Καταπίεση και απελευθέρωση
25 Νοέμβρη: Διαδηλώσεις ενάντια στη σεξιστική βία

25/11/21, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mαζική διαδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 25/11 στην Αθήνα μετά από κάλεσμα γυναικείων οργανώσεων. (περισσότερες φωτό εδώ - βίντεο εδώ)

Μαζί τους συμμετείχαν πλήθος οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ στη συγκέντρωση καλούσε και η ΑΔΕΔΥ.

Με δικό της δυναμικό μπλοκ συμμετείχε η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη που σχολιάζει μετά το τέλος της διαδήλωσης: «Η πιο μαζική διαδήλωση στις 25 Νοέμβρη ενάντια στη βία κατά των γυναικών ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας! Η δυναμική της πάλης ενάντια στο σεξισμό είναι φανταστική και μπορεί να φέρει νίκες και ανατροπές. Η ΚΑ8Μ ανέδειξε τα ζητήματα των επιθέσεων στο δικαίωμα στην έκτρωση, τις ρίζες του σεξισμού και την εναλλακτική μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης. Επόμενος σταθμός η απεργία στα δημόσια νοσοκομεία την 1η Δεκεμβρίου».

Στην προκήρυξη της η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη που μοιράστηκε μαζικά σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Φέτος η βία κατά των γυναικών έχει αποτελέσει ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα του κινήματος. Οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες φέτος στην Ελλάδα είναι 13, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Ζούμε μια καταιγιστική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, για την οποία δεν φταίει γενικά κι αόριστα ο εγκλεισμός. Είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εντείνουν την ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία. Πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επισφάλειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυσης του κράτους πρόνοιας, που δυσκολεύουν την απόφαση των γυναικών για διαζύγιο και τις κάνουν ευάλωτες στους εκβιασμούς των εργοδοτών…
Το εργατικό κίνημα παλεύει για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλες και όλους με δικαιώματα, διεκδικεί μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους. Είναι αυτό που μπορεί να βάλει μπροστά και τα αιτήματα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, καθώς και το αίτημα για ασφαλείς και δωρεάν εκτρώσεις, και να τα κερδίσει».

Εργατική Αλληλεγγύη


Κινητοποίηση ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά. Συμμετείχαν ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη - Χανιά και το ΝΑΡ / νΚΑ.

Η Κίνηση ανέδειξε τα ζητήματα των επιθέσεων στο δικαίωμα στην έκτρωση, τις ρίζες του σεξισμού και την εναλλακτική μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης.

Επόμενος σταθμός η απεργία στα δημόσια νοσοκομεία την 1η Δεκεμβρίου!

Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη - Χανιά

Φωτοφραφίες


Μαζική ήταν η πορεία ενάντια στην έμφυλη βία που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο. Συμμετείχαν γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πλήθος αντισεξιστικών συνθημάτων ακούστηκαν, με το "Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η νέα Δημοκρατία" να είναι από τα πιο ηχηρά και γεμάτα οργή.

Συνεχίζουμε τις μάχες κόντρα στην έμφυλη βία, τις σεξιστικές επιθέσεις και κόντρα στο σύστημα που γεννάει φτώχια και καταπίεση!

ΣΕΚ Βόλου

Φωτογραφίες