Εκπαίδευση και νεολαία
ΑΣΟΕΕ - Δυσωδία της “Παιδείας των startup”

13/1, Διαδήλωση φοιτητών της ΑΣΟΕΕ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όλη η δυσωδία της «Παιδείας των startup» που προωθεί η κυβέρνηση, ήρθε στην επιφάνεια με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ΑΣΟΕΕ. 

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Δράκος, ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους την περασμένη εβδομάδα. Ενώ διάφοροι «καλοθελητές» έσπευσαν σε πρώτο χρόνο να υποδείξουν ως ενόχους μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, να κραυγάσουν για την ανομία στα πανεπιστήμια και να υπερθεματίσουν για την είσοδο των μπάτσων στη σχολές, τελικά τους γύρισε μπούμερανγκ. Ο ίδιος ο Δράκος υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς τρεις συναδέλφους του κι από εκεί άρχισε να αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο που περιλαμβάνει απάτες, τοκογλυφία, ακόμα και παιδεραστία.

Ο Δράκος κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι εξαπατούσε κόσμο μέσω επιχείρησης «πυραμίδα» που είχε στήσει στο εξωτερικό. Κι αν ο όρος επιχείρηση πυραμίδα δεν λέει σε πολύ κόσμο κάτι, με ένα απλό διαδικτυακό ψάξιμο βρίσκουμε τον εξής ορισμό: 

«Ένα επιχειρηματικό σχήμα πυραμίδας (κοινώς πυραμίδα, αργκό αεροπλανάκι) είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο στρατολογεί μέλη υποσχόμενο χρηματικά κέρδη και υπηρεσίες ως ανταμοιβή για την παραπομπή νέων μελών στην οργάνωση, αντί να στηρίζεται στην παροχή επενδύσεων ή την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών. Καθώς η στρατολόγηση νέων μελών πολλαπλασιάζεται, η εύρεση νέων ατόμων προς ένταξη δυσκολεύει εκθετικά και σχεδόν όλοι -πλην των ιδρυτικών μελών- καταλήγουν να χάνουν πιο πολλά χρήματα απ' όσα κερδίζουν. Οι πυραμίδες πλασάρονται ως ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης εισοδήματος, βασιζόμενες και στην κουλτούρα των εταιριών startup... Τα σχήματα πυραμίδας είναι μη-βιώσιμα και γενικά θεωρούνται ανήθικα, ενώ σε πολλές χώρες είναι παράνομα και επιφέρουν βαρύτατες ποινές» (Wikipedia).

Ταυτόχρονα ο Δράκος κατηγορείται ότι είχε δανείσει ένα ποσό εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργάτη του, επίσης καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, ζητώντας πίσω τόκο που έφτανε και στο 70% του αρχικού, ενώ ανατριχιαστικές είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο Δράκος είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ και «η κουλτούρα των startup» που αναφέρεται και παραπάνω, είναι στην καρδιά των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας. 

Μάλιστα οι σχέσεις του με την κυβέρνηση φαίνεται να ξεπερνάνε το ιδεολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Σπίρτζη, «ο καθηγητής είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο φορές στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και είχε, επίσης, διοριστεί στη διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, μάλιστα, επαναδιορίστηκε για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο του 2021».

Σε κατάθεσή του στον εισαγγελέα, άλλος καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, κατήγγειλε σχετικά με τον Δράκο ότι «… Στην πορεία της συζήτησης μας είπε ότι έχει γερές πλάτες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση του προέδρου θα εκπλήρωνε τις φιλοδοξίες του. Μας ανέφερε ότι έχει σχέσεις με ανώτερο στέλεχος του Μαξίμου, αλλά και πολύ στενούς δεσμούς με τον Νίκο Γεωργιάδη, σημαντικό στέλεχος της ΝΔ. Όταν ανέφερε το ονοματεπώνυμό του σχολιάσαμε το γεγονός της επικαιρότητας, ότι ο κύριος Γεωργιάδης είχε εμπλακεί σε δικαστική υπόθεση παιδεραστίας… Μείναμε άφωνοι όταν μας είπε ότι και στον ίδιο αρέσει να συνευρίσκεται με άντρες και ιδίως με ανήλικα αγοράκια. Αξιομνημόνευτη ήταν και η επισήμανσή του ότι στη Ρουμανία συνουσιάζεται με άντρες και ανήλικα αγόρια που βρίσκει εύκολα και κατά πολύ φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλότερο…». 

Αντίδραση

Μάλιστα όπως δημοσίευσε το TVXS απ’ όπου και το προηγούμενο απόσπασμα, η Κεραμέως είχε στα χέρια της εξώδικο με τις καταγγελίες ήδη από το Μάρτιο του 2021, ενώ αναφέρεται πως κι ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μπουραντώνης είχε γνώση.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα του ξυλοδαρμού, δεν ήταν άλλη παρά να στείλει την ΟΠΚΕ να εισβάλλει στην ΑΣΟΕΕ και να συλλάβει 6 φοιτητές με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν κατάληψη αίθουσας του πανεπιστημίου.

Η απάντηση των φοιτητών/ριών της ΑΣΟΕΕ ήρθε την Πέμπτη 13/1 με μια μαζική συγκέντρωση στο προαύλιο του ιδρύματος και μια επίσης μαζική γενική συνέλευση. Η γενική συνέλευση αποφάσισε την κατάληψη της σχολής την Παρασκευή 14/1 και μια σειρά δράσεων που συμπεριλαμβάνουν κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 20/1. Εκατοντάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση μέχρι τη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη γενική συνέλευση.

 «Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ καταγγέλουμε την απαράδεκτη εισβολή της αστυνομίας στη σχολή μας εν ώρα μαθημάτων! Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα Πανεπιστήμια […] Η υπόθεση εμπλοκής καθηγητή της σχολής μας σε κυκλώματα τοκογλυφίας και οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για εμπλοκή του σε άλλα άθλια φαινόμενα και περιστατικά μας γεμίζουν με οργή και αποτροπιασμό! Ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματός μας… το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γνώριζαν για την υπόθεση αυτή και την συγκάλυπταν! Ακόμα είναι σημαντικό να σταθούμε στο ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής κατέχει ακόμα κρατικές θέσεις…» καταγγέλει μεταξύ άλλων ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» και συμπληρώνει ότι «αυτά τα φαινόμενα θρέφονται από τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της διαπλοκής με εταιρίες, του κυνηγιού προγραμμάτων, της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης από τους ίδιους τους καθηγητές, του ανταγωνισμού για τη διαχείριση κονδυλίων…».

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚ στις Σχολές σημειώνει: «Η κυβέρνηση την ώρα που ανοίγει τα πανεπιστήμια χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία των φοιτητών και η διεξαγωγή της εξεταστικής είναι στην πλήρη αβεβαιότητα, επιχειρεί να καταπατήσει το άσυλο, να βάλει ΟΠΚΕ να κάνουν συλλήψεις στην ΑΣΟΕΕ και να κάνει πλάτες στους παιδεραστές και κακοποιητές φίλους της... Το φοιτητικό κίνημα είναι η δύναμη που με τους αγώνες του μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν έχουν θέση στις σχολές μας ούτε τύποι σαν τον Δράκο ούτε η αστυνομία που τους κάνει πλάτες και τρομοκρατεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.... Με μαζικές συνελεύσεις στις σχολές μας να οργανώσουμε την αντίσταση. Κάτω οι κυβέρνηση των δολοφόνων. Έξω οι μπάτσοι και οι σεξιστές από τις σχολές μας. Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, όχι για την πανεπιστημιακή αστυνομία».