέργεια τεστ, συνεχίζει να απαγορεύει τη δωρεάν χρήση τους για τους ανεμβολίαστους, το πιο ευάλωτο δηλαδή αυτή τη στιγμή κομμάτι του πληθυσμού.

Όσοι είναι να πεθάνουν…

Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει κηρύξει άτυπα το τέλος της πανδημίας και έχει υιοθετήσει χωρίς να το ομολογεί ανοιχτά το χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης μέσω της νόσησης. Όσοι είναι να πεθάνουν, θα πεθάνουν. Αυτή είναι η λογική της. Το δείχνει τόσο η άρνησή της να ενισχύσει το ΕΣΥ, όσο και ο ανεξέλεγκτος τρόπος με το οποίο έχει αποφασίσει να λειτουργήσει η «αγορά». Τα γήπεδα, με τους δεκάδες χιλιάδες θεατές, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης το διατύπωσε με έναν τρόπο την περασμένη εβδομάδα στην επίσημη ενημέρωση, όταν ανέφερε ότι, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων.

Για να καλύψει αυτή την απάνθρωπη επιλογή, η κυβέρνηση επιμένει στο τροπάρι της ατομικής ευθύνης, των προστίμων και των εκβιασμών στους ανεμβολίαστους. «Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός» δεν σταματούν να λένε οι κυβερνητικοί για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ότι έχουν αφήσει στην τύχη του το ΕΣΥ και για να φορτώσουν για ακόμα μια φορά την ευθύνη στον κόσμο. Το ότι ακόμα κι αυτό το μέτρο το έχουν αχρηστέψει οι ίδιοι με τις αντικρουόμενες οδηγίες και τις παλινωδίες τους, πιστεύουν ότι είναι λεπτομέρεια. Τώρα βρήκαν τη λύση και ετοιμάζονται να βομβαρδίζουν κάθε μέρα τους ανεμβολίαστους με... SMS. Όμως σε καμιά χώρα, ακόμα και σε εκείνες που η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη από της Ελλάδας, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα, παντού σημειώνει νέες αντίστοιχες εξάρσεις, με τους νεκρούς πλέον παγκοσμίως να ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια.

Παρότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει -προς το παρόν τουλάχιστον- ένα νέο οριζόντιο λοκντάουν, δεν έχει καμιά άλλη πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Γι’ αυτό και δεν έχει σταματήσει να μιλά για πιθανά τοπικά λοκντάουν ή επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις κόκκινες περιοχές. Τα στοιχεία της δεύτερης και πιο μεγάλης χρονικά καραντίνας δείχνουν πόσο κοστίζουν σε ζωές τέτοιες επιλογές. Από τις 7 Νοέμβρη 2020, όταν ξεκίνησε, μέχρι τις 15 Μάη 2021 όταν άρθηκαν και οι τελευταίες απαγορεύσεις μετακίνησης, πέθαναν συνολικά 10.616 άνθρωποι. Στα μέσα Απρίλη 2021, ύστερα από πεντέμιση μήνες σκληρών περιοριστικών μέτρων, φτάσαμε στους 847 διασωληνωμένους. 

Μόνο ένα δυνατό ΕΣΥ μπορούσε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Και μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί και η νέα τραγωδία που είναι μπροστά μας. Τα νοσοκομεία χρειάζονται εδώ τώρα μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, μέτρα προστασίας για όλους, αύξηση της χρηματοδότησής τους. Χρειάζονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή και κανένας εργολάβος να μην πατήσει το πόδι του στις υπηρεσίες τους. Χρειάζονται εδώ και τώρα ενίσχυση με ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες. Χρειάζονται εδώ και τώρα ο έλεγχός τους μαζί και με το πρόγραμμα του εμβολιασμού να περάσει στα χέρια των εργαζόμενών τους. Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών είναι η μόνη λύση.