Εργατικό κίνημα
Εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους: Μια μάχη που δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους

9/10, Αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων με δύο κάλπες, για διοικητικό συμβούλιο και για πρόεδρο. Οι εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης και μαζικής αντίστασης στις αντεργατικές επιθέσεις, στα αυταρχικά μέτρα και την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων στα οποία επιδίδεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 Τα σχήματα που στηρίζονται στις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή στην Αθήνα με υποψήφιο πρόεδρο τον Θανάση Καμπαγιάννη και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη με υποψήφιο πρόεδρο τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Κουρουνδή, διεκδικούν να εκφράσουν αυτή τη δυναμική της αντίστασης και στις εκλογές. Για να υπάρξει η στροφή των δικηγορικών συλλόγων από «συνήγορους» της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε συλλόγους αντίστασης και συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα και τα δύο σχήματα πρωταγωνίστησαν ώστε να γίνει αυτή η συμπόρευση πράξη. Από τη  διαδήλωση του Πολυτεχνείου και τις πανεργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τις διαδηλώσεις και τον νόμο Χατζηδάκη μέχρι τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων και των Ρομά, οι δικηγόροι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τα πανό τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Πρωταγωνίστησαν στη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο ως κομμάτι της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και ως ομιλητές σε δεκάδες αντιφασιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μπήκαν μπροστά για να στηρίξουν τους αγωνιστές που καταδιώκονταν από την κυβέρνηση ενάντια στις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων με πρόσχημα την πανδημία. Έτσι κέρδισαν την εκτίμηση όχι μόνο των συναδέλφων τους αλλά και όλου του κόσμου των κινημάτων. 

Σύμφωνα με την Εναλλακτική Παρέμβαση, οι θέσεις της «διαφέρουν ριζικά από εκείνες που θα βρείτε στα φυλλάδια των παρατάξεων της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ: αποτελούν σημεία κινητοποίησης και αγώνα που θέτουμε ενώπιον της πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος, των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των ασκούμενων δικηγόρων ως στόχους πάλης και όχι ως συνταγές που θα επιτευχθούν από κάποιον Πρόεδρο ή κάποια πλειοψηφία στο ΔΣ. Οι δικές μας θέσεις αποτελούν πρόγραμμα πάλης και διεκδίκησης που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την κινητοποίηση των δικηγόρων και την συμπόρευση με τις σύμμαχες κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους και τη νεολαία, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές, τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εκτελεστές τους στο δικηγορικό σώμα». 


 

Αθήνα

Αναμφίβολα αυτές οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους, ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποτελούν μια πολιτική παρέμβαση που δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους. 

Αποτελούν μια παρέμβαση στην κοινωνία και μία πρόταση αντίστασης και σύνδεσης διαφορετικών και κοινών όμως αγώνων μεταξύ τους. Η συνεχής αυταρχικοποίηση και αυθαιρεσία του κράτους αποτελεί ένα γεγονός που το βιώνουμε όλες και όλοι που ανήκουμε είτε στη δικηγορία είτε ως εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είτε είμαστε πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά είτε αγωνιστές του κινήματος. Η σκληρή καταστολή που υφίστανται οι πρόσφυγες στα σύνορα του Αιγαίου και του Έβρου μέσα από τις συνεχείς επαναπροωθήσεις, τις απαγωγές, την χρήση βίας και απειλών, την εγκατάλειψη με κίνδυνο – πραγματικό – αφαίρεσης της ζωής, τις θανατηφόρες αστυνομικές καταδιώξεις, έχει αρχίσει να επεκτείνεται εδώ και καιρό και να βάλει τα δικαιώματα ευρύτερων κομματιών της κοινωνίας. Η πανδημία επίσης χρησιμοποιείται για περαιτέρω καταστολή και απαγορεύσεις όπως των διαδηλώσεων που είδαμε πέρσι στις 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη. Τα εργασιακά δικαιώματα επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο είτε με συνδικαλιστικές διώξεις, εκδικητικές απολύσεις, εργατικά ατυχήματα, νομοθετικές ρυθμίσεις ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και άλλα κεκτημένα συλλογικά και ατομικά εργατικά δικαιώματα. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων έπαιξε καθοριστικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα είτε παρεμβαίνοντας σε συλλογικούς αγώνες εργαζομένων και φοιτητών ενάντια πχ στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, είτε συμμετέχοντας σε κοινές πρωτοβουλίες νομικών σε υποστήριξη δικαιωμάτων κρατουμένων όπως του Δ. Κουφοντίνα, είτε παρέχοντας νομική στήριξη σε πρόστιμα και κατηγορίες «απαγορευμένων» συγκεντρώσεων. Η μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι μπροστά μας. Η διασύνδεση όλων των αντιστάσεων είναι κομμάτι της αντίστασης εντός του ΔΣΑ απέναντι σε σκληρές εργοδοσίες και πολιτικές αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή της πολιτικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού αυτής της κυβέρνησης.

