Περιβάλλον
Αλληλεγγύη στην Σταυρούλα Πουλημένη: Η απόπειρα φίμωσης δεν θα περάσει

2015, Πορεία στη Θεσαλλονίκη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Σε μια απαράδεκτη αγωγή ενάντια στον συνεταιρισμό Αlterthess και την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε το στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιος Λιάλιος, απαιτώντας 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού site με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων. Πρόκειται για μια κατάπτυστη απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας -με την δημοσιογράφο μάλιστα να απειλείται σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους!

Ανακοίνωση συμπαράστασης έχει ήδη βγάλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέροντας ότι «ενέργειες όπως αυτή υπερβαίνουν τη διάσταση της ατομικής αντιδικίας και αποτελούν απειλή κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου».  Ως  αγωγή «SLAPP» (Strategic Lawsuits against Public Participation) αναδεικνύει με καταγγελία της την αγωγή ενάντια στο Αlterthess και την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και η διεθνής δημοσιογραφική Ένωση IPI (Inteational Press Institute) που την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει κι άλλη μια παρέμβαση μετά την στοχοποίηση της Ίνγκεμπορκ Μπέγκελ από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση του το Αlterthess : «Το δημοσίευμα με τίτλο “Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική” αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβιάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από υπηρεσία της Περιφέρειας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων. Δεν μας προκαλεί έκπληξη η αγωγή του ενάγοντα εναντίον του μέσου μας. Είναι σίγουρο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να γίνεται γνωστή μια τέτοια καταδίκη, η οποία τελεσιδίκησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης... Η καταδίκη αυτή καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών, των συλλογικοτήτων και της τότε διοίκησης του Δήμου.

«Ασχολούμαστε χρόνια με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, δηλαδή με τους πληγέντες της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Θεωρούμε ότι η στοχοποίησή μας αφορά στο γεγονός ότι προσπαθούμε να αναδείξουμε την αλήθεια, μια αλήθεια που κρύβεται μέσα στην σιωπή των περισσοτέρων κυρίαρχων ΜΜΕ για το ζήτημα», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σταυρούλα Πουλημένη. «Με τις εξοντωτικές οικονομικές απαιτήσεις προσπαθούν να φιμώσουν τις λιγοστές φωνές που αναδεικνύουν τις αντιστάσεις ενάντια σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που είναι από τα μεγαλύτερα που συμβαίνουν στην χώρα και στην Ευρώπη».