Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για τον Ζακ - Η δίκη συνεχίζεται 18 Γενάρη

Σε συγκέντρωση την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 9πμ στη Δέγλερη 4, στην πρώτη δικάσιμο της νέας χρονιάς της δίκης των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Ζακ καλεί η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Ζackie oh”. Απευθύνει κάλεσμα στήριξης σε φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και συλλογικότητες που έχουν πάρει αποφάσεις που ζητούν δικαιοσύνη για τον Ζακ.  

«Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, που ήδη έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης της δίκης, να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών/

τριών έξω από το πρωτοδικείο. Καλούμε και κάθε άλλο σύλλογο να πάρει αντίστοιχη απόφαση. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει το παρών, με αποφάσεις σωματείων και συνδικάτων και οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα», αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που προχωράει σε ένα απολογισμό της μεγάλης αυτής μάχης που συνεχίζεται μέσα στη νέα χρονιά:

«Επτά συνεδριάσεις και οι καταθέσεις 34 μαρτύρων συμπληρώθηκαν το 2021 για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Από τη μέχρι τώρα διαδικασία, έχει αναδειχθεί καθαρά ότι ο Ζακ υπέστη έναν ανελέητο φονικό ξυλοδαρμό και ότι ο ξυλοδαρμός αυτός είχε ρατσιστικό κίνητρο.

Τρεις ιατροδικαστές και ένας γιατρός που κατέθεσαν ξεκαθάρισαν ότι ο θάνατος του Ζακ οφείλεται στα χτυπήματα που δέχτηκε. Το αφήγημα της υπεράσπισης, ότι ο Ζακ είχε τόσο κακή υγεία που “έτυχε” και κατέρρευσε στη Γλάδστωνος, μόνο ο διορισμένος από την οικογένεια του κοσμηματοπώλη ιατροδικαστής τόλμησε να υποστηρίξει και δεν κατάφερε παρά να εξοργίσει την έδρα.

Αγριότητα

Αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τον ξυλοδαρμό μίλησαν για την αγριότητα του εγκλήματος. Ο Ζακ δέχτηκε 14 κλωτσιές μέσα σε 11 μόλις δευτερόλεπτα από τους δυο επιχειρηματίες. Πολλές τον πέτυχαν στο κεφάλι, εκεί ακριβώς που στόχευαν.

Οι μάρτυρες αστυνομικοί -κάποιοι από τους οποίους θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο μαζί με τους συναδέλφους τους- προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι η σύλληψη έγινε με την “ηπιότερη” μέθοδο, δεν έπαψαν όμως να αποκαλούν τον Ζακ “δράστη”, μαρτυρώντας ποια είναι ακόμη και σήμερα η στάση της αστυνομίας απέναντι στον αδικοχαμένο αδελφό μας

Ο Ζακ ξεψύχησε στα χέρια της αστυνομίας -ανέβηκε στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό και αναπνοή. Το ότι ανέβηκε χειροπεδημένος με τα χέρια πίσω, μπορεί να του στέρησε την πιθανότητα ανάνηψης.  Η αστυνομία τον μεταχειρίστηκε σαν θύτη, αντί για θύμα που εμφανώς ήταν. 

Τέλος, από μια σειρά καταθέσεις αναδείχθηκε το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι άκουσε τους αστυνομικούς να λένε “η πουστάρα” για τον Ζακ, ενώ ζητούσαν οινόπνευμα για τα χέρια τους -για να μην “κολλήσουν” τίποτα προφανώς. Όπως τονίστηκε στις καταθέσεις το έγκλημα αυτό είναι η επιτομή του ρατσιστικού, γιατί ο Ζακ ενσάρκωνε για όλους τους δράστες αυτό που αποστρέφονταν… 

Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις. Αυτά τα οποία πάλεψε το κίνημα εξαρχής να ακουστούν και να μην τα θάψει ο οχετός ομοφοβίας και συκοφαντίας που εξαπέλυσαν σε βάρος του Ζακ, έφτασαν πλέον και στη δικαστική αίθουσα. 

Γι' αυτό η μάχη συνεχίζεται για να κερδίσουμε όλα τα αιτήματα που θα αποτελέσουν “δικαιοσύνη για τον Ζακ / τη Zackie Oh”: να παραπεμφθούν και οι υπόλοιποι δράστες, να αναγνωριστεί ρατσιστικό κίνητρο (υπάρχει άλλωστε παραγγελία της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου να διερευνηθεί), να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αλλά και να βρεθεί αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης με πλήρη δημοσιότητα – ακόμη και τώρα».

