Εκπαίδευση και νεολαία
11/11: Φοιτητικό συλλαλητήριο

11/11, Διαδήλωση φοιτητών/τριών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλίος Μιχαηλίδης

Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11/11, εκατοντάδες φοιτητές/τριες, δίνοντας μια γεύση από το αγωνιστικό τριήμερο του Πολυτεχνείου που ακολούθησε. 

Τα συνθήματα που εμπνέονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν άλλωστε και τα κυρίαρχα μαζί με αυτά ενάντια στην Κεραμέως και συνολικά την κυβέρνηση και την πολιτική της. Το παρών έδωσαν τα μέλη του ΣΕΚ στις Σχολές, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη και στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις 5 Δεκέμβρη, στο γήπεδο του Πανελληνίου. Η διαδήλωση συναντήθηκε στο Σύνταγμα με τη διαμαρτυρία που οργάνωσαν η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ, με αφορμή τη μεταρρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα που ποινικοποιεί την ελεύθερη ενημέρωση.

Στα σχολεία προγραμματίζεται νέος γύρος γενικών συνελεύσεων των τοπικών ΕΛΜΕ, την εβδομάδα 22/11-26/11, καθώς μετά από πιέσεις της βάσης η ΟΛΜΕ αναγκάστηκε να καλέσει νέα συνέλευση προέδρων το Σάββατο 27/11, ώστε να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην αξιολόγηση. Στην τελευταία συνέλευση προέδρων η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ πρότεινε τη συνέχιση-επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής από την αξιολόγηση, αλλά η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία λόγω της πραξικοπηματικής στάσης συνδικαλιστών από συγκεκριμένες ΕΛΜΕ που ψήφισαν αντίθετα από την απόφαση του σωματείου τους. Ακολούθησε συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων που διεκδίκησαν και πέτυχαν την έκτακτη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ. Ήδη μια σειρά ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ προχωρούν στην προκήρυξη της απεργίας-αποχής.