Mαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση στα Πετράλωνα για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες, μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και φοιτητές/τριες διαδήλωσαν στους δρόμους των Πετραλώνων στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στις 17 Γενάρη 2013 από τους χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του.
Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Μερκούρη συμμετείχε με πανό η Πακιστανική Κοινότητα, μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές, η ΚΕΕΡΦΑ, εργαζόμενοι/ες του Υπουργείου Πολιτισμού, εργαζόμενοι/ες του Δρομοκαΐτειου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, το ΣΕΚ και η ΑΡΙΣ. Οι Μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες είχαν κάνει προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και είχαν βαδίσει με συνθήματα μέχρι τα Πετράλωνα. Το παρών στη συγκέντρωση στα Πετράλωνα έδωσε και ο ιστορικός και συγγραφέας Μίμης Λιβιεράτος.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έστειλε χαιρετισμό στη συγκέντρωση, στον οποίο ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν στα δικαστήρια ζήτησαν δικαιοσύνη, όπως και όλοι οι Έλληνες. Δεν πρέπει να κυκλοφορούν δολοφόνοι ελεύθερα, είναι επικίνδυνο για όλη την κοινωνία. Η ΝΔ όλο και περισσότερο ανοίγει προς τους φονιάδες, αντί να προστατέψει την κοινωνία και να τους φυλακίσει όλους όσους έχουν σηκώσει χέρι ή έχουν σκοτώσει άνθρωπο. Η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τους δολοφόνους. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε ή έχει μετανάστη κάπου και ξέρουν τι είναι να πας σε μια άλλη χώρα για δουλειά από ανάγκη να ταΐσεις την οικογένειά σου και να σπουδάσεις τα παιδιά».
Άσυλο και στέγη
Ο Δημήτρης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη του Σαχζάτ Λουκμάν και της Χρυσής Αυγής, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον Σαχζάτ Λουκμάν μέχρι και ο τελευταίος πρόσφυγας να έχει χαρτιά, να κλείσει και το τελευταίο στρατόπεδο συγκέντρωσης και να πάει και το τελευταίο προσφυγόπουλο σχολείο. Ο Σαχζάτ Λουκμάν ζει μέσα στους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος». Ο Τάσος Δεμίρος, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ένωσης Γονέων 3ου διαμερίσματος Αθήνας, συμπλήρωσε: «Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν θα παραμείνει αδικαίωτη μέχρι τη δικαίωση του Ζακ Κωστόπουλου και του Νίκου Σαμπάνη. Θα είναι αδικαίωτη όσο εντείνονται οι ρατσιστικές πολιτικές, όσο καλλιεργούνται από την κυβέρνηση συνθήκες αυταρχισμού και εξαίρεσης. Διεκδικούμε άσυλο και στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου και κοινωνικής τάξης. Λέμε όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και ανταγωνισμούς που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους».
Ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού, χαιρέτισε λέγοντας: «Ένας μεγάλος ποιητής από την Τουρκία, ο Ναζίμ Χικμέτ, είπε ότι το πιο μεγάλο και πιο σημαντικό ‘είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει’. Αυτό έγινε πριν 9 χρόνια εδώ, μια ειδεχθής δολοφονία. Ας έχουμε αυτόν τον στίχο στο μυαλό μας τώρα που θα βαδίσουμε με τα αδέρφια μας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εδώ. Όταν είμαστε ενωμένοι και βαδίζουμε μαζί, αυτό που μας περιμένει είναι η νίκη».
Η Μαριάννα Χρονοπούλου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh», σύνδεσε τη μνήμη του Λουκμάν με τη μεγάλη δικαστική μάχη που δίνει το κίνημα αυτή την περίοδο: «Οι ζωές των προσφύγων και των μεταναστών μετράνε, οι ζωές των Ρομά μετράνε, οι ζωές των γυναικών μετράνε, οι ζωές των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων μετράνε κι αυτό είναι το διακύβευμα της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Όπως ξέρουμε και από τη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, αυτό που έχουμε να κάνουμε από την πλευρά μας, είναι να είναι το κίνημα παρόν σε όλη αυτή τη διαδικασία Γι’ αυτό καλούμε σε μια πλατιά συμμετοχή στην πρώτη δικάσιμο της χρονιάς στο δικαστήριο».
Εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων, η Άννα-Μαρία Παραθύρα τόνισε: «Η μάχη συνεχίζεται και χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο σε μια φάση που έχουν αρχίσει να αποφυλακίζονται μέλη της ΧΑ και μια σειρά φασιστικά μορφώματα επανεμφανίζονται. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση εξαπολύει την πιο σκληρή επίθεση στα κεκτημένα. Χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν μια καλύτερη ζωή καταλήγουν νεκροί. Πρέπει να σταματήσει η πολιτική των επαναπροωθήσεων. Πρέπει να είναι άμεση και μαζική η απάντηση στην προσπάθεια του φασισμού να ξαναβρεί χώρο. Τιμάμε τη μνήμη του Λουκμάν και όσων δολοφονήθηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό».
Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, δημοσιογράφος, τόνισε: «Η ακροδεξιά μεγαλώνει στην Ευρώπη. Η γαλλίδα ακροδεξιά υποψήφια που είναι φαβορί ενάντια στον Μακρόν είπε ότι ο Μητσοτάκης κάνει καταπληκτική δουλειά στο προσφυγικό! Πριν λίγες μέρες οι Τούρκοι βρήκαν μια βάρκα με 17 παιδιά μισοπεθαμένα, που οι Έλληνες λιμενικοί είχαν ληστέψει και επαναπροωθήσει. Και ο νέος νόμος που ισχύει στην Ελλάδα για τον Τύπο είναι μισή δικτατορία. Ενάντια σε όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί».
Παράνομο
Ο Σέικ Τζίας, μετανάστης από το Μπανγκλαντές, χαιρέτισε καταγγέλλοντας την ρατσιστική πολιτική της ΝΔ: «Ο Λουκμάν ήρθε εδώ από το Πακιστάν για να δουλέψει. Όχι να κλέψει, όχι να κάνει κάτι παράνομο. Να δουλέψει. Κι εμείς που ήρθαμε στην Ελλάδα, ήρθαμε γιατί στη δική μας χώρα υπάρχει πρόβλημα. Και ψάχνουμε δουλειά για να στείλουμε στην οικογένειά μας να φάει και να ζήσει. Ζητάμε μόνο χαρτιά και δουλειά, να περνάμε ωραία και να είμαστε καλά. Τον προηγούμενο μήνα 19 άτομα απελάθηκαν στο Μπανγκλαντές χωρίς λόγο, ενώ είχαν χαρτιά. Αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης είναι παράνομο!» Στη συνέχεια, οι Μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες τραγούδησαν ένα ραπ κομμάτι που έγραψαν στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», είπε: «Ο Λουκμάν ζει! Είναι μέσα στους αγώνες μας και στις καρδιές μας. Όταν ξεκίνησαν οι χρυσαυγίτες να ανεβαίνουν, η κυβέρνηση και η αστυνομία τους στήριζε. Τώρα ξέρουμε ότι δικαιοσύνη υπάρχει όταν είμαστε όρθιοι, όταν μιλάμε, όταν είμαστε στους δρόμους. Έτσι το 2020 τους στείλαμε στη φυλακή, εκεί που είναι η θέση κάθε φασίστα και δολοφόνου. Τώρα παλεύουμε για να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, που είναι χειρότερα από φυλακές. Να σταματήσουν οι παράνομες απελάσεις που τις υπογράφει ο ίδιος ο πρέσβης του Μπανγκλαντές. Να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες για να έχουν δικαιώματα».
Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου που χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε ότι η μάχη για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών είναι η μάχη για να ανατραπεί ολόκληρη η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Κάλεσε όλες και όλους στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ στις 18/1, ενώ υπογράμμισε ότι κορυφαία στιγμή του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα θα είναι η διεθνής κινητοποίηση της 19 Μάρτη. