Δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος προχώρησε σε διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Δηλαδή, στον απόηχο του θανάτου ενός άοπλου 18χρονου τσιγγάνου, ο υπουργός ΠροΠο θέλει να μας πείσει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας, αλλά με μια περίπτωση «αναποτελεσματικότητας».
Ο Θεοδωρικάκος είχε καλύψει τους αστυνομικούς από την πρώτη μέρα, κάνοντάς τους επίσκεψη στα κρατητήρια, ενώ στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ στο οποίο χαιρέτισε στις 31/10 απάντησε στις αντιδράσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες για την κίνησή του αυτή δηλώνοντας αμετανόητος. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός ΠροΠο, ενώ δείχνουν ότι η πίεση από την κατακραυγή είναι μεγάλη -και γι’ αυτό το ξήλωμα της ηγεσίας της Άμεσης Δράσης- δεν παύουν να είναι μια προσπάθεια υποστήριξης της γραμμής υπεράσπισης των επτά αστυνομικών, με τον απαραίτητο υποβόσκοντα ρατσισμό.
Για παράδειγμα: «Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης …δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας». Η δήλωση για «ομάδες υψηλής παραβατικότητας» είναι ξεδιάντροπα ρατσιστική και, ειδικά μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, προκλητική.
Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν ποιους κυνηγούσαν. Ήθελαν έτσι να αρνηθούν ότι η συμπεριφορά τους είχε ρατσιστικό κίνητρο. Ωστόσο τα ηχητικά που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν άλλα: “Κέντρο, δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι” λένε οι αστυνομικοί της καταδίωξης. Και στη συνέχεια, όταν το κέντρο τους δίνει εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, δήθεν “δεν ακούνε”. Ο 14χρονος που οδηγούσε το αυτοκίνητο κατέθεσε ότι κατάφερε να διαφύγει όσο οι αστυνομικοί άλλαζαν γεμιστήρες κι ότι όταν έτρεξε έπεσαν σφαίρες στον τοίχο πίσω του -μιλάμε για τέτοια αγριότητα και μίσος.
“Παρεκκλίσεις”
Τα άλλα μέτρα, που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό των επιχειρήσεων (ψηφιοποίηση Κέντρου, αναδιάταξη των ομάδων κλπ) επίσης υπακούν στη γραμμή ότι έφταιγε ο «κακός συντονισμός». Τέλος, ο υπουργός βάζει τα μέτρα για επανεκπαίδευση και κάμερες στις στολές. Το μήνυμα εδώ είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι «παρέκκλιση» ή «παράβαση» και αυτό που χρειάζεται απλώς είναι η ΕΛΑΣ να μπορεί να τις εντοπίζει για να τις αντιμετωπίζει.
Την ίδια στιγμή οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους. Έξω από το γραφείο του ανακριτή ήταν συγκεντρωμένοι άλλοι αστυνομικοί και συνδικαλιστές της αστυνομίας οι οποίοι ζητωκραύγαζαν και φώναζαν “ήρωες”. Είναι μια πρόκληση για την οικογένεια του θύματος, αλλά είναι και μια απόφαση επικίνδυνη για όλη την κοινωνία. Όχι μόνο γιατί επτά αστυνομικοί που δεν δίστασαν να αδειάσουν γεμιστήρες πάνω σε άοπλα παιδιά εξακολουθούν να οπλοφορούν, αλλά και γιατί το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι ό,τι και να κάνουν, από λάθος ή ηθελημένα, οι αστυνομικοί θα έχουν πάντα την κάλυψη του σώματος, του Υπουργείου και των ΜΜΕ. Και πράγματι, ένας ακόμη αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, θεώρησε σωστό να πυροβολήσει τέσσερις φορές βλέποντας διαρρήκτες στον Άγιο Δημήτριο το βράδυ της 1 Νοέμβρη.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη δήλωσαν, με αφορμή το διάγγελμα του Θεοδωρικάκου ότι αυτό συνιστά συγκάλυψη και νομιμοποίηση της επιχείρησης που κατέληξε στη δολοφονία του 18χρονου, καθώς και ότι η κατεύθυνση που δίνει είναι για περισσότερες και πιο ρατσιστικές “καταδιώξεις”.