21/10/2020, Κινητοποίηση στο Εφετείο στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Μάνος Νικολάου


Καταθέτει η Αφροδίτη Φράγκου

Tην Τρίτη 18 Γενάρη καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη της δολοφονίας του Ζακ η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη και ακτιβίστρια του LGBTQ κινήματος. Η μαρτυρία της αφορά στην επίθεση που η ίδια δέχτηκε από τον Αθανάσιο Χορταριά, μεσίτη και κατηγορούμενο στη δίκη για τον Ζακ, στις 23 Δεκέμβρη του 2019, δεκαπέντε μήνες μετά την δολοφονία του. Πρόκειται για μια ακόμη φασιστική επίθεση, μεταγενέστερη της δολοφονίας του Ζακ -και όχι μοναδική- που αναδεικνύει το ποιόν του κατηγορούμενου που αμετανόητα, συνειδητά και οργανωμένα συνεχίζει την εγκληματική του δράση -την οποία όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θεωρεί “ύψιστη αποστολή που θα την πάει μέχρι τέρμα”.

Η επίθεση κατά της δημοσιογράφου της Εργατικής Αλληλεγγύης έγινε, στον τόπο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος. Η δημοσιογράφος περνώντας τυχαία από το σημείο διαπίστωσε ότι κάποιοι είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν μια φρεσκοφτιαγμένη ζωγραφιά (στένσιλ) που έφτιαξαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες στη μνήμη του Ζακ. Kάποιοι είχαν καλύψει το στένσιλ, με τρία μεγάλα μπλε-χρυσό αυτοκόλλητα με δικέφαλο αετό όπου αναγράφονταν “Δικαιοσύνη για όλους”, προφανώς χλευάζοντας το αίτημα του κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης στον Ζακ/Zackie.

Η δημοσιογράφος το αποκατέστησε, αποκαθηλώνοντας τα αυτοκόλλητα των φασιστών και σε αυτό το σημείο επενέβη ο Χορταριάς και της επιτέθηκε χτυπώντας την με γροθιά στο σαγόνι. Το θράσος και η αίσθηση ασυλίας ήταν τέτοια ώστε φώναζε διαρκώς “φώναξε την Αστυνομία, τι θα μου κάνει;” Αμέσως μετά, αποχώρησε και μπήκε σε στοά του οικήματος που βρισκόταν μπροστά.  

Ενέδρα

Θύμα αυτής της επίθεσης θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε ή οποιοσδήποτε από το πλήθος των ανθρώπων που απαιτεί δικαιοσύνη για τον Ζακ. Η βεβήλωση του μνημείου είχε σαν στόχο να λειτουργήσει ως ενέδρα για τη δημοσιογράφο, και φίλη του Ζακ, Μαρία Λούκα: ανεβάζοντας φωτογραφία από τα αυτοκόλλητα στο προφίλ του στο twitter, ο Χορταριάς την είχε προκαλέσει ονομαστικά να έρθει να τα βγάλει “γιατί γουστάρεις τρελά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη”, όπως ειρωνευόταν. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε παρενοχλήσει φραστικά συνεργείο που γύριζε ντοκιμαντέρ στο σημείο της δολοφονίας, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Άννα Νίνη και η Μαρία Λούκα.

Η Αφροδίτη Φράγκου υπέβαλε μήνυση και στη συνέχεια καλέστηκε στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθήνας όπου και αναγνώρισε τον δράστη από φωτογραφία. Η νέα δικάσιμος για αυτή τη δίκη έχει οριστεί για τις 11/10/22. Ο Χορταριάς είχε το θράσος να καταθέσει μήνυση σε βάρος της Αφροδίτης Φράγκου, κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδή κατάθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ώρες αμέσως μετά την επίθεση στην Αφροδίτη Φράγκου, ο Χορταριάς έκανε αναρτήσεις στο τουίτερ του, στοχοποιώντας την Αφροδίτη Φράγκου και την Άννα Νίνη, τακτική που είχε ακολουθήσει και μετά την ίδια τη δολοφονία του Ζακ χλευάζοντας ανενόχλητος το θύμα, για να συλληφθεί αργότερα, μόνο όταν αναγνωρίστηκε από το οπτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις. Σε αυτό το επίπεδο συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της ερευνήτριας της ομάδας Forensic Architecture που παρουσίασε το βίντεο με τίτλο «Ο βίαιος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου» την έκτη ημέρα της δίκης: 

«… στις 2:48:30 ξεκινούν τα χτυπήματα εναντίον του 33χρονου, με το πρώτο να καταφέρεται στο κεφάλι του από τον μεσίτη. Σε 11 δευτερόλεπτα, οι δύο καταστηματάρχες φαίνονται να ρίχνουν συνολικά 14 κλωτσιές στο θύμα, χωρίς να τον πετυχαίνουν απαραίτητα όλες -εννέα ρίχνει ο μεσίτης και πέντε ο κοσμηματοπώλης». Η ερευνήτρια σημείωσε πως «ο κοσμηματοπώλης φαίνεται να πατάει το κεφάλι του Ζακ, καθώς εκείνος βγαίνει στο γεμάτο γυαλιά πεζοδρόμιο, ενώ ο μεσίτης τον χτύπησε άλλη μια φορά στη συνέχεια…».