Διεθνή
Πολωνία: Κάτω τα χέρια απ’ τις γυναίκες

6/11, Βαρσοβία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο της Ιζαμπέλα. Φωτό: David Zuchowicz/Reuters

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων πόλεων στην Πολωνία όπως το Βρόκλαβ, το Γκντανσκ, το Στετίνο, την περασμένη βδομάδα μετά από το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, της 30χρονης Ιζαμπέλα από επιπλοκές στη γέννα στο νοσοκομείο της Πστίνα, μιας μικρής πόλης στη νότια Πολωνία. Και εκεί έγινε διαδήλωση. Τα συνθήματα οργισμένα: «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «μπορούσε να είναι καθεμιά μας» και «Ντροπή!».

Η ντροπή βέβαια δεν είναι κάτι που διακρίνει τα καθάρματα της δεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας, του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS). Εχει κηρύξει πόλεμο στα δικαιώματα των γυναικών και παράλληλα εντείνει την ρατσιστική υστερία κλείνοντας τα σύνορα με την Λευκορωσία σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. 

Πέρσι τον Οκτώβρη-Νοέμβρη εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και συμπαραστάτες βγήκαν στους δρόμους της Πολωνίας στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων. Την οργή τους είχε πυροδοτήσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική προηγούμενη απόφαση του 1993 που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περίπτωση που τα προβλήματα του εμβρύου απειλούσαν τη ζωή της εγκύου. Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Πολωνία, χιλιάδες γυναίκες υποφέρουν από αυτή την απαγόρευση και οι δικαστές με εντολή της κυβέρνησης έκλειναν και το τελευταίο «παραθυράκι». 

Η απόφαση άρχισε να εφαρμόζεται από το φετινό Γενάρη. Σε ανακοίνωση που έβγαλε η οικογένειά της περιγράφεται η φρίκη. Η κοπέλα πήγε στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί φοβόντουσαν τόσο πολύ να προχωρήσουν στην έκτρωση ώστε περίμεναν να βγει το νεκρό μωρό. H μητέρα της Ιζαμπέλα έδειξε στα κανάλια της τηλεόρασης μηνύματα που της είχε στείλει η αδικοχαμένη κόρη της. «Ζυγίζει μόνο 485 γραμμάρια αλλά λόγω του νόμου κάθομαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα». «Περιμένουν να πεθάνει ή να χτυπήσει η καρδιά του. Αν όχι τότε θα πάθω σηψαιμία». 

Έτσι πέθανε η Ιζαμπέλα. Στη συνέχεια η διοίκηση του νοσοκομείου έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δυο γιατρούς. Αλλά σε προηγούμενη ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν με βάση τις νομικές προβλέψεις και πρωτόκολλα που ισχύουν στην Πολωνία».