Η Αριστερά
50 χρόνια ΣΕΚ: “Ευχόμαστε να συνεχίσετε τον αγώνα”

Δεκέμβρης 1993, αμαξοστάσιο Πέτρου Ράλλη, οι εργάτες της ΕΑΣ επιστρέφουν νικητές στη δουλειά. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Με ανοιχτές συζητήσεις σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο και Ξάνθη ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα ο πανελλαδικός κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο “Οι πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ”. Η συνέχεια θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες με αντίστοιχες εκδηλώσεις και θα κορυφωθεί στις 5 Δεκέμβρη στο γήπεδο του Πανελλήνιου (Ευελπίδων 2, Πεδίον του Άρεως) από τις 12μεσ. ως τις 7μ.μ.

Οι κατά τόπους εκδηλώσεις συζήτησαν πάνω στις εμπειρίες των 50 χρόνων και στις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το ΣΕΚ σήμερα, ενώ με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε γειτονιές και εργατικούς χώρους σε Αθήνα και άλλες πόλεις μας καλούν όλες και όλους να συμμετέχουμε στις 5 Δεκέμβρη.  

Τα πενηντάχρονα χαιρετίζουν και σε αυτό το φύλλο μια σειρά αγωνιστών της Αριστεράς από την Ελλάδα και διεθνώς, συνδικαλιστές και μετανάστες που βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες με τo ΣΕΚ από την ίδρυση του στα χρόνια της Χούντας μέχρι και σήμερα.

 

Την εποχή της Χούντας η δημιουργία της ΟΣΕ ήταν ένα ευχάριστο νέο για την επαναστατική Αριστερά. Την πρωτογνωρίσαμε μέσα από το έντυπο “Η Μαμή” που εγώ πρωτοέπιασα στα χέρια μου, αν και το γνώριζα, λίγο πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της Χούντας. 

Μετα τη Χούντα στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και τους μεγάλους εργατικούς αγώνες εκείνη την εποχή, η ΟΣΕ είχε τα γραφεία της απέναντι από τα δικά μας (ΟΚΔΕ), Ακαδημίας και Μπενάκη γωνία. Εκεί ήρθαμε για πρώτη φορά σε μια πιο ουσιαστική επαφή.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξε ένας άτυπος συντονισμός με την ΟΣΕ αλλά και με άλλες οργανώσεις όπως ο Μαχητής, η ΣΕΠ, η ΟΠΑ και το ΕΛΕΚ κ.ά. Με ένα σφύριγμα θα έλεγε κανείς, συντονιζόμασταν τόσο για να στηρίξουμε εργατικούς αγώνες αλλά και αγωνιστές που συλλαμβάνονταν και φυλακίζονταν: από τις αστυνομικές σκευωρίες εναντίον συντρόφων μέχρι το μεγάλο απεργιακό κύμα ενάντια στον ν.330, τις απεργίες των οικοδόμων κτλ. Ένας συντονισμός που κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 με χαρακτηριστική στιγμή την διαδήλωση στο Κάραβελ το 1984 κατά την επίσκεψη του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Στις αρχές του 2000, το ΣΕΚ ήταν από τις οργανώσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεθνοποίηση του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος του Σιάτλ και της Γένοβας που συνεχίστηκε στη Φλωρεντία και αλλού, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

50 χρόνια έχουμε βρεθεί μαζί σε όλους τους αγώνες, ενάντια στον ρατσισμό, για τα δικαιώματα των πρόσφύγων, στη Γένοβα, σε απεργίες αλλά και ενάντια στα μνημόνια. 

Εύχομαι στο ΣΕΚ να πολυχρονίσει και να συνεχίσει τους αγώνες που δίνει με δύναμη αλλά και υπομονή.

Γιάννης Φελέκης, Περιοδικό 4, τεταρτοδιεθνιστική προγραμματική τάση, ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς

Το 2012 οι εργαζόμενοι του Μετρό είχαμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις με 24ωρες απεργίες και καταλήψεις ενάντια στις απολύσεις 200 συναδέλφων από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Αυτοί κλιμάκωσαν την επίθεση και προσπάθησαν να μας κόψουν κομμάτια από τη Συλλογική Σύμβαση. Εμείς απαντήσαμε με απεργία διαρκείας τον Γενάρη του 2013. 

Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία που κράτησε εννιά μέρες ήταν πάνω από 90%. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μας επιστρατεύσει, εμείς είπαμε ότι δεν σταματάμε και χιλιάδες κόσμου ήρθαν στο αμαξοστάσιο να συμπαρασταθούν. 

Στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος αυτών των αγώνων, ακόμα κι όταν μπήκαν τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο, βρέθηκαν οι σύντροφοι του ΣΕΚ και η Εργατική Αλληλεγγύη. Μας συμπαραστέκονταν και οργάνωναν την αλληλεγγύη στον αγώνα που οι Πρετεντέρηδες έβριζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν οι μόνες δυνάμεις που ήταν πραγματικά δίπλα μας χωρίς να έχουν κανένα όφελος. Γι' αυτό κι εγώ αγωνίστηκα στις γραμμές της τελευταίας και συμμετείχα στα ψηφοδέλτιά της. 

Τώρα που το ΣΕΚ γιορτάζει τα 50 χρόνια ύπαρξής του εύχομαι να συνεχίσει να παίζει αυτό τον ουσιαστικό ρόλο, να στηρίζει και να δυναμώνει όλους τους εργατικούς αγώνες όπως έκανε από την αρχή, με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι και να παλεύει για μια άλλη και καλύτερη κοινωνία.

Αντώνης Σταματόπουλος, πρώην πρόεδρος ΣΕΛΜΑ

Αγαπητοί φίλοι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, εκ μέρους της KASAPI HELLAS, της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα, θέλω να απευθύνω τους θερμούς μας χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας στο ΣΕΚ καθώς γιορτάζει πέντε δεκαετίες μαχητικής πορειάς και αγώνων για και με την εργατική τάξη.

Το ΣΕΚ είναι το μόνο κόμμα που είναι αφοσιωμένο στην υπόθεση του σοσιαλισμού και αγωνίζεται για να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης. Στην Ελλάδα είναι γνωστό για τη δέσμευσή του στα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα αφού ξέφυγαν από τη βία στις χώρες τους στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όμως η αλληλεγγύη του ΣΕΚ στους μετανάστες και τους πρόσφυγες εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως ο αγώνας κατά του ρατσισμού αλλά και πλάι στους εργάτες γης.

Η καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα των φασιστικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής ήταν αυτό που ώθησε τον κόσμο να καταδικάσει τις φασιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα σε μια χώρα που βίωσε σφαγές και δεινά υπό την ναζιστική κατοχή.

Το ΣΕΚ και τα μαχητικά του μέλη έχουν αγωνιστεί ακούραστα ενάντια στην εκμετάλλευση των εργατών γης, ειδικά σε περιοχές όπως η Μανωλάδα και η Νέα Μάκρη όπου μετανάστες και πρόσφυγες ζουν και εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες και υφίστανται βαριά εκμετάλλευση με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τους ντόπιους εργάτες.

Η Ελλάδα και ο λαός της, μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες, είναι πράγματι τυχεροί που έχουν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ανάμεσά τους.

Εμείς από την ΚASAPI θέλουμε να ευχηθούμε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και τους συντρόφους του να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Μαζί στον αγώνα για την ανθρωπότητα!

Τζο Βαλένθια, Πρόεδρος KASAPI HELLAS

 

Νοέμβρης 1996, Διαδήλωση Φιλιππινέζων εργατών στην Αθήνα. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Το 1992-93 οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας, της τότε ΕΑΣ, δώσαμε ένα αγώνα που σημάδεψε την ιστορία του εργατικού κινήματος. Η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη μας απείλησε με χιλιάδες απολύσεις, απαντήσαμε με απεργία διαρκείας, μας απάντησε με κλείσιμο και άμεση ιδιωτικοποίηση. 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτόν τον αγώνα; Τις γενικές συνελεύσεις στο γήπεδο Σπόρτινγκ, τις απεργιακές φρουρές και τις καταλήψεις των αμαξοστασίων, τις δεκάδες πορείες, τις συνεχείς συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, το ανέβασμα των απεργών στη ΔΕΘ, τις συναυλίες συμπαράστασης, την πρωτοχρονιά που κόψαμε πίττα στην Ομόνοια, μια συγκέντρωση χιλιάδων απεργών;

