Καταστολή
Όχι άλλες δολοφονίες - Απαιτούμε δικαιοσύνη

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «Ελλάν Πασσέ» από την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη και τους συνηγόρους της στις 29 Οκτώβρη. Η οικογένεια του εν ψυχρώ δολοφονημένου 18χρονου ζητά να βγουν σε διαθεσιμότητα οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί και διεκδικεί δικαιοσύνη. Οι συνήγοροι της οικογένειας υπογράμμισαν επίσης ότι οι ισχυρισμοί της αστυνομίας είναι ρατσιστικά κατασκευάσματα. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Έχουμε τουλάχιστον 36 σφαίρες σε μια περιοχή που είναι κατοικημένη. Οι 36 σφαίρες βλήθηκαν κατά τριών νεαρών άοπλων ανθρώπων. Προσπάθησαν να τους κάνουν ενήλικους και να μεγαλώσουν την ηλικία τους για να κάνουν πιο εύπεπτο το περιστατικό και τον συγκεκριμένο θάνατο. Ακόμα και σήμερα μέσα ενημέρωσης αξιοποιώντας ένα ψευδές διαβιβαστικό της αστυνομίας λένε ότι ο Νίκος Σαμπάνης γεννήθηκε το 2001. Ο Νίκος Σαμπάνης ήταν ένα παιδί 18 χρόνων, κι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις.

Δεν υπήρξε σε αυτό το περιστατικό κανένας τραυματίας αστυνομικός παρότι ψευδώς η αστυνομία είπε ότι ήταν επτά οι τραυματίες αστυνομικοί. Το ότι δεν υπήρξε τραυματίας το διαβίβασαν οι αστυνομικοί και το ακούμε στα ηχητικά της δικογραφίας. Υπήρξε παραβίαση εντολής του κέντρου επιχειρήσεων να σταματήσει η συγκεκριμένη καταδίωξη. Από αυτές τις 36 σφαίρες που οι αστυνομικοί λένε ότι προορίζονταν για τις ρόδες, τρία διαμπερή τραύματα υπήρχαν στον θώρακα του Νίκου Σαμπάνη και ένα στον λαιμό. Δεν κατάφεραν να πετύχουν τέσσερα λάστιχα αυτοκινήτου, κατάφεραν όμως τρία τραύματα στον θώρακα του Νίκου Σαμπάνη. Αυτό και μόνο δείχνει ποια ήταν η επιλογή τους. 

Η απαίτηση για δικαιοσύνη αυτών των ανθρώπων αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με έναν τρόπο εξαιρετικά προβληματικό. Βγαίνουν οι υπουργοί της και στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους αστυνομικούς. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα: υπάρχει καθεστώς αυξημένης επιτήρησης από την επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Υπάρχει δηλαδή συστημικό πρόβλημα».

Επικίνδυνοι

Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη επίσης τόνισε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν τεθεί οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε διαθεσιμότητα και αναμένουμε να τεθούν άμεσα γιατί είναι αδιανόητο να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους ένοπλοι και ένστολοι άνθρωποι οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό τι θα κάνουν; Είναι δυνατόν να τους ξαναδώσουμε τα όπλα; Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι μια πλήρης, αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα κι αυτό θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος. Θεωρούμε ότι ο θάνατος ενός 18χρονου και ο βαρύτατος τραυματισμός ενός ακόμα ανήλικου παιδιού δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τον ρόλο της αστυνομίας να προστατεύει τους πολίτες και να καταπολεμά το έγκλημα. Η καταπολέμηση του εγκλήματος θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες προστασίας της ζωής ακόμα και κάποιου ο οποίος έχει διαπράξει αδικήματα. Καμία σύλληψη δε θα πρέπει να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές». 

Ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη, Γιάννης Σαμπάνης, απεύθυνε έκκληση να αποδοθεί δικαιοσύνη: «Ο γιος μου δεν έκανε κάτι. Δούλευε κι έπαιρνε 15-20 ευρώ για να ζήσει τα παιδιά του», τόνισε. «Δεν θέλω να μιλήσω άλλο γιατί είμαι σε πένθος. Θέλω μόνο δικαιοσύνη». Η μητέρα του δολοφονημένου, Μαρία, τόνισε κι αυτή ότι θέλει οι δολοφόνοι να μπούνε στη φυλακή, ενώ ο αδελφός του Μιχάλης αναρωτήθηκε πώς έγινε και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο, να σκίσουν ένα λάστιχο, να κάνουν κάτι. Η σύζυγός του, Τασία, είπε ότι αφήνει τρία παιδιά ορφανά που μόνη της δεν μπορεί να τα μεγαλώσει.

Ο Ηλίας Γιαννόπουλος τόνισε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από όλα, ως τέτοια προστατεύεται από ένα πλέγμα συνταγματικών επιταγών. Η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε δύο περιπτώσεις για την αστυνομική αυθαιρεσία και βία που πάλι στον Ασπρόπυργο συνέβησαν το 2002 και το 2003. Δυστυχώς η ΕΛΑΣ έσπευσε σε κατασκευάσματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις άγγιζαν τα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας. Και την Τετάρτη με το τεστ DNA θα καταρριφθεί και το νέο κατασκεύασμα ότι δεν ήταν παρών στο περιστατικό ο ανήλικος που παρουσιάστηκε στις αρχές». Η συνήγορος των επιζήσαντων από τη φονική καταδίωξη, Ρούλα Δημητριάδου ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του ανήλικου που νοσηλεύεται στο Τζάνειο, ενώ τόνισε κι αυτή με τη σειρά της ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν ιεραρχούνται».