Εργατικό κίνημα
9/11: Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού στην Αθήνα

9/11, Απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μαζική και μαχητική ήταν η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, μέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και βάδισε με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.
 
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχαν μαζικά σε συλλαλητήριο του κλάδου εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, σε επισιτισμό και διανομείς μαζί. Πρώτη μαζική παρουσία στο δρόμο έκαναν και οι διανομείς της Wolt, που μαζί με τους διανομείς της efood, ακολουθούσαν με μια εντυπωσιακή μοτοπορεία τα πανό των σωματείων και των συλλογικοτήτων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.
Προηγήθηκε μία ώρα πριν προσυγκέντρωση δεκάδων εργαζόμενων της Wolt στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού. Εκεί είχε κανονιστεί ραντεβού μιας επιτροπής εργαζόμενων με την εταιρία για να καταθέσουν τα αιτήματά τους, αλλά τους μόνους που είδαν τελικά ήταν οι αστυνομικοί που εμπόδισαν την είσοδο.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν έφτασαν με μοτοπορεία στη συγκέντρωση της Wolt οι διανομείς της efood, τους οποίους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και όλοι μαζί πραγματοποίησαν μοτοπορεία στη Συγγρού για να φτάσουν στη συγκέντρωση στη Δ. Αεροπαγίτου.
«Efood, Cosco, Wolt, Είμαστε ρεαλιστές τα θέλουμε όλα, συμβάσεις, αυξήσεις, ΒΑΕ», έγραφε το πανό του αντικαπιταλιστικού δικτύου σε Επισιτισμό Τουρισμό «Καμαριέρα», σύνθημα που εξέφραζε απόλυτα το κλίμα που επικρατούσε στους απεργούς.
Με τα πανό τους κατέβηκαν επίσης το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αττικής, η Ομοσπονδία ΠΟΕΕΤ, το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Athens Marriott, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων ν. Λασιθίου και η Αγωνιστική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε και η ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζόμενων στην efood, με τους διαδηλωτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Στο Υπουργείο Εργασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των διανομέων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο. Στη συνέχεια, μετά την άρνηση του υπουργείου να δεχτεί τους εργαζόμενους, η συγκέντρωση έκλεισε ως ένδειξη διαμαρτυρίας όλες τις λωρίδες του δρόμου κόντρα στην απαγόρευση της αστυνομίας.
Εν τέλει το υπουργείο δέχτηκε αντιπροσωπεία και αναγκάστηκε να δεσμευτεί για την παροχή όλου του εξοπλισμού -κράνη, ειδικά προστατευτικά μπουφάν, κτλ- από τις εταιρίες, καθώς και την κάλυψη των freelancer διανομέων όταν δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω ατυχήματος ή ασθένειας.
Νέο ραντεβού με το υπουργείο για την εξειδίκευση για τα μέτρα προστασίας για τους διανομείς κλείστηκε για την Τρίτη 16/11 στις 2μμ και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο.

Για να οργανωθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, η Καμαριέρα οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη των εργαζόμενων του κλάδου την Κυριακή 14/11 στις 12 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες για να συνδεθείτε στη σύσκεψη, θα αναρτηθούν στη σελίδα facebook Καμαριέρα.