Διεθνή
Ινδία: Νικάει ο αγώνας των αγροτών

Φωτό: SWP

«Νιώθω σαν να κατακτήσαμε την κορυφή του Έβερεστ», δήλωσε ένας από τους ηγέτες των αγροτών της Ινδίας το Σαββατοκύριακο. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας, ο Ν. Μόντι,  μόλις είχε κάνει μια «εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών» όπως την περιγράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω τα νομοθετήματα για τους αγρότες. 

Για μήνες εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα έστηναν μπλόκα σε δρόμους και σιδηροδρόμους, κατασκήνωναν σε πόλεις και πλατείες, συγκρούονταν με την αστυνομία. Στις αρχές της χρονιάς οργάνωσαν μια εντυπωσιακή πορεία στο Δελχί, την πρωτεύουσα. Η αστυνομία προσπάθησε να τους μπλοκάρει την είσοδο. Την σαρώσανε με κύματα επί κυμάτων τρακτέρ που έσπαγαν τα μπλόκα κυνηγώντας τους μπάτσους. 

Η ουσία της αντιαγροτικής νομοθεσίας του Μόντι ήταν να λύσει εντελώς τα χέρια στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να ξεριζώσουν τους μικρούς αγρότες. Η μέθοδος ήταν η κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων και γενικότερα κάθε κρατικού ελέγχου στην αγορά αγροτικών προϊόντων. Ο Μόντι προσπάθησε να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές ως πλήγμα στους μεγάλους γαιοκτήμονες που μέσω της πολιτικής τους επιρροής στις τοπικές κυβερνήσεις έλεγχαν αυτές τις αγορές. Όμως, οι αγρότες δεν τσίμπησαν σε αυτή την προπαγάνδα. 

Τώρα κάνει μια κίνηση υποχώρησης δηλώνοντας ότι αναστέλλει την ισχύ των νόμων. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν εκλογές στα κρατίδια του Παντζάμπ και του Ουντάρ Πραντές που είναι επίκεντρα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση του Μόντι χρειάζεται απελπισμένα τη νίκη σε αυτές τις εκλογές γιατί καθημερινά αποκαλύπτονται τα αδιέξοδά της: η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Ινδία είναι η χώρα που παράγει εμβόλια, οι εταιρείες της πλουτίζουν απ’ αυτά, αλλά οι φτωχοί πεθαίνουν αβοήθητοι σε φριχτές συνθήκες σε νοσοκομεία χωρίς οξυγόνο. 

Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι ο Μόντι δεν θα επαναφέρει τους μισητούς νόμους μόλις περάσει η περίοδος των εκλογών. Είναι βασικό κομμάτι της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του και επίμονη απαίτηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, η προσωρινή υποχώρηση αφήνει ανικανοποίητα άλλα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως η αύξηση της τιμής αγοράς αγροτικών προϊόντων από το κράτος. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια μικρούς καλλιεργητές. Κυριολεκτικά ζωής και θανάτου: το 2019 καταγράφτηκαν 49 χιλιάδες αυτοκτονίες αγροτών. 

Πολλές αναλύσεις και σχόλια το προηγούμενο διάστημα ζωγράφιζαν τον Μόντι και το κόμμα του, το BJP, σαν ένα ακροδεξιό και φασιστικό οδοστρωτήρα. Πράγματι η ραχοκοκαλιά του κόμματος είναι φασιστική, με ινδουιστικά χρώματα. Στοχοποιεί τα εκατομμύρια των Μουσουλμάνων ως τρομοκράτες και «μη-πολίτες». Και έχει κερδίσει τη μια μετά την άλλη τις εκλογές. 

Όμως, το κίνημα των αγροτών έδειξε ότι ο Μόντι δεν είναι ανίκητος. Το ζήτημα είναι πως θα συνεχίσει. Και κρίσιμος ρόλο σε αυτό θα παίξει η στάση των μαζικών, παρά τις ήττες τους, κομμάτων της Αριστεράς και των συνδικάτων. Πέρσι τον Δεκέμβρη στην Ινδία έγινε μια συγκλονιστική Γενική Απεργία, με 250 εκατομμύρια απεργούς! Αλλά δεν είχε συνέχεια γιατί οι ηγεσίες της Αριστεράς είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην κάλπη και όχι στο κίνημα στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς. Όμως εκεί βρίσκεται η δύναμη για να νικάμε, από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία.