Εργατικό κίνημα
STOP στις περικοπές Μητσοτάκη

21/11/21, Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών. Φωτό: Η ΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις προτάσεις με σαρανταεπτά λέξεις. Τόσες, όλες κι όλες, επέλεξε να αφιερώσει για το ΕΣΥ ο Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμά του για την πανδημία την περασμένη Πέμπτη. Λίγες ώρες μετά, η κυβέρνησή του κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2022. Οι μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες αφορούν αυτές της Υγείας.

Σαν να μην υπάρχουν ρεκόρ κρουσμάτων με 7.000 και 8.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, σαν να μην έχουν γεμίσει τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ των νοσοκομείων, σαν να μην καταγράφονται ξανά τριψήφια νούμερα θανάτων ανά 24ωρο (105 τη Δευτέρα όταν γραφόταν αυτό το κείμενο), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που κόβει 820 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, 280 εκατομμύρια από νοσοκομεία/πρωτοβάθμια υγεία και 600 εκατομμύρια από υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Πρόκειται για ένα νέο απίστευτο τσεκούρι μετά το περσινό των 500 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2021, που θα κοστίσει χιλιάδες επιπλέον ανθρώπινες ζωές.

Αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και πως τότε ένα μεγαλύτερο ΕΣΥ θα είναι πλέον άχρηστο. Με αυτό το επιχείρημα έχει αρνηθεί να ενισχύσει με οποιοδήποτε τρόπο τα νοσοκομεία σε προσωπικό και υποδομές ή να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Προφανώς είναι πρόκληση να ακούγεται αυτό σε μια στιγμή που οι ασθενείς δεν βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ στα νοσοκομεία και το προσωπικό τους λιώνει κυριολεκτικά στις εφημερίες. Αλλά αυτή είναι η ψυχρή δολοφονική πολιτική της.

Πάνω σε αυτή τη λογική είναι σχεδιασμένος και ο νέος προϋπολογισμός. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι άλλωστε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνέχεια της πανδημίας. Είναι κάτι άλλο. Είναι η «πανδημία των ανεμβολίαστων» -για την οποία δεν ευθύνεται φυσικά η «άρτια εκστρατεία» της, όπως τη χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης. Κι αφού η πανδημία θα τελειώσει, σειρά πρέπει να πάρουν οι περικοπές, η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών, Εξαδάκτυλου, να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι μέρος των νοσήλειών τους. «Είναι προφανές ότι για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΠΙΣ λειτουργεί ως λαγός της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. «Η απαράδεκτη, απάνθρωπη πρόταση του προέδρου του ΠΙΣ οδηγεί σε κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας δωρεάν περίθαλψης».

Λιγότερο ΕΣΥ

Αυτός είναι συνολικά ο στόχος της κυβέρνησης. Το «νέο ΕΣΥ» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης περιλαμβάνει λιγότερα νοσοκομεία, λιγότερους υγειονομικούς, λιγότερη δημόσια υγεία. Γι' αυτό και πετσοκόβει τις δαπάνες στον νέο προϋπολογισμό, γι' αυτό ανοίγει ξανά την πόρτα στους εργολάβους, γι' αυτό διογκώνει τις ΣΔΙΤ. Και γι' αυτό, αντί να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δίνοντας ανάσα στο ΕΣΥ που καταρρέει, ετοιμάζεται για νέα κλεισίματα και απολύσεις.

Ο μόνος που μπορεί να την σταματήσει είναι οι αγώνες των εργαζόμενων. Την Τετάρτη 24/11 στις 11πμ τα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας θα βρεθούν έξω από τη 2η ΥΠΕ με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία του Λοιμωδών, ενός από τα νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε την Κυριακή 21/11 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη: «Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για την επαναλειτουργία του Λοιμωδών Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που καλούσε το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και άλλες συλλογικότητες της πόλης. Το Λοιμωδών, μαζί με το Αφροδισίων και το Παναγία, είχε κλείσει το 2013 επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη.

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από την Εργατική Αλληλεγγύη κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στην Απεργία των Νοσοκομείων στις 1 Δεκεμβρίου διεκδικώντας προσλήψεις, μονιμοποιήσεις προσωπικού, επίταξη τις ιδιωτικής υγείας ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή που προτάθηκε να γίνει συνέλευση».

Η απεργία της 1ης Δεκέμβρη που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ γίνεται ο πρώτος μεγάλος σταθμός ενάντια στον προϋπολογισμό του θανάτου. Η επιλογή η απεργιακή συγκέντρωση να καταλήξει στο Υπουργείο Οικονομικών αναβαθμίζεται μετά την κατάθεσή του. Είναι ανάγκη η ΟΕΝΓΕ να μετατρέψει την απεργία σε πανυγειονομική ώστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να βαδίσουν ενωμένοι στο δρόμο. Και όλα τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν στο πλευρό τους.