Η Αριστερά
50 χρόνια ΣΕΚ: Γιορτή στις 5 Δεκέμβρη

Είκοσι μέρες απομένουν μέχρι τη γιορτή που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα για τα 50 του χρόνια στις 5 Δεκέμβρη, στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελλήνιου.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσεουν από τις 12μεσ. ως τις 7μμ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ταινίας για τα 50 χρόνια, συναυλία στο τέλος αλλά και δύο συζητήσεις με θέμα “Για ποια κοινωνία παλεύουμε” η πρώτη και “Για την Αριστερά της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού” η δεύτερη. Συμμετέχουν ομιλητές από ένα φάσμα του κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι προετοιμασίες για την πλούσια έκθεση που θα στολίζει τον χώρο. Ιστορικά πρωτοσέλιδα της Εργατικής Αλληλεγγύης αλλά και των προδρόμων της, “Εργατική Πρωτοπορία” και “Μαμή”, από τις πιο μεγάλες στιγμές των εργατικών αγώνων και του κινήματος τα τελευταία 50 χρόνια, αφίσες από την πρώτη διαδήλωση του Πολυτεχνείου ως την Απεργιακή 8 Μάρτη και την περιβαλλοντική 6 Νοέμβρη 2021, πανό από διαδηλώσεις, αλλά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την πενηντάχρονη πορεία του ΣΕΚ μέσα στους αγώνες και τις συζητήσεις της Αριστεράς.

“Η προετοιμασία όλης αυτής της έκθεσης για μια οργάνωση με σταθερά ενεργή δράση από το Πολυτεχνείο και τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι πολύ ενδιαφέρουσα”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δώρα Κομνηνού, εικαστικός, που μαζί με τη Μίτση Μπαμπάκου και τη Λήδα Καζαντζάκη ετοιμάζουν την έκθεση. “Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να μπορούμε να μεταδίδουμε το μήνυμα που θέλουμε με έναν ξεκούραστο και ευδιάκριτο, πολύ απλό οπτικό τρόπο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εδώ, να μεταδώσουμε αυτή την ιστορική μνήμη. Ταυτόχρονα περνώντας μπροστά από όλο αυτό το υλικό ανανεώνονται και οι δικες μας μνήμες πάνω στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και όλους τους αγώνες αλλά και η γνώμη που μπορεί να είχαμε για κάποια γεγονότα”.

“Από τη μεγάλη γιορτή για τα 50χρονα του ΣΕΚ δεν θα μπορούσε να λείπει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Συγκεντρώνει συστηματικά όλο τον πλούτο της μαρξιστικής σκέψης και οι εκδόσεις του συμπυκνώνουν την σύνδεση της επαναστατικής θεωρίας με την επαναστατική πράξη που χαρακτηρίζει την καθημερινή παρέμβαση των μελών του ΣΕΚ στις μάχες του κινήματος”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Πίττας, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου. 

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων που οργανώνουν οι τοπικοί πυρήνες του ΣΕΚ σε γειτονιές, εργατικούς χώρους  και σχολές της Αθήνας και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ παντού συνεχίζεται η προβολή του γιορτασμού με αφισοκολλήσεις και πανό. 

Την οργανωμένη συμμετοχή στον Πανελλήνιο από τις άλλες πόλεις προετοιμάζουν με συλλογικά ταξίδια με πούλμαν και καράβια οι τοπικοί πυρήνες. “Διαμορφώνουμε από τώρα το πρόγραμμά μας για το μεγάλο ραντεβού στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου και τη μεγάλη συνάντηση για τα 50 χρόνια ΣΕΚ”, μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Κοκκίνης από τον τοπικό πυρήνα της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το Ηράκλειο Κρήτης ο Γιάννης Βαλαής μας είπε πως “διαδηλώνουμε στο Πολυτεχνείο αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά ενάντια στην κυβέρνηση που δίνει ξανά χώρο στους φασίστες και βάζουμε πρόγραμμα δράσης για να ανεβάσουμε αγωνιστές από όλα τα κινήματα στις 5 Δεκέμβρη στον Πανελλήνιο”. 


Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ στο ΠΑΔΑ

Τοπικές εκδηλώσεις: Οι πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ

Καλλιθέα 
Πέμπτη 18/11, 7μμ 
καφέ Ηλιόπετρα, στοά Βενιζέλου 99 
Ομιλήτριες: Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, ΔΣ σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς, Εύη Μαχοβίτσκαγια, μέλος ΚΕΕΡΦΑ
 
Χαλάνδρι 
Σάββατο 20/11, 6μμ 
δημοτική αίθουσα Χαλανδρίου, Στ.Παπάγου 7 
Ομιλητές/τριες: Δήμητρα Κυρίλλου, ΣΕΚ,  Ειρήνη Φωτέλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ, Ηλίας Παπαχατζής, καθηγητής, μέλος ΔΣ Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Νεκτάριος Χαϊντάρ, γιατρός
 

Εργατικοί χώροι

Άγιος Σάββας 
Δευτέρα 22/11, 12μ, αίθριο
Ομιλήτριες: Αγγελική Γεωργούλη, μέλος ΔΣ Σωματείου Αγ. Σάββα, Ειρήνη Γεωργοπούλου, εργαζόμενη, Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο νοσοκομείο Έλενα, ΔΣ ΕΙΝΑΠ
 
 
ΑΑΔΕ 
Πέμπτη 25/11, 12μ, κυλικείο
Ομιλητές: Γιώργος Ρόδης, Γ.Σ. ΠΟΕ-ΔΟΥ, Τάσος Αναστασιάδης, ΣΕΚ
 
Νοσοκομείο Γεννηματάς 
Πέμπτη 25/11, 12.30μ 
αμφιθέατρο ανατολικού κτιρίου
Ομιλήτριες: Βασιλική Κανέλλου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ, Αργυρή Ερωτοκρίτου, επικ. γιατρός, ΔΣ Σωματείου

Νοσοκομείο Έλενα 
Πέμπτη 25/11, 1.30μμ, ΠΑΘΑΝ 
Ομιλητής: Κώστας Καταραχιάς, γιατρός, ΔΣ ΕΙΝΑΠ
 
Νοσοκομείο Άγια Όλγα
Δευτέρα 29/11, 1.30μμ 
γραφεία σωματείου

Αναχωρήσεις από άλλες πόλεις

Θεσσαλονίκη
Σάββατο 4/12, 4μμ, άγαλμα Βενιζέλου
τηλ. 6907799070
 
Γιάννενα
Κυριακή 5/12, 7πμ, Ακαδημία
τηλ. 6934488500
 
Πάτρα
Κυριακή 5/12, 8πμ, ΚΤΕΛ
τηλ. 6976853852, 6936996622
 
Βόλος
Κυριακή 5/12, 7πμ, ΚΤΕΛ
τηλ. 6972644166
 
Χανιά
Σάββατο 4/12, 8.30μμ, Σούδα
τηλ. 6972554611
 
Ηράκλειο
Σάββατο 4/12, 8μμ, 
Εκδοτήρια λιμανιού
τηλ.6977783666
 
Ξάνθη
Σάββατο 4/12, 11πμ, 
ΚΤΕΛ Ξάνθης
τηλ. 6987923033