Αλλά αυτή η απεργία κατάφερε να νικήσει. Η Νέα Δημοκρατία έπεσε και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου που ακολούθησε, εκλέχτηκε έχοντας σαν βασική δέσμευση ότι θα πάρει πίσω την ιδιωτικοποίηση. Στις 23 Δεκεμβρίου του 1993 γυρίσαμε νικητές στα αμαξοστάσια, οι συγκοινωνίες της Αθήνας ξαναέγιναν δημόσιες, η ιδιωτικοποίηση δεν πέρασε και κανείς δεν έχασε τη δουλειά του.

Από την πρώτη μέρα αυτής της απεργίας μέχρι τη μέρα που γυρίσαμε, τα παιδιά της ΟΣΕ και η Εργατική Αλληλεγγύη βρέθηκαν σταθερά στο πλευρό μας σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη αλλά και τα επόμενα χρόνια όταν γυρίσαμε στη δουλειά και είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των «εκσυγχρονιστών».

Βέβαια δεν τους γνωρίσαμε στην απεργία. Τους γνωρίσαμε χρόνια πριν στις πύλες των αμαξοστασίων, στον Βοτανικό που ήμουν εγώ, να έρχονται βδομάδα τη βδομάδα στις 4 το πρωί, ο Σταμάτης, η Διονυσία μαζί με νέα παιδιά, φοιτητές, για να πουλήσουν την Εργατική Αλληλεγγύη και να συζητήσουμε μετά στους λάκκους, όπου ήμασταν οι τεχνικοί. Ήταν η μόνη οργανωμένη δύναμη που βρέθηκε σταθερά και μαχητικά στο πλευρό μας στην απεργιακή φρουρά, στη διαδήλωση, στη συνέλευση με τις προτάσεις της, οργανώνοντας τη συμπαράσταση. 

Αντώνης Πλάκας, τεχνικός στην ΕΘΕΛ

Μέσα στα 50 χρόνια δράσης του ΣΕΚ, το οποίο ιδρύθηκε την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας των Συνταγματαρχών, πάμπολες και ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του και οι κινηματικοί αγώνες του τόσο στους μαζικούς χώρους όσο και στους χώρους δράσης της Ριζοσπαστικής Επαναστατικής Αριστεράς. 

Η πολύμορφη και πολύχρονη δράση του ΣΕΚ άφηνε πάντα το περιθώριο για συναντήσεις πολλών αριστερών-δημοκρατικών υποκειμένων από διαφορετικές αφετηρίες σε κοινά μετωπικά σχήματα πάλης και δράσης και σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες του ΣΕΚ έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε κοινούς αγώνες με επιστέγασμα την Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., πάντα ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Το ΣΕΚ οφείλει να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση τη δράση του και αυτό αποτελεί ολόψυχα την ευχή μου για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Εύχομαι ακόμα να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε στους κοινωνικούς-εργατικούς-πολιτικούς αγώνες αλλά και στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό, στους αγώνες για το προσφυγικό και για την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενάντια στις κυρίαρχες, ταξικού χαρακτήρα, αντικοινωνικές πολιτικές, με στόχο την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που πλήττει τα δικαιώματα και τις ζωές όλων μας. 

Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος 


Στέλνω τους επαναστατικούς μας χαιρετισμούς, εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Εργατικού Δικτύου στην Ιρλανδία στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΕΚ στην Ελλάδα που γιορτάζουν τα 50 χρόνια της οργάνωσης τους. 

Θέλω να σας συγχαρώ γιατί έχετε κρατήσει τη φλόγα του επαναστατικού Μαρξισμού ζωντανή τα τελευταία 50 χρόνια. Ως επαναστάτες πιστεύουμε πως η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας και η αδερφή μας οργάνωση στην Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την άκρα δεξιά. 

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί μας βοήθησαν εδώ στην Ιρλανδία να φτιάξουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και να χτίσουμε ένα αντίστοιχο αντιφασιστικό κίνημα.

Απέναντι στην άνοδο της φασιστικής απειλής της Χρυσής Αυγής, το ΣΕΚ και ο κόσμος στην Ελλάδα έχουν κάνει μια δουλειά που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας σε όλο τον πλανήτη. Είμαι περήφανη που έχω συνεργαστεί μαζί σας. Συνεχίστε να παλεύετε, να οργανώνετε, να χτίζετε. Τα 50 χρόνια σκληρής δουλειάς των αδερφών μας στην Ελλάδα δείχνουν ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα. 

Μπριντ Σμιθ, βουλευτής στην Ιρλανδία, Socialist Workers Network


 

Εκδηλώσεις

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ

Γιάννενα Δευτέρα 8/11 7μμ, Πυρσινέλλα 6 (3ος όροφος) Ομιλητής: Παντελής Παναγιωτακόπουλος

Περιστέρι Τρίτη 9/11 7μμ Στουπί Καφέ (Δελφών 4) Ομιλητές: Νίκος Κoτρώτσιος, εκπαιδευτικός, σύλλογος δασκάλων ΠΕ Αιγάλεω, Λίλιαν Μπουρίτη, ΣΕΚ

Πετράλωνα Τετάρτη 10/11 7μμ, καφέ Αυλή των Πετραλώνων (Δωριέων 37) Ομιλήτρια: Λένα Βερδέ, εργατική αλληλεγγύη, μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ

Θησείο Τετάρτη 10/11 7.30μμ, Ηρακλειδών 11 Ομιλητής: Δημήτρης Τσώλης

Νέα Σμύρνη Τετάρτη 10/11 7.30μμ, Σύλλογος Ιμβρίων (Ελ. Βενιζέλου 80) Ομιλητής: Πάνος Κατσαχνιάς, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΠΗΤ

Ίλιον Τετάρτη 10/11 7μμ, Πολιτιστικό Κέντρο Ομιλητές:  Γιάννης Μαρίνης, εκπαιδευτικός, Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Γεωργακόπουλος, ΣΕΚ

Νέα Ιωνία Τετάρτη 10/11 7.30μμ, ΚΕΠ Ομιλητές: Όλγα Κατημερτζή, πρ. Δημοτική Σύμβουλος, Muhammad Awais, εργαζόμενος σε λαϊκή αγορά, Δανάη Βάρσου, μαθήτρια, Γιώργος Ράγκος, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

Κυψέλη Τετάρτη 10/11 7μμ, Χώρος Εκδηλώσεων «ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ» (Λέσβου 15 και Πόρου) Ομιλήτριες: Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης, Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός

Μαρούσι Πέμπτη 11/11 7.30μμ, Δημαρχείο –Ομιλητές: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος, μέλος ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, Sohrab Afshar, αφγανός πρόσφυγας, Χαρίτα Μήνη, φιλόλογος, Σωτήρης Κοντογιάννης, εργατική αλληλεγγύη, 

Αμπελόκηποι Πέμπτη 11/11 7.30μμ, Μύρτιλο Καφέ Ομιλητές: Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο νοσ. Έλενα, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παγκράτι Πέμπτη 11/11 7μμ, Κοινωνική Κουζίνα (Πρατίνου 38) Ομιλήτριες: Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, Έλλη Πανταζοπούλου, ΣΕΚ 

Εξάρχεια Παρασκευή 12/11 7μμ, Καφέ Αλντεμπαράν (Σουλίου 5) Ομιλητής: Ανδρέας Ζανιάς, εκπαιδευτικός, Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής

Ελληνικό Παρασκευή 12/11 7.30μμ, καφενείο πλατείας Σουρμένων Ομιλητές: Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, Στέλιος Γιαννούλης, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, 

Χαλάνδρι Σάββατο 20/11 6μμ, Δημοτική Αίθουσα (Παπάγου 7)

Σχολές

ΠΑΔΑ, Τετάρτη 10/11 2μμ, αίθριο ΣΕΤΠ, Ομιλητές: Αντνάν Σεχάντε, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων, Λίλιαν Μπουρίτη, ΣΕΚ