Εργατικό κίνημα
Θανατηφόρα κυβέρνηση

10/1, Συγκέντρωση εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης. Φωτό: Λένα Βερδέ

«Η Όμικρον δεν είναι ήπια. Η Όμικρον είναι θανατηφόρος. Δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα. Αυτή η αφήγηση που υπάρχει εκεί έξω είναι επικίνδυνη και είναι θανατηφόρα». Αυτή ήταν η τοποθέτηση που έκανε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και μέλος του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, σε επίσημη ενημέρωση του Οργανισμού την περασμένη εβδομάδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ισχύει στο ακέραιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά έχει συνταχτεί με τη συγκεκριμένη αφήγηση αλλά είναι ο κύριος εκφραστής της. Για να μην ενισχύσουν στο ελάχιστο το ΕΣΥ, όπου σταθούν και όπου βρεθούν οι υπουργοί, τα στελέχη και οι «ειδικοί» της δεν παραλείπουν να μιλήσουν για «φως στο τούνελ», για πιθανό (για κάποιους) ή και σίγουρο (για κάποιους άλλους) «τελευταίο κύμα». Τα αποτελέσματα είναι πράγματι επικίνδυνα και θανατηφόρα.

Η νέα έξαρση της πανδημίας με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά έχει φέρει μια τεράστια αύξηση των νέων εισαγωγών. Μπορεί αυτό να μην έχει μεταφραστεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε χειροτέρευση των λεγόμενων «σκληρών δεικτών» (διασωληνωμένων και θανάτων), αλλά σίγουρα ούτε έχει οδηγήσει στην καλυτέρευσή τους. Οι ΜΕΘ της χώρας εξακολουθούν να είναι γεμάτες, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες, οι θάνατοι δεν σταματούν καθημερινά να είναι δεκάδες -και κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτά δεν θα επιδεινωθούν. Η αύξηση των νοσηλειών προστίθεται έτσι σε ένα ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ, κάνοντάς το αυτή τη στιγμή να δέχεται τη μεγαλύτερη και πιο τρομακτική πίεση από την έναρξη της πανδημίας.

Η ενδονοσοκομειακή διασπορά, επίσης η πιο μεγάλη από την αρχή της πανδημίας, κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Πάνω από 2.000 υγειονομικοί, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον στην Αττική σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, νοσούν, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Ο Ευαγγελισμός, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Σωτηρία είναι κάποια από αυτά που είδαν ολόκληρα τμήματα να βρίσκονται χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Παντού επικρατούν δραματικές εφημερίες με ουρές στα ΤΕΠ, συνωστισμό σε διαδρόμους και θαλάμους, αναλογία γιατρών-νοσηλευτών ανά ασθενή πολύ πιο κάτω και από τα ήδη χτυπημένα όρια ασφαλείας.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει σε όλες τις καταστροφικές επιλογές της. Η λύση της για τη διασπορά στους υγειονομικούς ήταν η μείωση της καραντίνας στις πέντε μέρες και η επιστροφή τους στη δουλειά ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ. Το αντιεπιστημονικό μοντέλο που υιοθετήθηκε για όλους τους εργαζόμενους με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των αφεντικών εφαρμόζεται και στο ΕΣΥ. Δεν είναι απλά μια ανάλγητη απόφαση για ανθρώπους που καλούνται, όντας ήδη εξαντλημένοι από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, να επιστρέψουν άρρωστοι στα νοσοκομεία. Είναι και μια επικίνδυνη απόφαση για τη συνέχιση της διασποράς αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μαζικές προσλήψεις

Αντί να πάρει τώρα πίσω στις αναστολές εργασίας των περίπου 7.000 εργαζόμενων λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού και να ανακουφίσει έστω και λίγο τα νοσοκομεία, συνεχίζει τις απειλές εναντίον τους πως αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τέλος Μάρτη θα τεθούν μόνιμα εκτός ΕΣΥ. Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις, μπαλώνει ξανά τρύπες με μετακινήσεις προσωπικού και αποφασίζει για άλλη μια φορά να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς που, όχι μόνο δεν καλύπτουν τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις αλλά, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη από τα προηγούμενα κύματα, δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του ΕΣΥ.

Αντί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για νέες υποδομές και εξοπλισμό, επιλέγει για άλλη μια φορά να μετατρέπει εν μια νυκτί περισσότερες κλίνες σε κλίνες κόβιντ με ό,τι σημαίνει αυτό ξανά για τις υπόλοιπες νοσηρότητες, ή να κάνει ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία κόβιντ όπως το Σισμανόγλειο. Κι αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες, οργανώνει προς τιμήν τους ένα νέο πάρτυ εκατομμυρίων -μετά από αυτό με τα διαγνωστικά τεστ- νοικιάζοντας τις κλίνες τους.

Τους συνολικούς στόχους της κυβέρνησης τούς δείχνει η μελέτη για ένα νέο «οικονομικότερο» μοντέλο υγειονομικών υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία, την οποία δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Εφημερίδα των Συντακτών. Η μελέτη, που παραγγέλθηκε από τον δήμο Κοζάνης και θα φτάσει στην 3η ΥΠΕ, μιλά για τη δημιουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου στην Κοζάνη με ταυτόχρονη υποβάθμιση αυτών σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα. Από την μελέτη, στην οποία όπως αναφέρει το δημοσίευμα «δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην πανδημία, ο Covid-19 είναι σαν να μην υπάρχει», προκύπτει μείωση κλινών, περιορισμός των λειτουργικών δαπανών κατά 35%, είσοδος ιδιωτών με ΣΔΙΤ, ένα μεγάλο χτύπημα στη δημόσια Υγεία της περιοχής συνολικά. Την ίδια ώρα που ακόμα και η μελέτη Τσιόδρα τόνιζε πόσο αυξημένη είναι η θνητότητα στην περιφέρεια, από εκεί ακριβώς ξεκινά το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη.