Εργατικό κίνημα
1/12: Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΔΣΑ

28/11, Στο τραπεζάκι της Εναλλακτική Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής την ημέρα των εκλογών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

"Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΔΣΑ ανέδειξαν τη μαζική εμφάνιση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού ρεύματος δικηγόρων που αιφνιδίασε τις κατεστημένες δυνάμεις του δικηγορικού συνδικαλισμού. Με ένα ιστορικό ποσοστό 15%, η υποψηφιότητα του Θανάση Καμπαγιάννη αναδεικνύεται τρίτη στο σύνολο και σταθερά πρώτη στα εκλογικά τμήματα των νέων δικηγόρων, ενώ η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή διπλασίασε τη δύναμή της με 10% και δύο έδρες στο ΔΣ, σε μια εκλογική αναμέτρηση που παρά τις μεγάλες δυσκολίες της πανδημίας και τη χρόνια απαξίωση του Συλλόγου με ευθύνη των διοικήσεών του, χαρακτηρίστηκε από τον παλμό των νέων συναδέλφων και τη διάθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε όλους και όλες τις συναδέλφους που στήριξαν τόσο το συνδυασμό της Εναλλακτικής όσο και το Θανάση Καμπαγιάννη στην προεδρική κάλπη, προκαλώντας συνδικαλιστικό σεισμό. Η ενίσχυση της Εναλλακτικής συνιστά μία μεγάλη νίκη τόσο για εμάς, όσο και περισσότερο για όλες και όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν ή και που αισθάνονται απλώς ότι εκφράζουμε ένα ρεύμα ανατροπής μέσα στον ΔΣΑ. Το δυναμικό κοινωνικό ρεύμα που με τη συμμετοχή του ζητά ν’ αλλάξουν όλα στο δικηγορικό σύλλογο, που απορρίπτει το μοντέλο του συναινετικού, συντεχνιακού συνδικαλισμού που οδήγησε τα τελευταία χρόνια τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων στην οικονομική και επαγγελματική καταστροφή και τη δικηγορία στην κοινωνική ανυποληψία, δεν μπορεί πλέον να παρακαμφθεί.
Από πλευράς μας έχουμε συνείδηση της ιστορικής ευθύνης να μη μείνουν τα πράγματα στην φετινή καταγραφή αυτού του αποτελέσματος στις εκλογές. Άμεσα θα επιδιώξουμε πάρει μορφή αυτό το μαζικό κοινωνικό και αγωνιστικό ρεύμα δικηγόρων, με ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή στα συνδικαλιστικά πράγματα του συλλόγου μας, με ζωντανές διαδικασίες, με ανοιχτή κριτική στην ηγεσία του ΔΣΑ. Για να ακουστεί εκκωφαντικά η φωνή των συναδέλφων, των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών, των ασκουμένων. Για να νικήσουν οι διεκδικήσεις μας για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ο δρόμος για ένα σύλλογο που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί, θα παίρνει θέση στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα δίπλα στην κοινωνία και τους αγώνες της, ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι ανοιχτός μπροστά μας.
Ο δρόμος για μια τέτοια συνδικαλιστική ανατροπή, που θα αφήνει πίσω της την απογοήτευση και την απαξίωση και θα στηρίζεται στις μαχητικές διεκδικήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, δεν περνάει από το ποιος θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ των υποψηφιοτήτων Δ. Βερβεσού και Δ. Αναστασόπουλου. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποια εκδοχή ενός φιλοκυβερνητικού, υπάκουου στην εκτελεστική εξουσία ΔΣΑ, είναι προτιμότερη, γι’ αυτό και ως Εναλλακτική Παρέμβαση καταψηφίζουμε και τις δύο. Το ερώτημα είναι εάν, αξιοποιώντας την ιστορική εμφάνιση ενός μεγάλου ρεύματος δικηγόρων που ζητούν ΝΑ Τ’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ, θα δημιουργηθεί ένα ζωντανό ρεύμα αγώνα με τη μαζική άμεση συμμετοχή των δικηγόρων, των πληττόμενων, των νέων. Εμείς αυτό θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε.

Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών είναι πλέον στο προσκήνιο. Καιρός είναι με τις μάχες μας να τα κερδίσουμε!"


Ανακοίνωση για τα εκλογικά αποτελέσματα στον ΔΣΑ εξέδωσε και ο υποψήφιος πρόεδρος με την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή, Θανάσης Καμπαγιάννης:

Τα χτεσινά αποτελέσματα στις εκλογές του ΔΣΑ θα τύχουν συλλογικών επεξεργασιών και αναλύσεων. Εγώ θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τις χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που μίλησαν μαζί μας, συζήτησαν τις θέσεις και το πρόγραμμά μας και βέβαια τους 1826 που μας ψήφισαν στην προεδρική κάλπη και τους 1219 που μας ψήφισαν στην κάλπη των συνδυασμών.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτόγνωρα: 15% στην κάλπη του προέδρου και 10% στους συνδυασμούς, για την «εκτός των τειχών» αριστερά, καθώς η Εναλλακτική Παρέμβαση έχει υπερτριαντάχρονη παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα των δικηγόρων. Είναι μεγάλα ποσοστά και για τα δεδομένα όλης της μεταπολιτευτικής αριστεράς, και σίγουρα τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες. Όταν μιλάγαμε με τον Βασίλη Παπαστεργίου, που κατέγραψε ως υποψήφιος πρόεδρος το προηγούμενο υψηλό του 13,2 % το 2014, δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάναμε ακόμα πιο πάνω. Και όμως αυτό έγινε, πρώτα και κύρια γιατί επιλέξαμε να «ανοίξουμε» το σχήμα της Εναλλακτικής πέραν από τη στενή δική μας ταυτότητα, σε ανθρώπους με διαφορετικές πορείες και στρατεύσεις, από τον ελευθεριακό χώρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά και τη μαχόμενη δικηγορία.
Όμως, το μεγάλο κρατούμενο του χτεσινού αποτελέσματος δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνικό. Πριν τις κάλπες, απευθύναμε στους δικηγόρους ένα κάλεσμα να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να τα αλλάξουν όλα. Οι νέες και οι νέοι δικηγόροι, όχι μόνο έλαβαν αυτό το μήνυμα, αλλά το έκαναν πράξη: στις κάλπες από το 27ο μέχρι το 40ο τμήμα, στα τρία εκλογικά κέντρα του Τιτάνια, του Προμηθέα και του ΒΕΑ, δηλαδή στα μητρώα από 32000 έως 41700, σημειώθηκε μια τεράστια ανατροπή με την προεδρική υποψηφιότητα της Εναλλακτικής να βγαίνει πρώτη, με ποσοστό 21,9% (855 ψήφους) αφήνοντας δεύτερη την υποψηφιότητα του Δ. Αναστασόπουλου (21,4% και 835 ψήφους) και τέταρτη την υποψηφιότητα του Δ. Βερβεσού (17,8% και 698 ψήφους). Ταυτόχρονα, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η υποψηφιότητα της Εναλλακτικής ήταν καθαρά και σταθερά τρίτη, δείχνοντας την απήχησή της σε όλο το δικηγορικό σώμα.
Εκφράστηκε έτσι ένα βαθύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που υπάρχει ιδίως στη νεολαία και στις νέες και τους νέους δικηγόρους και που απέδειξε ότι θα βάλει τη σφραγίδα του, τόσο για την κατάκτηση μιας αξιοπρεπούς ζωής και εργασίας όσο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Το ρεύμα αυτό έρχεται από το μέλλον. Δεν βολεύεται σε διλήμματα διαχείρισης ανάμεσα στον συντεχνιασμό και την εκ δεξιών αντιπολίτευση στο status quo. Η μάχη της επόμενης μέρας είναι να αξιοποιήσουμε το αποτέλεσμα ώστε αυτό το ρεύμα να συγκροτηθεί και να δρα πλέον συλλογικά.

Εκεί θα μετρηθεί η Εναλλακτική Παρέμβαση. Έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είμαστε υπό δοκιμή. Και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ευθύνες που δημιουργεί η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, ιδίως οι νέες συναδέλφισσες και συνάδελφοι.