Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Απάνθρωπες εξετάσεις για Ιθαγένεια

30/3/2013, Φωτό: Αρχείο εργατική Αλληλεγγύη

Στις 6/11 έγιναν για δεύτερη φορά οι εξετάσεις για την ιθαγένεια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα μηχανισμό παρεμπόδισης των μεταναστών στο να γίνουν έλληνες πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξεταζόμενοι/ες είναι πολύ λίγοι/ες σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης, παρότι αυτή τη φορά ήταν περισσότεροι/ες από τον Μάη που διεξήχθη η εξέταση για πρώτη φορά. Από τους 2.500 που έδωσαν το Μάη, οι 800 απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα αν θέλουν να ξαναδώσουν να πρέπει να πληρώσουν εκ νέου το παράβολο των 700 ευρώ.

Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε μια αξιολογήτρια των εξετάσεων: «Αυτό που συμβαίνει με τις εξετάσεις για την ιθαγένεια είναι απάνθρωπο. Πέρα από το παράβολο οι εξεταζόμενοι έχουν να πληρώσουν και άλλα 100 ευρώ σε βιβλία. Έχει δημιουργηθεί και μια βιομηχανία από φροντιστήρια γύρω από αυτές τις εξετάσεις. Πολλοί πρέπει να πηγαίνουν σε εξεταστικά κέντρα που βρίσκονται σε άλλες πόλεις και να πληρώνουν για τη μετακίνηση. Οι εξετάσεις είναι εξαντλητικές, διαρκούν όλη μέρα και δεν υπάρχει διάλειμμα.

Έτσι κι αλλιώς και σαν εξέταση είναι απαράδεκτη. Στην ύλη για παράδειγμα υπάρχει η ερώτηση πότε κέρδισε η Ελλάδα τη Γιουροβίζιον… Απ’ ό,τι άκουσα τα φετινά θέματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Όπως μου είπαν πολλοί από τους ίδιους, ένας Έλληνας μαθητής Λυκείου δεν θα μπορούσε να τα απαντήσει. Ζητάνε από ανθρώπους που ζουν όλη τους τη ζωή εδώ, που έχουν παιδιά κι εγγόνια, που μιλάνε πολύ καλά ελληνικά, να αποδείξουν τι;»