ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνδικαλιστές από την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και την απεργία της ΔΕΗ ενθουσίασαν τους συγκεντρωμένους με τις παρεμβάσεις τους. Αλλά και όλοι οι ομιλητές ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη για κοινό αγώνα και ξεκάθαρη προοπτική στην πάλη ενάντια στο Μνημόνιο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Κούτρας, εκλεγμένος σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνδικαλιστής στο ΔΣ της ΕΝΙΘ. «Η Πανεργατική της 15 Ιούνη σαν πολιτικό γεγονός ακούστηκε μέχρι τις Βρυξέλλες», τόνισε και κατάγγειλε το θράσος της συναίνεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που κινδυνολογούν κατά των απεργών της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια ο Ζώης Πολυζωίδης από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ μίλησε για τους «πεισματάρικους αγώνες» που έχουμε μπροστά μας. «Το σύνθημα για απεργίες διαρκείας είναι το πιο αποτελεσματικό σύνθημα», είπε, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι». Ευχαρίστησε τον Γιάννη Κούτρα για τη στάση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης που «σας νιώθουμε πάντα πλάι μας». Και παρουσίασε τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων για να μην ξεπουληθεί το νερό της Θεσσαλονίκης.

Ο Πάνος Γκαργκάνας που πήρε το λόγο αμέσως μετά, μίλησε για την κρίση της κυβέρνησης που «έλεγε και συνεχίζει να λέει ψέματα. Η οικονομική κρίση αποδείχθηκε πολύ πιο μεγάλη από όσο μας έλεγαν. Αλλά και η εργατική αντίσταση αποδείχθηκε πολύ πιο μεγάλη από όσο υπολόγιζαν». Και κατέληξε τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν κρίνονται στη Βουλή, αλλά στις απεργίες: «Γι’ αυτό έχει σημασία η Αριστερά να είναι επαναστατική».

Ο πρόεδρος των τεχνικών του ΟΛΘ, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης που συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με άλλα δυο μέλη από το ΔΣ, εξήγησε αναλυτικά το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. «Ο ΟΛΘ έχει αποθεματικά 74 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρία που θα τον πάρει βάζει χέρι αμέσως σε ένα κομπόδεμα. Γι’ αυτό θέλουμε δημόσιο έλεγχο στο λιμάνι και θα παλέψουμε ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουμε 60 μέρες απεργία». Και βέβαια ευχαρίστησε τους συντρόφους για τη συμπαράσταση.

Από τους απεργούς της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΕΤΕ-ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Ζαχαρέγκας ξεσήκωσε το ακροατήριο όχι μόνο με τις ευχαριστίες για την αλληλεγγύη, αλλά και με τις εξηγήσεις για τον κοινωνικό χαρακτήρα του αγώνα στη ΔΕΗ. «Παλεύουμε για να υπάρχει φτηνό ρεύμα για τους αγρότες, για τα νησιά, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πρέπει να επιδοτούνται, για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πράγματα που κανένας ιδιώτης δεν θα τα κάνει». Και έδωσε σαν συγκεκριμένο παράδειγμα την απόφαση των απεργών να δώσουν ρεύμα για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ.

Σύντροφοι που παρέμβηκαν στη συζήτηση τόνισαν πόσο χειροπιαστό παράδειγμα είναι αυτό για τις δυνατότητες που θα ανοίξει ο εργατικός έλεγχος. Και αυτό έδωσε τον τόνο για τους ομιλητές που έκλεισαν τη συζήτηση. «Η εργατική τάξη ξέρει να διαχειριστεί τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες προς όφελος των εργαζόμενων», είπε ο Γιάννης Κούτρας, «αυτό που περιμένει από την Αριστερά είναι όχι μαθήματα αλλά πολιτική στήριξη».

Ήταν μια εκδήλωση που έδωσε την καλύτερη ώθηση για τις κρίσιμες μάχες αυτής της μεγάλης βδομάδας με τη 48ωρη πανεργατική απεργία.