Καταπίεση και απελευθέρωση
Δίκη του Ζακ: Προκλητική η υπεράσπιση των δολοφόνων

20/10, Δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Τέσσερις ακόμα μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ κατά την 3η δικάσιμο που έγινε στις 26 Νοέμβρη. Η συγκλονιστική κατάθεση της Λ.Δ., συνταξιούχου αστυνομικού, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ήταν ξεκάθαρη ως προς το τι έγινε: με τα δικά της λόγια «αισθανόμουν ότι γινόταν φονικό εκείνη την ώρα». 

Όπως περιέγραψε η μάρτυρας, πλησίασε στη Γλάδστωνος και «εκεί βλέπω το κατάστημα με θρυμματισμένη τη βιτρίνα και έναν νεαρό κατατρομαγμένο στην προθήκη να προσπαθεί να βγει. Εκεί κλωτσάγανε την βιτρίνα που έβρισκαν το κεφάλι του νεαρού. Ήταν τόσο δυνατά που το κεφάλι του νεαρού έπεφτε πίσω, τους φώναζα ‘σταματήστε, θα τον σκοτώσετε’». Όταν έσπασε ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί από τα χτυπήματα των δολοφόνων η μάρτυρας είδε τον Ζακ να τραυματίζεται και «ούρλιαζα και έλεγα ‘Θεέ μου, καρατομήθηκε’ και έκλεισα τα μάτια, δεν άντεχα. Και τα ανοίγω και είδα τους δυο ανθρώπους έξαλλους να συνεχίζουν να τον χτυπάνε και φώναζα ξανά ‘σταματήστε θα τον σκοτώσετε’».

«Είδατε να κρατάει μαχαίρι όταν έβγαινε έξω;» ρωτήθηκε επανειλημμένα, και κατηγορηματικά κάθε φορά απάντησε όχι. «Καταματωμένος ήταν, μικρόσωμος, τα χέρια του ήταν πάνω στα γυαλιά και ήταν μικρόσωμος», τόνισε. Στην ερώτηση αν η εικόνα της είναι ότι «σκότωσαν στο ξύλο έναν άνθρωπο», απάντησε επίσης κατηγορηματικά: «Ναι, φυσικά. Και πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να φύγει ένας άνθρωπος από τη ζωή με αυτά τα χτυπήματα». 

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος Θ. Χορταριάς στο τουίτερ, το καλοκαίρι του 2019, έδινε στον εαυτό του τον ρόλο του τιμωρού: «Το γεγονός πως ο Θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές, αντίχριστους και οργανωμένους παραβατικούς που έχουν ως ταξικό εχθρό τον βιοπαλαιστή επαγγελματία και τους οικογενειάρχες, είναι Ύψιστη αποστολή που θα την πάω και εγώ μέχρι τέρμα».

Νωρίτερα είχαν καταθέσει η ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Σουλτάνα Μαριανού, και ο πραγματογνώμονας της οικογένειας, ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους ξεκαθάρισαν ξανά, μετά τον προηγούμενο μάρτυρα Ν. Καλογρηά, ότι ο θάνατος του Ζακ επήλθε από τα χτυπήματα και μόνο, και όχι επειδή, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, ήταν φιλάσθενος και ημιθανής και «έτυχε» να πεθάνει στη Γλάδστωνος. 

Υγιής καρδιά

«Η καρδιά του δεν ήταν καρδιά ενός καρδιοπαθούς, δεν είχε καμιά καρδιακή νόσο. Δεν είχε στεφανιαία, χρόνιες ισχαιμίες ή κάτι τέτοιο. Ήταν μια υγιής καρδιά. Αυτή η καρδιά δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα μπορούσε να είχε πάθει ισχαιμία πιο πριν. Είχε πολύ καλή εικόνα η καρδιά του», τόνισε ο Σ. Τσαντίρης.

Η υπεράσπιση προσπάθησε τόσο έντονα να αποδώσει τον θάνατο του Ζακ σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τον άγριο ξυλοδαρμό του, που ο συνήγορος του Θ. Χορταριά, Ο. Φίλος, έφτασε στο σημείο να σχολιάσει «είναι λάθος η απάντησή σας» σε μια από τις απαντήσεις του ιατροδικαστή! Παράλληλα η υπεράσπιση των αστυνομικών προσπάθησε να δείξει ότι ο θάνατος σε κάθε περίπτωση δεν έχει σχέση με τη δράση των αστυνομικών, πράγμα το οποίο επίσης δεν ευσταθεί. Ο Σ. Τσαντίρης είπε: «Παίζει ρόλο να τον πας γρήγορα στο νοσοκομείο, να τον περιθάλψεις, να μην εξαντλήσεις τις εφεδρείες του, να μην τον καθηλώσεις».

Τέλος κατέθεσε ο αστυνόμος β’ Ελευθέριος Λιακόπουλος, του οποίου βασικός στόχος όπως φάνηκε ήταν να καλύψει τους συναδέλφους του. Με πολλά «δεν μπορώ να ξέρω», «απ’ όσο ξέρω», «νομίζω», ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες των αστυνομικών ήταν οι πλέον ενδεδειγμένες, παρότι του τονίστηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας ότι ο Ζακ πέθανε στα χέρια των ΔΙΑΣ. Η πρόεδρος μάλιστα αναρωτήθηκε από πού γνωρίζει όσα καταθέτει, γιατί μονίμως συμπληρώνει «απ’ όσο γνωρίζω». Η απάντησή του: «Από όσα μου έχουν αναφέρει οι αστυνομικοί»!

Η υπεράσπιση πρόσθεσε στο αφήγημά της μια ακόμα πιο εξοργιστική διάσταση, αντιστρέφοντας εντελώς τους θύτες και το θύμα και λέγοντας: «Το ότι έχασε τη ζωή του είναι ένα λυπηρό γεγονός αλλά αν ζούσε θα ήταν εδώ σήμερα και θα καθόταν αυτός στο εδώλιο για πολύ πιο βαριά αδικήματα», είπε ο Ο. Φίλος, ενώ ο συνήγορος των αστυνομικών Γιαννελάκης συμπλήρωσε με θράσος ότι αυτό που συνέβη ήταν «απόπειρα διπλής ανθρωποκτονίας».

Η δίκη συνεχίζεται στις 7 Δεκέμβρη. Το δικαστήριο έχει ορίσει επιπλέον τις 14, 17 και 21 σαν επόμενες δικάσιμες, και οι συνήγοροι της υπεράσπισης ισχυρίζονται κωλύματα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ σε γενική του συνέλευση στις 29/11 αποφάσισε την οργανωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ.