Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
8-9/11: Ξεσηκωμός των προσφύγων στη Μαλακάσα

8/11: Διαδήλωση των προσφύγων έξω από το στρατόπεδο της Μαλακάσας. Φωτό: Θάνος Τζινιέρης

Μαζική και μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη προσφύγες και προσφύγισσες στη Μαλακάσα. Το πρωί στις 8, δεκάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες από το νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας βγήκαν στον δρόμο και διαδήλωσαν διεκδικώντας να προχωρήσει το άσυλο και να τους δοθούν χαρτιά. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν: “Δυο χρόνια στη Μαλακάσα είναι πολλά! Όχι άλλα ψέματα!”

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η ανακοίνωση από εργαζόμενους/ες του ΔΟΜ ότι το στρατόπεδο θα εκκενωθεί και θα μεταφερθούν σε άλλα καμπ. Τα αιτήματα του ξεσηκωμού ωστόσο είναι συνολικότερα, καθώς όσοι και όσες πήραν τον λόγο στις συγκεντρώσεις τόνισαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και μεγάλα, από τις αργές διαδικασίες, τις πολλές απορριπτικές και την απειλή της απέλασης στην Τουρκία, μέχρι την έλλειψη πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, το κακό φαγητό και τις συνθήκες στο στρατόπεδο.
Η ΚΕΕΡΦΑ στήριξε την κινητοποίηση, ενώ μοίρασε και την πολύγλωσση εφημερίδα που διακινεί στα στρατόπεδα. Με έμπνευση από τον αντίστοιχο ξεσηκωμό του Ελαιώνα για τον οποίον διάβασαν στην εφημερίδα, οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες της Μαλακάσας έκαναν μια μεγάλη κινητοποίηση που έκλεισε τον παράδρομο της Μαλακάσας για ώρες, πέρασε μπροστά από το παλιό στρατόπεδο της Μαλακάσας, ενώ επιστρέφοντας στην είσοδο του νέου στρατοπέδου κατέληξε και σε μπλοκάρισμα του φορτηγού του κέτερινγκ.

Οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες είπαν ότι αν δεν τους δοθεί άμεσα μια λύση θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις διαρκείας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση της πρώτης και της δεύτερης μέρας.