Τον ξεσηκωμό των μαθητών/τριών έχουν προκαλέσει οι όροι με τους οποίους έγινε η επαναλειτουργία των σχολείων. Περισσότερα από 350 ήταν τα κατειλημμένα σχολεία σε όλη τη χώρα, την Παρασκευή 14/1. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ νέα μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται από κοινού με φοιτητικούς συλλόγους κι εκπαιδευτικούς, την Πέμπτη 20/1 στα Προπύλαια.
Στο κέντρο των διεκδικήσεων είναι η λήψη μέτρων προστασίας στα σχολεία με μικρότερα τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν παροχή μέσων προστασίας σε όλους/ ες, δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία, ανατροπή του πρωτοκόλλου που απαιτεί τη νόσηση 50% + 1 των μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, τη μη λήψη απουσιών κατά τη διάρκεια καραντίνας προληπτικής ή υποχρεωτικής. Δίπλα στα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας συνεχίζουν και τις διεκδικήσεις για ανατροπή των νόμων Κεραμέως, του «σφαγείου» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της Τράπεζας Θεμάτων κλπ.
«Ξεκινήσαμε κατάληψη καταγγέλοντας τα ελλειπή μέτρα προστασίας που έχει πάρει το κράτος για την υγεία μας, για την αξιολόγηση που προσπαθούν να περάσουν και να υποβαθμίσουν κι άλλο τα σχολεία μας, για την έλλειψη χρηματοδότησης στην Παιδεία. Απαιτούμε λεφτά για τα σχολεία κι όχι για μπάτσους κι εξοπλισμούς», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Δανάη, μαθήτρια στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου και μέλος των Μαθητών/τριών Anticapitalista. «Υπήρξαν καθηγητές που μας υποστήριξαν κι αυτό είναι σημαντικό. Είναι ένας αγώνας που δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να συνεχίσουμε, να απλώσουμε τις καταλήψεις σε όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να βγουν σε απεργία μαζί μας».
Η Άννα Μαρία, μαθήτρια σε λύκειο του Περιστερίου συνέχισε μεταφέροντας την εικόνα από το σχολείο της: «Τα δύο σχολεία που συστεγαζόμαστε συννενοηθήκαμε και κλείσαμε μαζί το σχολείο με κατάληψη. Η πλειοψηφία των μαθητών ήταν υπέρ και μάλιστα κάποιοι καθηγητές ήταν με το μέρος μας και έκαναν αποχή. Η γνώμη μου είναι πως η κατάληψη του σχολείου μας είναι κάτι που έπρεπε να γίνει για να δηλώσουμε κι εμείς την συμμετοχή μας στον αγώνα που δίνουμε όλοι για τον μέλλον μας» .
Φραγμό
«Οι μαθητές αντιδρούν και δημιουργούν την ελπίδα για ένα κίνημα που θα αγκαλιάσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και θα βάλει φραγμό σε όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης», σημειώνει μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Προυσαλίδης, πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής. «Η κυβέρνηση από την άλλη μοιάζει να ζει σε άλλο κόσμο. Άνοιξε τα σχολεία με μόνο παραπάνω μέτρο, ένα σελφ τεστ επιπλέον. Στη δική μας ΕΛΜΕ όλα τα σχολεία προχώρησαν σε τουλάχιστον μια ημέρα κατάληψης, σε πολλά από αυτά και για παραπάνω μέρες. Από τη μεριά μας οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να είμαστε μαζί με τους μαθητές στον αγώνα και να σπάσουμε την τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Το κίνημα των μαθητών έχει αιτήματα που αφορούν όλη την κοινωνία. Χρειάζεται συντονισμός των σωματείων μας για να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις κι από τη μεριά μας».
Όπως καταγγέλει η ΟΛΜΕ, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βάλει τους εκπαιδευτικούς απέναντι στους μαθητές, πιέζοντάς τους μέσω διευθυντών να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης από το σπίτι ή από άλλα σχολεία, στην περίπτωση που το σχολείο τους τελεί υπό κατάληψη. Ωστόσο η ίδια η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, καλεί να μέλη της να απέχουν από αυτή τη διαδικασία:
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου υπηρέτησής τους. Τονίζουμε ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές “εντολές”, πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο... Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν στις ΕΛΜΕ τους τέτοια φαινόμενα, τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και στις ΔΔΕ να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα».