Περιβάλλον
6/11: Διεθνής Μέρα Δράσης για το Κλίμα

6/11, Αθήνα, Διεθνής Μέρα Δράσης για το κλίμα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

«Γλασκώβη Λονδίνο, Ρώμη και Αθήνα να αλλάξουμε το σύστημα να σώσουμε το κλίμα»! Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν από την Αθήνα οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο στα πλαίσια της Διεθνούς Μέρας Δράσης για το κλίμα, σήμερα 6 Νοέμβρη.

(Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή)

Το παρών έδωσαν δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία, κινήσεις, κόμματα της Αριστεράς ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε μια σειρά από πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τη συγκέντρωση που ξεκίνησε με ομιλίες στις 2μμ στην πάνω πλευρά του Συντάγματος ακολούθησε δυναμική διαδήλωση που ακολουθώντας την διαδρομή Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου κατέληξε ξανά έξω από την Βουλή.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή, ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Βασίλης Χλής από την Τήνο κατά των ανεμογεννητριών, ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Δήμητρα Σιμιανοπούλου, πυρόπληκτη από την Βαρυμπόμπη, ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25, ο Θανάσης Χάτζιος από το κόμμα Πειρατών, η Ευαγγελία Τόλη από τον Σύλλογο Κρικελιωτών-Ευρυτάνων, “ο Άγιος Νικόλαος”.

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε ζωντανά από τη διαδήλωση που γινόταν την ίδια ώρα στην Γλασκώβη έξω από την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα η Ρεβέκα Σάρλοτ ενώ η Νικλέτ, προσφύγισσα από το καμπ του Ελαιώνα, ξεσήκωσε με την συγκινητική της ομιλία τους συγκεντρωμένους καταγγέλλοντας τη ρατσιστική εκκένωση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δήμος Αθήνας στο καμπ του Ελαιώνα και απαιτώντας να δοθούν σπίτια και αξιοπρεπής στέγαση στις οικογένειες των προσφύγων.

Τους διαδηλωτές που κρατούσαν δεκάδες αυτοσχέδια πλακάτ και πανό ξεσήκωσε με τη ζωντανή μουσική και τα τραγούδια της η «Ανοιχτή Ορχήστρα» ενώ ένα από τα πιο δυναμικά μπλοκ στην διαδήλωση ήταν αυτό των προσφύγων του Ελαιώνα με σύνθημα «solidarite avec les immigres”. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής: “Kαίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Στη Μεσόγειο ειρήνη των λαών όχι εξορύξεις ορυκτών», «Ούτε στην Τήνο ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «όχι εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις», «δώστε λεφτά για δασοπροστασία όχι για Ραφάλ και την αστυνομία», «από τον Ποδονίφτη μέχρι την Ραφήνα, ρέματα ανοιχτά σε όλη την Αθήνα» κ.α.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με πανό το «save_tinos» κατά των ανεμογεννητριών, πυρόπληκτοι από την Βαρυμπόμπη, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης, η κίνηση «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», η Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική καταστροφή και Κλιματική αλλαγή, η Κίνηση για την υπεράσπιση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο Άνεμος Ανανέωσης, το «Μας σκάβουν τον λάκκο», η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα ζωής, το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Αγίου Σάββα, το Σωματείο Εργαζομένων Γεννηματά, εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, το Σωματείο Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, η Πρωτοβουλία ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων, οι πρόσφυγες του Ελαιώνα, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μαρουσιού, ο φοιτητικός σύλλογος ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Αττικής, το Κόμμα Πειρατών, η Αναμέτρηση-Συνάντηση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, η ΟΚΔΕ καθώς και πλήθος διαδηλωτών με αυτοσχέδια πλακάτ, φωτογραφίες κλπ.

Λίγο νωρίτερα το Σάββατο, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην κάτω πλευρά του Συντάγματος μετά από κάλεσμα επιτροπών πληγέντων από φυσικές καταστροφές και αγροτικών συλλόγων από την Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Δυτική Αττική και άλλες περιοχές (φωτό στο τέλος του άλμπουμ) που βάδισε προς στην Βουλή.

“H επαναστατική εναλλακτική στην κλιματική καταστροφή του καπιταλισμού» είναι το θέμα του διαδικτυακού συνεδρίου που ακολουθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και οργανώνεται από την Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση. Το συνέδριο (στα αγγλικά) θα απασχολήσουν θέματα όπως «Τα όρια της COP26 και οι καπιταλιστικές λύσεις», «Μαρξισμός, τάξεις και Οικολογία», «Σταματώντας την περιβαλλοντική καταστροφή-παλεύοντας για αλλαγή συστήματος». Ανάμεσα στους ομιλητές οι: Sabrina Feandez από την Βραζιλία, Ozdes Ozbay από την Τουρκία, John Molyneux από την Ιρλανδία, Gyekye Tanoh από την Γκάνα, Michelle Robidoux από τον Καναδά, Erima Dall από την Αυστραλία, οι Amy Leather, Martin Empson και Alex Callinicos από την Βρετανία καθώς και η Αφροδίτη Φράγκου, πυρόπληκτη και μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και στην Κλιματική Αλλαγή.

Links: http://inteationalsocialists.org/wordpress/ https://www.facebook.com/events/416890682832122

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις και τις πικετοφορίες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά και Ηράκλειο