Καταστολή
Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων: Τα δικαιώματα στο απόσπασμα

1/11, εκδήλωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 1/11 η εκδήλωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης με θέμα "Τα δικαιώματα στο απόσπασμα, οι αντιστάσεις στο προσκήνιο". 

Ο Κώστας Παπαδάκης, μετά από μια καταγραφή των φασιστικών επιθέσεων και των επιθέσεων της αστυνομίας και του κρατικών θεσμών στο κίνημα, σε πρόσφυγες και Ρομά, ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο του κράτους στην προσπάθεια των φασιστών να επανεμφανιστούν  και να επανομιμοποιηθούν. Έκλεισε τονίζοντας: «μην δέχεστε ότι υπάρχει εκφασισμός της κοινωνίας, κατά πρόθεση επιδιώκεται, αλλά κατ’ αποτέλεσμα δεν υπάρχει γιατί ο λαός αγωνίζεται».

Ασυλία

Η Άννυ Παπαρούσου έδωσε λεπτομερή εικόνα από πολλές κομβικές περιπτώσεις αστυνομικής βίας, όπως αυτές του Περάματος με τους Ρομά, των φοιτητικών διαδηλώσεων, του Ζακ και του Β. Μάγγου, τονίζοντας ότι τέτοια περιστατικά κλιμακώνονται και οι ένοχοι χαίρουν ασυλίας. Ο Δημήτρης Σαραφιανός μίλησε για την ευκαιρία που βρήκε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας να περάσει αντιδραστικούς νόμους και αυταρχικά μέτρα, με όρους εργαλειοποίησης της επιστημονικής γνώσης και έτσι δημιούργησε η ίδια κλίμα αμφισβήτησης ακόμα και στον εμβολιασμό και πρόσφορο έδαφος σε αντιδραστικές λογικές. Η Μαρία Κουφοπούλου αναφέρθηκε ενδελεχώς στον νόμο Χατζηδάκη που θεσμοθετεί την κατάργηση του 8ωρου και την ατομική διαπραγμάτευση, βάζει στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό και ενισχύει την απεργοσπασία.

Μετά τους ομιλητές τον λόγο πήρε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση. Τόνισε ότι στο Πέραμα έγινε κρατική εκτέλεση ενάντια στους Ρομά με την αστυνομία να χαλκεύει τα στοιχεία για να αποδείξει ότι ήταν σε άμυνα. «Όποιος μας στηρίξει στις εκλογές, να ξέρει ότι στηρίζει τους Ρομά. Δεν θα πούμε κάτι λιγότερο για να είμαστε δημοφιλείς», υπογράμμισε. Υποστήριξε επίσης ότι η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να κερδίσει συνδικαλιστικές μάχες ο κλάδος: «Κερδίσαμε συνδικαλιστικά αιτήματα μόνο γιατί διαδήλωσαν τα πανό των δικηγόρων μαζί με τους οικοδόμους τη δεκαετία του ’60».