Εργατικό κίνημα
17/11: Μεγαλειώδης η Πορεία του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν στην Πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα!

Η πορεία έγινε το κέντρο για να εκφραστεί με ηχηρό τρόπο η οργή και η αντίσταση σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εργατική τάξη, στους πρόσφυγες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό των αντιστασιακών του Σύνδεσμου Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 ενώ ακολούθησαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων φοιτητών, η ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, τα μπλοκ των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με μαζική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, το ΜεΡΑ25, ο αναρχικός χώρος, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός» ήταν το πανό στην κορυφή του μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος που φέτος γιορτάζει τα 50 του χρόνια - «50 χρόνια ΣΕΚ, 50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό» έγραφε το πανό που βρισκόταν από πίσω. Ακολουθούσε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης μαζί με το οποίο βάδισαν τα σωματεία εργαζομένων του Αγίου Σάββα και του Νοσοκομείου Γεννηματάς, εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών ενώ το πανό της «Καμαριέρας, αντικαπιταλιστικό δίκτυο σε τουρισμό επισιτισμό» κρατούσαν εργαζόμενοι με τα γιλέκα της Εfood και της Wolt.
«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία παλεύουν όχι μόνο ενάντια στην πανδημία αλλά και ενάντια στις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας που αφήνει ανυπεράσπιστα τα νοσοκομεία και τον πληθυσμό, χτυπώντας τις κατακτήσεις που έφερε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι αγώνες της μεταπολίτευσης, μια από τις οποίες είναι και το ΕΣΥ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Βασιλική Κανέλλου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες από τα καμπ της Μαλακάσας, της Θήβας, της Ριτσώνας και του Ελαιώνα, νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους διαδήλωσαν με τα πανό τους στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, στο πιο ζωντανό και δυναμικό μπλοκ όλης της πορείας απαιτώντας ελευθερία, δικαίωμα στην στέγη και στην εκπαίδευση, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «EU shame on you!» (ΕΕ ντροπή σου!) βροντοφώναξαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλοντας την δολοφονική ρατσιστική πολιτική που εφαρμόζει από τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι εκείνα της Πολωνίας.
«Όχι γη και ύδωρ στην Cosco» έγραφε ένα από τα πλακάτ της κίνησης «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», ενώ ακολουθούσε το πανό της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, οι μαθητές/τριες Αnticapitalista, το ΣΕΚ στις Σχολές και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τον Βόλο, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Ξάνθη, την Καβάλα και αλλού.

Επόμενος σταθμός η μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ στο γήπεδο του Πανελλήνιου στις 5 Δεκέμβρη!