Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες - όχι απελάσεις και φυλακές

8/11, Κινητοποίηση στην Μαλακάσα. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Μαρούσι

Διαστάσεις ξεσηκωμού έχουν πάρει οι κινητοποιήσεις στα στρατόπεδα στα οποία οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες ειδοποιήθηκαν ότι θα εκκενωθούν. Στον Ελαιώνα, η είδηση έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα και η αντίδραση των προσφύγων/ισσών ήταν άμεση. Μια επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των κοινοτήτων (Κονγκό, Σομαλία, Καμερούν, Αφγανιστάν, Συρία) οργάνωσε κινητοποιήσεις ξεκινώντας από την Πέμπτη 4/11. Έκλεισαν την είσοδο του καμπ με κάδους και βγήκαν στον δρόμο με αυτοσχέδιες πικέτες και πλακάτ φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να παρθεί πίσω η ρατσιστική απόφαση του Μπακογιάννη να τους διώξει.

Με την αφορμή της κινητοποίησης ενάντια στην απόφαση του Μπακογιάννη, οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες άνοιξαν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα: το τι σημαίνει η ρατσιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση που δημιουργεί απαίσιες συνθήκες στα καμπ, δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά, που δεν πηγαίνουν όλα σχολείο, ανυπαρξία υγειονομικής περίθαλψης μέσα στο καμπ και δυσκολία πρόσβασης στην Υγεία στα νοσοκομεία. Επίσης καταγγέλλουν τις απελπιστικά αργές διαδικασίες ασύλου και τις πρόσφατες μαζικές απορρίψεις.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μαθητές και μαθήτριες από την πρώτη και τη δευτέρα τάξη του 5ου Λύκειου Αχαρνών επισκέφθηκαν το στρατόπεδο. Ο καθηγητής τους, Δημήτρης, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Ήρθαμε εδώ, στο πλαίσιο του μαθήματος Θρησκευτικών, για να δουν τα παιδιά όλα αυτά που έχουμε συζητήσει στην τάξη: πόσο σκληρά περνάνε αυτοί οι άνθρωποι που έχουν φύγει από πόλεμο. Ελπίζουμε όλοι μας, κι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, να βελτιωθούν οι συνθήκες. Ελπίζουμε τα όνειρα των προσφυγόπουλων να γίνουν πραγματικότητα και η καθημερινότητά τους να είναι διαφορετική από αυτά που είδαμε σήμερα. Για τη σημερινή κινητοποίηση δεν γνωρίζαμε. Μάθαμε ότι δυστυχώς τους διώχνουν, χωρίς να ξέρουμε πού θα πάνε όλες αυτές οι οικογένειες και τα παιδιά. Είδαμε μέσα παιδιά που δεν πάνε σχολείο. Να μπουν όλα τα παιδιά στα σχολεία, να βελτιωθεί ο Ελαιώνας ή να τους δώσουν σπίτια στην πόλη».

Λίγο αργότερα, όταν έφτασε το φορτηγό του κέτερινγκ οι πρόσφυγες το έδιωξαν μπλοκάροντας την είσοδο και φωνάζοντας «No food!». Ο λόγος είναι ότι πλέον το επίδομα που δικαιούται κάθε πρόσφυγας/ισσα κρατείται υποχρεωτικά για τη σίτιση στις δομές μέσω κέτερινγκ. Οι πρόσφυγες τονίζουν ότι το φαγητό δεν είναι καλό, αλλά και το ότι δεν γίνεται να σιτίζονται χιλιάδες άνθρωποι που προέρχονται από όλες τις περιοχές του πλανήτη και όλες τις κουλτούρες, με το ίδιο ακριβώς φαΐ. Αυτό που θέλουν είναι να τους δίνεται το πλήρες επίδομα για να μπορούν να αγοράζουν τα τρόφιμα που χρειάζονται.

