Εκπαίδευση και νεολαία
Χανιά: Διώξεις φοιτητών

25/10, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Φωτό: Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Στα Χανιά υπήρξε απόπειρα εφαρμογής του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, και συγκεκριμένα πειθαρχικού εις βάρος φοιτητών για τη συνδικαλιστική τους δράση. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Οκτώβρη μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κολλούσαν αφίσες που καλούσαν τον κόσμο να παρευρεθεί στην ανοιχτή σύγκλητο στις 13/10. Εκείνη την στιγμή ο καθηγητής Μπλέτσας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με την δικαιολογία της "αφισορρύπανσης" άρχισε να βγάζει τις αφίσες από τους τοίχους. Ενώ τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου προσπαθούσαν να εμποδίσουν την εξέλιξη εμφανίστηκε ο καθηγητής Σαμολαδάς και έσκισε την αφίσα. Ακολούθησε διαπληκτισμός όπου ο κ. Μπλέτσας απείλησε τους φοιτητές πως θα τους περάσει πειθαρχικό και πως "θα τους στείλει σπίτια τους για έξι μήνες". Το ίδιο απόγευμα έφτασε mail επιβεβαίωση των γεγονότων στον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου του ΗΜΜΥ και μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, για να συζητηθεί περαιτέρω έπειτα στην κομητεία.

Ακολούθησαν δύο μεγάλες κινητοποιήσεις, στην σύγκλητο και στο γραφείο του κοσμήτορα του ΗΜΜΥ κ. Καρυστινού, όπου πλήθη φοιτητών από όλο το ίδρυμα κλήθηκαν να υποστηρίξουν τον συνάδελφο και να αναγκάσουν την πολυτεχνειακή διοίκηση να πάρει την έναρξη διαδικασιών πειθαρχικού πίσω. Μετά από 3 βδομάδες πιέσεων το πειθαρχικό δεν προχώρησε.

Κ.Β., φοιτητής Πολυτεχνείο Χανίων