Εργατικό κίνημα
1/12: Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών στην Αθήνα

1/12: Αθήνα, Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

«Πρόστιμα, αναστολές και τρομοκρατία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη σημερινή απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών στην Αθήνα. Οι απεργοί ξεκίνησαν από την πλατεία Μαβίλη και κατέληξαν στο Υπουργείο Υγείας, κάνοντας ενδιάμεσα στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ήταν μια μαζική και μαχητική πορεία, στην οποία ξεχώρισε η παρουσία της Επιτροπής Αγώνα στην Καθαριότητα και τη Φύλαξη του Νοσοκομείου Αγρινίου καθώς και οι πικέτες του Συντονιστικού Νοσοκομείων που βρέθηκαν στα χέρια εκατοντάδων απεργών. Πίσω από το μπλοκ της ΠΟΕΔΗΝ, που καλούσε την πανελλαδική απεργία, δυναμική συμμετοχή είχαν επίσης με τα πανό τους τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, τον Ερυθρό, το Δρομοκαϊτειο, το Αγία Όλγα, το Λαϊκό, το Αττικό, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό και η Επιτροπή Αγώνα του Έλενα Βενιζέλου. Μηχανές και ασθενοφόρα συνόδευαν το μπλοκ του Σωματείου στο ΕΚΑΒ.
Στο πλευρό των υγειονομικών διαδήλωσαν με τα πανό τους οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν με τη σειρά τους ενάντια στις απολύσεις τους και την επιστροφή των εργολάβων, καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ με απόφαση της γενικής του συνέλευσης.
Η οργή ξεχείλιζε για τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ που -αντί για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και χρηματοδότηση των νοσοκομείων ώστε να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας και όλες τις υγειονομικές ανάγκες- χτυπά με απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, επιμένει στις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων, αφήνει τα νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό-ΜΕΘ-υποδομές-εξοπλισμό, μεθοδεύει την επιστροφή των εργολάβων και το ξεπούλημα στους κλινικάρχες, περικόπτει ξανά εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες Υγείας στον προϋπολογισμό του 2022.
Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε έξω από το Υπουργείο Υγείας ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, προτείνοντας στην ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσει στη μάχη για πανεργατική απεργιακή απάντηση στον νέο προϋπολογισμό-σφαγείο, με συντονισμένη απεύθυνση στην ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ, όλες τις Ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα για γενική απεργία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης κάλεσαν μαζικά τους απεργούς στο μονοήμερο εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στον Πανελλήνιο, 12μ-7μμ.
 
Δείτε φωτογραφίες εδώ. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη