Καταστολή
11/11 - Διαμαρτυρία δημοσιογράφων στη Βουλή ενάντια στο νέο ΠΚ

11/11/21, Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή ενάντια στο νέο Ποινικό Κώδικα προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 11/11 δημοσιογράφοι, μέλη των συνδικαλιστικών σχημάτων Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ.

Με πλακάτ στα χέρια και φιμωμένα στόματα, οι δημοσιογράφοι έκφρασαν την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του άρθρου για τα fake news και απαίτησαν την απόσυρσή του. Όπως κατήγγειλαν, η νέα διάταξη επιβάλλει καθεστώς ανοιχτής λογοκρισίας και φίμωσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ -όπως και όλων των πολιτών- καθώς ποινικοποιεί την ελεύθερη έκφραση και ενημέρωση.

Με το νέο άρθρο, κάθε άποψη ή γνώμη που δεν είναι αρεστή στην εκάστοτε κυβέρνηση και εξουσία, θα μπορεί να διώκεται ποινικά ως fake news. Για παράδειγμα, κάθε δημοσιογράφος που λέει -όπως η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ- ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ψεύδονται για τα push backs, θα μπορεί να βρεθεί ποινικά υπόλογος γιατί δήθεν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και προκαλεί ανησυχία ή φόβο στους πολίτες. Δεν έφτασαν οι λίστες Πέτσα και τα άλλα «δωράκια» στους μιντιάρχες, τώρα επιχειρείται ο έλεγχος της ενημέρωσης ανοιχτά με διώξεις και φυλακίσεις.

11/11, Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με αφορμή την επίθεση Μητσοτάκη στην Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, τα ίδια συνδικαλιστικά σχήματα κυκλοφόρησαν ανακοίνωση συμπαράστασης στην Ολλανδή δημοσιογράφο, υπεράσπισης της ελεύθερης δημοσιογραφίας και καταγγελίας των παράνομων επαναπροωθήσεων. Όπως αναφέρουν:

«Κάτω τα χέρια από την Ingeborg Beugel - Κάτω τα χέρια από την ελεύθερη δημοσιογραφία

Η αντίδραση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel ήταν μία ευθεία προσβολή σε όλους τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα.

«Στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι έχουν κουλτούρα να κάνουν ευθείς ερωτήσεις στους πολιτικούς», είπε ο πρωθυπουργός στην Ολλανδή συνάδελφο. Να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι ευθείς ερωτήσεις δεν είναι εθνική κουλτούρα, αλλά η δουλειά των δημοσιογράφων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει συμμάχους στην πολιτική της τους Πετσωμένους μιντιάρχες και να έχει συνηθίσει σε λιβανιστίρια, αλλά οι δημοσιογράφοι δίνουμε μάχη για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να αναζητούμε την αλήθεια και να ελέγχουμε πως ασκείται η εξουσία.

11/11, Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αυτό έκανε και η Ingeborg Beugel ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και για τα εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά στα σύνορα. Μεγάλη έρευνα δέκα κορυφαίων δημοσιογραφικών οργανισμών που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα δεν αφήνει αμφιβολίες για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ, παραβιάζοντας διεθνείς συμβάσεις και ατομικά δικαιώματα.

Απαγωγές προσφύγων, κλοπές, ξυλοδαρμοί και εγκατάλειψή τους σε πλωτές κατασκευές μεσοπέλαγα είναι η καθημερινή τακτική των ελληνικών αρχών και της Frontex απέναντι σε οικογένειες και μικρά παιδιά που φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχια και έχουν δικαίωμα – όπως όλοι μας – να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση και οι βαρόνοι των ΜΜΕ επιχειρούν να επιβάλουν ομερτά. «Θάψιμο» των ειδήσεων από τα μεγάλα ΜΜΕ, στοχοποίηση αλληλέγγυων και τώρα δολοφονία χαρακτήρα της συναδέλφου Ingeborg που με θάρρος είπε την αλήθεια.

Θα μας βρουν απέναντι. Μαζί με την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του Τύπου. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να στηρίξουν τη συνάδελφο Ingeborg Beugel απέναντι στην επίθεση που δέχεται.

Καλούμε τις Ενώσεις μας να στηρίξουν τους συναδέλφους που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να αναδείξουν τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος των προσφύγων κόντρα στις πιέσεις και τη λογοκρισία των αφεντικών».

11/11, Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης