Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες: Συντονίζουμε τον αγώνα

21/10, Οι καθαρίστριες του Μετρό στην απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων. Φωτό: Λένα Βερδέ

Σε κοινό αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων της καθαριότητας προχωρούν το Σωματείο Εργαζόμενων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), ο Σύλλογος εργαζόμενων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η Ομοσπονδία εργαζόμενων ΟΑΕΔ, η Συντονιστική Επιτροπή Καθαριστριών Υπ. Οικονομικών και η Επιτροπή Απολυμένων Μεταναστριών Καθαριστριών δημόσιων σχολείων Δ. Αθήνας. Με ανακοίνωση που προσυπογράφουν λένε όχι στους εργολάβους, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς.

«Με πρόσχημα ότι “λήγουν οι συμβάσεις” οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις, αντί να προχωρήσουν στη μονιμοποίηση, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενες/ους για να παραχωρήσουν το έργο της καθαριότητας, αλλά και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (πχ φύλαξη) σε εργολάβους», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση προχωράει σε ένα διπλό έγκλημα. Από τη μία, απολύει χιλιάδες εργαζόμενες/ους, που μπορεί να δουλεύουν σε αυτές τις υπηρεσίες ακόμη και μέχρι 20 χρόνια. Εργαζόμενους που έδωσαν τα πάντα την περίοδο της Πανδημίας φροντίζοντας για την υγεία όλων μας… 

Από την άλλη, χαρίζει απλόχερα δημόσιο χρήμα σε εργολάβους. Όλη η εμπειρία δείχνει ότι οι εργολάβοι είναι πολύ πιο “ακριβοί”... Και δεν θα είναι τα μοναδικά χρήματα που “νόμιμα” θα καταλήγουν στις τσέπες τους. Όλοι ξέρουμε ότι εργολάβοι σημαίνει κλεμμένα ένσημα, κλεμμένα δώρα, χαμηλοί αλλά και κλεμμένοι μισθοί ακόμη και με τη βία από τους εργαζόμενους. Εργολάβοι σημαίνει επίσης χειρότερες υπηρεσίες…

Οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε, μαζί με τα σωματεία των εργαζόμενων στους χώρους και τις υπηρεσίες που εργαζόμαστε και προχωράμε σε κινητοποιήσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ΣΟΧ από κάθε υπηρεσία του δημοσίου που κινδυνεύει τον Δεκέμβρη να χάσει τη δουλειά του/της, να βρεθούμε μαζί. 

•Πέμπτη 11 Νοέμβρη, 4μμ στο Υπ. Υγείας στην παναττική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ για τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου των νοσοκομείων και πορεία στο Υπ. Εργασίας διεκδικώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. 

•Τετάρτη 17 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου, γιατί για εμάς το σύνθημα “ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

•Πέμπτη 9 Δεκέμβρη οργανώνουμε ανοιχτή σύσκεψη-συνέλευση  συντονισμού όλων των εργαζόμενων ΣΟΧ στην καθαριότητα, για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Μπαράζ κινητοποιήσεων 

Η σύσκεψη για αυτόν τον συντονισμό πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την Παρασκευή 29/10 με πρωτοβουλία του σωματείου του Αγ. Σάββα και του ΣΕΛΜΑ. Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ πλούσια με συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους και της Κωνσταντίνας Κούνεβα, συνδικαλίστρια, μετανάστρια καθαρίστρια, σύμβολο το 2008 στη μάχη ενάντια στους εργολάβους.

«Μόλις κλείσαμε ένα μπαράζ κινητοποιήσεων δύο εβδομάδων για τους συναδέλφους στην καθαριότητα με πολύ δυνατή περιφρούρηση και πετύχαμε την παράταση για ακόμα δύο μήνες», τόνισε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Αγ. Σάββα. «Συμμετείχαν όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων, είμασταν όλοι μαζί. Ακόμα και διευθυντές κατέβηκαν για να στηρίξουν τις καθαρίστριες. Έχουμε ταυτόχρονα να παλέψουμε ενάντια σε όλες τις διακρίσεις. Υπάρχουν τα ρατσιστικά κριτήρια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα ένα ποσοστό των εργαζόμενων ΣΟΧ θα πρέπει να είναι ΑμεΑ. Εμείς έχουμε εργαζόμενους ΑμεΑ στο νοσοκομείο, οι οποίοι δουλεύοντας με συλλογικούς όρους τόσα χρόνια εξελίχθηκαν και οι ίδιοι και ήταν και πολύτιμη η δουλειά τους. Ο εργολάβος δεν πρόκειται να πάρει ΑμεΑ, θα τους αποκλείσει. Όπως θα αποκλείσει και τους συναδέλφους πάνω από 50 χρονών. Όσο για τον μισθό, θα είναι υποπολλαπλάσιος με τους εργολάβους και με παραπάνω μέρες εργασίας».

«Ταυτόχρονα με την οργάνωση των εργαζόμενων στην καθαριότητα, χρειάζεται να εμπλέξουμε και τα σωματεία των μονίμων εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως γίνεται με τον Άγιο Σάββα και το Μετρό, γιατί έτσι είμαστε πιο δυνατοί», τόνισε ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης.   

«Ο εργολάβος της καθαριότητας στοιχίζει διπλάσια και τριπλάσια από ό,τι τώρα που είμαστε με ΣΟΧ», υπογράμμισε η Άννα, συμβασιούχος καθαρίστρια της ΣΤΑΣΥ. «Η ισχύς εν τη ενώσει, να είμαστε όλοι μαζί. Καλά το έκαναν στον Άγιο Σάββα που ήταν μαζί οι διάφορες ειδικότητες και γι’ αυτό νίκησαν, αυτό πρέπει να γίνει και σε μας στο Μετρό. Γι’ αυτό συγκεντρώθηκαν σήμερα στο ΣΕΛΜΑ και τα υπόλοιπα σωματεία, γιατί πρέπει να οργανωθούμε στο σύνολο. Μείζον θέμα είναι και η Συλλογική Σύμβαση. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι το δικαστήριο στις 14 Δεκέμβρη, που θα γίνει εκδίκαση της αγωγής. Συνεχίζουμε με κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών τη Δευτέρα 1/11 και εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου σε διάφορους σταθμούς του Μετρό».

«Για 16 χρόνια δούλευα σε δημοτικό και μετά καθάριζα δύο σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο», ανέφερε η Ελένη, απολυμένη μετανάστρια καθαρίστρια σε σχολεία της Αθήνας. «Παρ’ όλα αυτά, έμεινα χωρίς δουλειά. Όχι μόνο εγώ, όλες οι μετανάστριες καθαρίστριες που δεν είχαμε ελληνική ιθαγένεια, παρά τα τόσα χρόνια στη δουλειά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οικονομικά και η υγεία μας από το άγχος για το τι θα γίνει τελικά με τις δουλειές μας. Τώρα είμαι στο ταμείο ανεργίας, με ανάπηρο άντρα χωρίς σύνταξη».

Στήριξη

«Στην τελευταία κινητοποίηση που κάναμε στο ΥΠΕΣ μαζί με την Επιτροπή μεταναστριών καθαριστριών που απολύθηκαν ήρθαν μαζί μας και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ», σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Είναι ανοιχτό να κατέβει ξανά τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και πέρσι, για να ξαναγυρίσουν πίσω στα σχολεία οι μετανάστριες καθαρίστριες, παρά την επιμονή του Βορίδη. Είχαν πολλές φορές και τη στήριξη των εκπαιδευτικών σωματείων. Αυτή τη στήριξη τη θέλουμε και τώρα. Η γενικότερη επίθεση σε όλες τις καθαρίστριες είναι για να πετύχουν εντατικοποίηση στη δουλειά. Και ο μισθός είναι ακόμα και 290 ευρώ στους εργολάβους. Είναι ένα σφαγείο και μάλιστα σεξιστικό, καθώς το 98% είναι γυναίκες».

«Δημιουργούν διαφορετικές ταχύτητες στους εργαζόμενους είτε με άλλο χρόνο που λήγει η σύμβαση είτε με νέους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ που παίρνουν κάποιους λίγους και τους περισσότερους τους πετούν στην ανεργία, κτλ.», ανέφερε ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΓΔΕ. «Με το σύνθημα “μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έξω οι εργολάβοι“ να καταφέρουμε να σπάσουμε αυτούς τους διαχωρισμούς. Μαζί με τα μεγάλα κοινά ραντεβού που θέλουμε να βάλουμε, αυτός ο συντονισμός χρειάζεται να στηρίξουμε καλύτερα και τις ξεχωριστές κινητοποιήσεις του καθενός».