Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
7 Πρόσφυγες νεκροί στην Εγνατία!

Πρόσφυγες στην πορεία του Πολυτεχνείου 2021.Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πολύνεκρο τροχαίο έγινε την Παρασκευή 19/11 στην Εγνατία οδό, αποτέλεσμα καταδίωξης προσφύγων από την αστυνομία. Ο απολογισμός είναι 7 νεκροί και 8 τραυματίες, από τους οποίους οι 6 βαριά. Το δυστύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τους πρόσφυγες δεν σταμάτησε σε έλεγχο της αστυνομίας και προσπάθησε να διαφύγει.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ: «Αυτή είναι για πολλοστή κατάληξη η “τύχη” των προσφύγων που ωθούνται στα χέρια διακινητών για να ξεφύγουν από τους ελέγχους στα σύνορα αντί να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν άσυλο χωρίς να φοβούνται την παράνομη επαναπροώθηση που έχει γίνει καθεστώς στην περιοχή. Ανάμεσα στους 8 επιβιώσαντες πρόσφυγες είναι και αρκετοί από την Παλαιστίνη. […] Υπεύθυνη για αυτή την τραγική κατάληξη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αστυνομία του Θεοδωρικάκου, που κλείνει τα σύνορα βαφτίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ‘ασύμμετρη απειλή’. Είναι η άλλη πλευρά των επαναπροωθήσεων στη στεριά. Είναι κομμάτι της αντιμεταναστευτικής δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης, της εξαθλίωσης και των κλειστών δομών στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.»

Την προηγούμενη ημέρα η Κροατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την επαναπροώθηση πολυμελούς οικογένειας Αφγανών στη Σερβία. Εξαιτίας της επαναπροώθησης, η οποία είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017, έχασε τη ζωή της η εξάχρονη κόρη της οικογένειας. Οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν από τις αρχές να περπατήσουν στις γραμμές του τρένου, με αποτέλεσμα το τρένο να χτυπήσει το παιδί. Οι αρχές της χώρας, καθώς και το Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν αποφανθεί ότι η οικογένεια δεν είχε ζητήσει άσυλο στην Κροατία και ότι δεν υπήρξε επαναπροώθηση -αγνοώντας πλήθος στοιχείων που έδειχναν το αντίθετο. Όταν η οικογένεια ζήτησε άσυλο για δεύτερη φορά στην Κροατία το 2018, το αίτημα κρίθηκε απαράδεκτο, καθώς η Σερβία, από την οποία μπήκαν, υποτίθεται ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Σύνορα

Πρόκειται για μια υπόθεση με τρομερές ομοιότητες με τη μοίρα που περιμένει τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους στα ελληνικά σύνορα: από την απειλή και την πραγματικότητα της επαναπροώθησης, μέχρι τα χυδαία ψέματα, τους θανάτους και φυσικά τον μύθο της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Πάει ακριβώς ένας χρόνος από τη δημοσίευση της έκθεσης της οργάνωσης HumanRights360, η οποία περιγράφει την εικόνα των στρατιωτικοποιημένων συνόρων του Έβρου: βασανιστήρια, απαγωγές, καταδιώξεις, θάνατος. (ολόκληρη η έκθεση εδώ)

Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να κάνουν αίτηση ασύλου ξεκινούν να ανεβαίνουν έναν άλλο Γολγοθά. Η μάχη των προσφύγων της Μαλακάσας ανέδειξε πόσο ανελέητη είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο μετανάστευσης: τους μετέφερε βίαια σε διάφορα στρατόπεδα, απομακρυσμένα και χειρότερα από το ίδιο το νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας, στο οποίο ζούσαν ήδη 1,5 χρόνο σε άθλιες συνθήκες. Οι όποιοι δεσμοί είχαν καταφέρει να φτιάξουν οι πρόσφυγες με την περιοχή έσπασαν απότομα και καλούνται να ξεκινήσουν από την αρχή μέσα σε ακόμα μεγαλύτερες αντιξοότητες.

«Βρισκόμαστε σε ένα απομονωμένο καμπ στην Καβάλα και μας έχουν βάλει σε σκηνές. Λεωφορεία δεν περνάνε, γύρω υπάρχουν μόνο βουνά και δάση. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εδώ», λέει στην ΕΑ η Κ., προσφύγισσα. «Η Μαλακάσα ήταν καλύτερη από το καμπ στο οποίο μας έχουν φέρει. Ζούμε σε κοντέινερ, αλλά ακόμα δεν παίρνουμε το επίδομα και τρώμε μόνο σε συσσίτιο», λέει η Α., η οποία μεταφέρθηκε στο Κουτσόχερο (Λάρισα). Οι περισσότερες οικογένειες Αφγανών από τη Μαλακάσα, κάποιες με το αίτημα ασύλου τους να έχει κριθεί απαράδεκτο, έχουν μεταφερθεί στον Κατσικά στα Γιάννενα με αβέβαιο μέλλον και χωρίς να τους έχει γίνει σαφές τι μπορούν να κάνουν. Πρόκειται για πραγματικά βασανιστήρια.

Οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από το παλιό στρατόπεδο της Μαλακάσας που θέλησαν να διαδηλώσουν στο Πολυτεχνείο αντιμετώπισαν απειλές έξωσης και απόρριψης του αιτήματος ασύλου τους προκειμένου να μην μπουν στο πούλμαν. Αρκετοί/ές βέβαια αψήφησαν τις απειλές και διαδήλωσαν ενάντια στο μέλλον που ετοιμάζει για τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες το υπουργείο Μετανάστευσης και η κυβέρνηση: τους θέλουν απομονωμένους, αδύναμους και χωρίς φωνή. Το Πολυτεχνείο έδειξε ότι η οργή ενάντια στη Νέα Δημοκρατία φουντώνει. Και είναι επείγον να ανατρέψουμε τις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης των κλειστών συνόρων, των επαναπροωθήσεων, των στρατοπέδων θανάτου και του ρατσισμού.