Εκτοπισμός

Την επόμενη μέρα, η επιτροπή προσφύγων του Ελαιώνα και η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσαν σε συνέντευξη τύπου μπροστά από το στρατόπεδο. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, άνοιξε τη συνέντευξη λέγοντας: «Ο Ελαιώνας είναι μέσα στην πόλη και οι πρόσφυγες ζουν εδώ πολλά χρόνια. Η πραγματική λύση για τις συνθήκες δεν είναι να διώξει ο Μπακογιάννης τους πρόσφυγες. Η λύση είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Είναι απαράδεκτο το ότι μεθοδεύουν, όπως ακούμε, χέρι χέρι με τον Μηταράκη τον εκτοπισμό 500 προσφύγων πίσω στα νησιά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει μάχη για να γλιτώσουν από την απομόνωση των νησιών. Δεν θα τους στείλουν πάλι πίσω». 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ δίπλα στα αδέρφια μας που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από στήριξη. Ο δήμος Αθήνας και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες. Πάλι στους δρόμους και στις πλατείες θα καταλήξουν; Θέλουμε τρία πράγματα: άσυλο, σπίτια και λεφτά. Για να μπορέσουν να ζήσουν σαν άνθρωποι. Θα είμαστε εδώ μέχρι να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, να μπορούν να ζουν οι πρόσφυγες σαν άνθρωποι και όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο».

«Όλοι οι Σομαλοί και οι Σομαλές έχουμε σοβαρά προβλήματα εδώ στην Ελλάδα. Δεν μας αντιμετωπίζουν με καθόλου σεβασμό”, τόνισε προσφύγισσα από τη Σομαλία. «Όταν χρειαζόμαστε κάτι διαδικαστικό σε κάποια υπηρεσία για παράδειγμα δεν έχουμε μετάφραση. Υπάρχουν γυναίκες μόνες τους, μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμιά βοήθεια. Μας δίνουν συνέντευξη μετά από ένα ή δυο χρόνια. Δεν ξέρουμε πραγματικά πότε θα πάρουμε απάντηση. Υπάρχουν άρρωστα μωρά αλλά δεν έχουν δυνατότητα να επισκεφθούν νοσοκομείο. Χρειάζεται να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις μητέρες που είναι μόνες τους. Τα παιδιά που πάνε σχολείο φεύγουν πεινασμένα. Άνθρωποι με χρόνια νοσήματα δεν έχουν φάρμακα και κατάλληλο φαγητό», είπε. «Αυτό το στρατόπεδο είναι σαν αστυνομικό τμήμα», τονίζει πρόσφυγας από το Αφγανιστάν.

«Έχουμε ανθρώπους μορφωμένους, με πτυχία, που δεν μπορούν να δουλέψουν. Πώς περιμένετε να ενταχθούμε στην κοινωνία; Το βασικό μας πρόβλημα είναι τα χαρτιά. Αν είχαμε χαρτιά θα μπορούσαμε να δουλέψουμε, με τη δουλειά μας θα μπορούσαμε να νοικιάζουμε σπίτια, να πληρώσουμε τους φόρους μας, να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας. Δώστε μας τις κατάλληλες συνθήκες. Θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά 2 και 3 ετών που δεν πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί για τα δικά μας παιδιά. Δεν έχουμε ΑΜΚΑ και ο αριθμός ΠΑΑΥΠΑ δεν λειτουργεί στα νοσοκομεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μας πει: πώς θα ζήσουμε; Τα λεφτά που υποτίθεται ότι πρέπει να μας δίνουν δεν μας τα δίνουν. Πήραν την υπευθυνότητα από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο για να μας δίνουν τα λεφτά και μας τα έκοψαν. Θα έρθει σύντομα ο χειμώνας, πώς θα αγοράσουμε ζεστά ρούχα; Αυτό που ζητάμε λοιπόν είναι ανθρώπινα σπίτια, τα παιδιά στα σχολεία, χαρτιά για να δουλέψουμε», τόνισε η Νικλέτ, προσφύγισσα από το Κονγκό. 

Μαζικό μπλοκ

Την επόμενη μέρα η Νικλέτ απεύθυνε αυτά τα ερωτήματα μπροστά από τη Βουλή και καταχειροκροτήθηκε από τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες για το κλίμα. Ένα μαζικό μπλοκ προσφύγων βάδισε μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα οικολογικά κινήματα ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την Κυριακή έγινε νέα κινητοποίηση έξω από τον Ελαιώνα. Η ΚΕΕΡΦΑ μοίρασε την πολύγλωσση εφημερίδα που κυκλοφορεί στα καμπ, με ανταπόκριση από την αντιρατσιστική διαδήλωση της 9/10, με τη συνέντευξη της Παρβάνα Αμίρι, άλλα νέα του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, καθώς και ραπόρτο από την κινητοποίηση της Πέμπτης -μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα περσικά. 

Ο ξεσηκωμός των προσφύγων συνεχίστηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, φτάνοντας τις 6 συνεχόμενες ημέρες, με μαζικές κινητοποιήσεις στη Μαλακάσα και στη Θήβα. Οι πρόσφυγες στη Θήβα διαμαρτύρονται για την απόφαση της Ελλάδας να χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες νέου στρατοπέδου της Μαλακάσας προχώρησαν σε πορεία προς το παλιό, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν τον παράδρομο της εθνικής οδού. Με συνθήματα για χαρτιά, άσυλο και δικαιοσύνη, παρέμειναν για ώρες στον δρόμο και μπλόκαραν το φορτηγό του κέτερινγκ, παίρνοντας έμπνευση από τον Ελαιώνα. Την επόμενη ημέρα προχώρησαν σε νέα διαδήλωση, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν. Και σε αυτούς η ΚΕΕΡΦΑ μοίρασε την πολύγλωσση εφημερίδα, ενώ κάλεσε μαζικά για την πορεία του Πολυτεχνείου. 

Ο πόλεμος σε βάρος των προσφύγων κλιμακώνεται από τη μεριά της κυβέρνησης. Και, όπως το 2012 η Αμυγδαλέζα, ο φράχτης του Έβρου, ο Ξένιος Δίας, είχαν βγάλει τους φασίστες στους δρόμους για να σπείρουν τον τρόμο και τον θάνατο, έτσι κάνει και τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -η πιο πρόσφατη φασιστική επίθεση στον Ο. Ηλία δείχνει ότι οι φασίστες αποθρασύνονται ξανά. Η σχεδόν κατάργηση του ασύλου, τα κυνηγητά στα σύνορα και το Αιγαίο, το άνοιγμα των νέων στρατοπέδων ασφαλείας στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη: θέλει να τους διώξει όλους, ακόμα και σε βάρος των ανθρώπινων ζωών. Το μήνυμα αυτό έρχεται να συμπληρωθεί με την απαραίτητη δόση «ανακατάληψης των πόλεων», όπως έλεγε ο Σαμαράς το 2012, με τις τωρινές ρατσιστικές μαζικές εκτοπίσεις. Εκτοπίσεις προσφύγων που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, έχουν αποκτήσει κάποιους δεσμούς με την Αθήνα. 

Όμως το 2021 δεν είναι 2012. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα είναι πιο έμπειρο, πιο ξεκάθαρο και πιο δυνατό απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι διαδηλώσεις μετά τις φασιστικές επιθέσεις έφεραν άμεσα αποτελέσματα. Ο Άρειος Πάγος προχωρά σε έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης για τις επιθέσεις του Οκτώβρη, στην Παλιά Κοκκινιά η ομάδα που έκανε την επίθεση δεν ξαναεμφανίστηκε, ενώ για την αποφυλάκιση Πατέλη έγινε αίτηση αναίρεσης. Και βέβαια, το 2021 έχουμε τους χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες που ξεσηκώνονται και συντονίζονται στο ένα στρατόπεδο μετά το άλλο, παλεύοντας ενάντια στην κυβέρνηση.