Κορονοϊός
“Δαιμονοποιώντας” τους ανεμβολίαστους αχρήστεψαν τα εμβόλια

Με την μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει, την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκαν από τον Μητσοτάκη δύο ακόμα μέτρα: Η επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για όσους ανεμβολίαστους, άνω των 60 ετών, δεν κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση μέχρι 16 Ιανουαρίου του 2022 και η επίσπευση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης στους τρεις μήνες μετά από την δεύτερη. Και τα δύο μέτρα είναι μία ακόμα ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος και του αφηγήματος ότι δήθεν με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με την πανδημία και "επιστρέφουμε στην κανονικότητα".

Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, το τέταρτο κύμα της πανδημίας με τους 100 ημερήσιους θανάτους, τους συνολικά 19.000 νεκρούς και τους πάνω από 700 καθημερινά διασωληνωμένους μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία "πανδημία ανεμβολίαστων". Για την κυβέρνηση, οι ανεμβολίαστοι είναι ένας "βολικός εχθρός" για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Το ίδιο ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Η αντιμετώπιση του εμβολίου ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας προς αποφυγή ουσιαστικών μέτρων, που θα απαιτούσαν υποδομές, προσλήψεις και δαπάνες από τις κυβερνήσεις, αλλά και η ανάγκη των καπιταλιστών για τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας, ο "ιμπεριαλισμός των εμβολίων" όπου οι φτωχές χώρες αποκλείστηκαν από την άμεση διάθεση εμβολίων προς όφελος των πλούσιων χωρών, οι πατέντες και η διάθεση των εμβολίων από τις κερδοσκοπικές πολυεθνικές του φαρμάκου, η συνεχιζόμενη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας είναι οι αιτίες για το συνεχιζόμενο δράμα της πανδημίας.

Όλοι ομολογούν ότι τα προγράμματα εμβολιασμού στη Δύση έχουν αποτύχει. Θεωρητικά, το καλοκαίρι του 2021 θα σήμαινε και το τέλος της πανδημίας στη Δύση, με το δήθεν "τείχος της ανοσίας" όντας το 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο, σε αυτές τις χώρες. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν αυτά τα ποσοστά (67% στην ΕΕ, 59% στις ΗΠΑ, 68% στη Βρετανία, 64% στην Ελλάδα). Αλλά ακόμα και αν υπήρχαν, είναι τόσο χρονικά μικρή η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων που σε συνδυασμό με το χρονικό εύρος του εμβολιασμού του πληθυσμού πρακτικά δεν θα υπήρχε ποτέ "τείχος ανοσίας". 

Κέρδη

Η επίσπευση της τρίτης δόσης επιβεβαιώνει τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήταν γνωστή ήδη από το καλοκαίρι και από τις μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ για το εμβόλιο της Pfizer. Όμως, η κυβέρνηση, μπροστά στα κέρδη από τον τουρισμό και το άνοιγμα της αγοράς, επέμενε μόνο στον εμβολιασμό αρνούμενη να πάρει οποιοδήποτε άλλο ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, συγκοινωνιών και κυρίως να ενισχύσει το ΕΣΥ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, μέχρι και τον Ιούλιο είναι, ουσιαστικά, "ανεμβολίαστοι". Κανένας δεν ξέρει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει η αποτελεσματικότητα και της τρίτης δόσης, πόσο συχνά θα γίνεται το εμβόλιο, πόσο θα πιάνει (και αν θα πιάνει) τις μεταλλάξεις και κυρίως την νέα μετάλλαξη Ο. 

Επιπλέον, στις φτωχές χώρες το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόλις στο 3%. Στην Αφρική είναι στο 7,5%. Οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις στη Δύση ρίχνουν τις ευθύνες στους ανεμβολίαστους των χωρών τους ενώ αφήσαν ανεμβολίαστο όλο το λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Η μετάλλαξη Ο είναι μία προειδοποίηση ότι στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό ούτε οι ιοί γνωρίζουν σύνορα. 

Η κυβερνητική διαχείριση του εμβολίου ως "πανάκεια" όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αχρήστευση του εμβολίου, ως ένα από τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά, ακόμα χειρότερα, το χρησιμοποιεί για να διαιρέσει την εργατική τάξη, για να απολύσει 7.000 εργαζόμενους από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία, για να αποκλείσει ολόκληρα κομμάτια πληθυσμού από την κοινωνική ζωή, για να επιβάλει χαράτσια. Το χαράτσι για τους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους πέρα από αυταρχικό, αντισυνταγματικό, εισπρακτικό, είναι και αναποτελεσματικό. Ακόμα και αν πιεστούν να εμβολιαστούν στα τέλη Γενάρη, δεν πρόκειται να αλλάξει σε κάτι την τρέχουσα ζοφερή εικόνα.      

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια. Οι λίγες ΜΕΘ έχουν ξανά γεμίσει. Γι' αυτό ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι δήθεν δεν έχει στοιχεία για τη διαφορά της διασωλήνωσης μέσα και έξω από τις ΜΕΘ. Είναι εγκληματίας. 

Ο αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας περνάει μέσα από τη συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζόμενων στην Υγεία για να γυρίσουν πίσω οι ανεμβολίαστοι σε αναστολή, για προσλήψεις για ενίσχυση του ΕΣΥ. Δείχνουν το δρόμο για πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση του θανάτου απαιτώντας και κερδίζοντας όλα όσα βάζει το εργατικό κίνημα για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, για να ξεμπερδεύουμε και με την κυβέρνηση της ΝΔ και με το σύστημα που σκορπάει το θάνατο και τη καταστροφή.