Περιβάλλον
Ο Πειραιάς παλεύει

Από παλιότερη κινητοποίηση

Κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι τα εγκλήματα εις βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής δεν έχουν τέλος!

Οι προβλήτες της COSCO στο Πέραμα, ανακαλούν ένα εφιαλτικό όνειρο σε όποιον τις πρωτοεπισκέπτεται. Ο εργασιακός χώρος περικλείεται από τεράστια μεταλλικά κοντέινερς -εμπορευματοκιβώτια που σχηματίζουν  ένα απέραντο κλουβί αποκόβοντας την οποιαδήποτε θέα προς τον έξω κόσμο. Το χειμώνα τα σιδερένια κουτιά παγώνουν ενώ  το καλοκαίρι ο χώρος γίνεται καμίνι. Οι ρύποι από τη λειτουργία των πεπαλαιωμένων γερανογέφυρων δηλητηριάζουν συνεχώς τα πνευμόνια των εργατών και της πόλης. 

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξοντωτικά σε μηχανήματα που απαιτούν υψηλή ασφάλεια χωρίς να τηρείται καμία προδιαγραφή υγιεινής και ασφάλειας. Ο τραγικός θάνατος του εργάτη, που ξεχείλισε τα όρια της υπομονής των συναδέλφων του, δεν ήταν ατύχημα αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Κατά μήκος της Πειραϊκής ακτογραμμής  η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι δεξαμενές πετρελαιοειδών δίπλα στα σπίτια των ανθρώπων στο Πέραμα διαδέχονται τα εργοτάξια της COSCO στο Κερατσίνι που πνίγουν τα σχολεία, τα σπίτια, τους δρόμους μέσα στην βιομηχανική  σκόνη ενώ πιο πέρα στη Δραπετσώνα άλλα καζάνια εκπέμπουν το καρκινογόνο βενζόλιο. Τα πλοία στον εμπορικό λιμένα ντουμανιάζουν όλη την ημέρα τον Πειραιά, αρνούμενα να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς για καύσιμα ακριβότερα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Στην Πειραϊκή την τελευταία παραλία αυτής της ακτογραμμής, κατασκευάζουν τώρα νέο λιμάνι κρουαζιεροπλοίων μπαζώνοντας έκταση 133 στρεμμάτων θάλασσας με τοξικά βυθοκορήματα ως πρώτη υλη. Ένα αδηφάγο λιμάνι που καταπίνει τον τόπο, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους ενώ δεν προλαβαίνει να ανακοινώνει κέρδη και πρωτιές και να διοργανώνει συνέδρια για πράσινα και γαλάζια λιμάνια που δήθεν τηρούν τις καλύτερες προδιαγραφές.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι γνωρίζουν πλέον καλά ότι τα κέρδη του υπερμονοπωλίου της  COSCO καμία σχέση δεν έχουν με την εθνική οικονομία και τη βελτίωση της ζωής τους. Η συνεχιζόμενη επεκτατικότητα του λιμανιού προσθέτει όλο και περισσότερα προβλήματα από το κυκλοφοριακό ,την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση, την αέρια θαλάσσια ρύπανση και την αισθητική υποβάθμιση.

Ο Πειραιάς του κακού ονείρου παλεύει παντού. Τα τοπικά κινήματα μαζί με τους εργαζόμενους ενώνονται σε ένα μεγάλο Παμπειραϊκό μέτωπο που αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επεκτατικότητα του κέρδους και να ξαναστήσει τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας. 

Δήμητρα Βήνη, ΟΧΙ λιμάνι στην Πειραϊκή