Ευγενία Κουνιάκη, υποψήφια με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

Εκλογικά Κέντρα για τις εκλογές του ΔΣΑ

• ΔΣΑ, Ακαδημίας 60
• Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων, Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50•
• Στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5
• Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, 1ος όροφος, Γεωργίου Γενναδίου 4
• Ξενοδοχείο Τιτάνια, ημιόροφος, Πανεπιστημίου 52
• ΑΚΚΕΔ Προμηθέας, 4ος όροφος, Φειδίου 18
• Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, 1ος όροφος, Ακαδημίας 18

Θεσσαλονίκη

Οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, που πραγματοποιούνται στις 28-29 Νοέμβρη, είναι κρίσιμες. 

Την περίοδο των Μνημονίων, οι δικηγόροι αντιμετωπίσαμε εξοντωτικές πολιτικές, που εξαφάνισαν πολλούς συναδέλφους μας από τον επαγγελματικό χάρτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχτηκε το 2019 με βασικό σύνθημα την προστασία της «μεσαίας τάξης», αλλά με το καλημέρα προχώρησε στο άθλιο ασφαλιστικό Βρούτση (Ν. 4670/2020), που σήμανε αύξηση εισφορών για τη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων, μέσα από την οποία χρηματοδοτήθηκε η ελάφρυνση των ρετιρέ της δικηγορίας. Όταν ήρθε η πανδημία, η διαδικασία αποβολής των ασθενέστερων από το επάγγελμα κλιμακώθηκε, καθώς η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων δεν συνοδεύτηκε από καμία ενίσχυσή μας, πέρα από τον εμπαιγμό των «σκοιλ ελικικου». Παράλληλα, ψηφίστηκε ο νόμος που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 

Απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις, η κυβέρνηση θα έπρεπε να συναντήσει τη σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες επέλεξαν τη συναίνεση, εκφράζοντας, έτσι, αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων. Η δική μας επιλογή ήταν ακριβώς η αντίθετη. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας στην προσπάθεια να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις ώστε να ακουστεί η φωνή των μαχόμενων αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και γυναικών δικηγόρων και για να συνδεθούμε με τις μάχες της εργατικής τάξης. Πρωτοστατήσαμε στην προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό με κάθε αφορμή, από τις απαγορεύσεις συναθροίσεων και την αστυνομική βία μέχρι τα δικαιώματα των κρατουμένων και ζητήματα έμφυλης βίας. Δώσαμε το παρόν στον αγώνα για την απόκρουση της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού. 

Αυτήν την προσπάθεια συνεχίζουμε και στις εκλογές με την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης – συνεργαζόμενοι» και τον Μπάμπη Κουρουνδή ως υποψήφιο πρόεδρο. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συστρατευτεί μαζί μας για να δυναμώσουμε τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. 

Ευκλείδης Μακρόγλου, Αναστασία Παναγιώτου, Νίκος Παπαθανασίου, Κώστας Τορπουζίδης, Βασίλης Τσιγαρίδας, υποψήφιοι με την «Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης – συνεργαζόμενοι»