Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παχιά λόγια για τα Παιδιά …εκτός αν είναι μια μικρή Ρομ

Η οικογένεια της μικρής Ρομ μπροστά από το εργοστάσιο

Ένα οκτάχρονο Ρομ κοριτσάκι έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στη μεταλλική πόρτα εργοστασίου στο Κερατσίνι την Τετάρτη 17/11. Χρειάστηκαν 20 ολόκληρα λεπτά για να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι το παιδί είχε εγκλωβιστεί, και συνολικά 70 μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Τελικά μετά από 4 ώρες απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε νεκρό το κορίτσι στο Τζάνειο.

Ο συνήγορος της οικογένειας, Ι. Μπαρκαγιάννης, δήλωσε στην τηλεόραση: «Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε γίνεται ολόκληρη εταιρία, να μην έχει κάποιο φωτοκύτταρο που να βλέπει ότι υπάρχει εμπόδιο μπροστά στην πόρτα και να σταματάει. Ακόμα, ο χώρος στον οποίο ήταν ο φύλακας, ήταν μόλις 3 μέτρα από το σημείο. Υπήρχε άνθρωπος εκεί. Υπάρχει ειδικός χώρος για τη φρούρηση της εισόδου 24 ώρες το 24ωρο. Έχω ακούσει ότι το πέρασαν το παιδί για σακούλα. Το εργοστάσιο ήταν ανοιχτό, τα φορτηγά πηγαινοέρχονταν». 

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μια σύλληψη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ είναι σαφές ότι για τέτοιου είδους τραγωδίες σε μεγάλους εργατικούς χώρους ευθύνονται οι εργοδότες. Ακόμη και τα ενδεχόμενα λάθη κάποιου φύλακα έχουν τρομερές συνέπειες αν δεν έχουν παρθεί μέτρα ασφαλείας, αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αν παραβιάζονται τα ωράρια κλπ. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το οκτάχρονο κορίτσι, όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο παράγοντας του ρατσισμού από μια υπόθεση που αφορά τους ρομά. Ακόμα και όταν είναι θύματα, βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο των αρχών: η αστυνομία αρχικά συνέλαβε τη μητέρα και τη γιαγιά του κοριτσιού για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο! Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερες. Πέντε ημέρες μετά, η οικογένεια της 8χρονης, ζητώντας δικαιοσύνη, βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου όπου έδειξε την οργή και την αγανάκτησή της -προφανώς η έρευνα δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ακόμα. 

Στο μεταξύ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού στις 20 Νοέμβρη, κυβερνητικοί παράγοντες όπως η Σακελλαροπούλου και ο Χατζηδάκης έκαναν βαρύγδουπες δηλώσεις. Αλλά αν είσαι τσιγγανάκι που χάνει άδικα τη ζωή του δεν έχεις χώρο σε τέτοιες δηλώσεις.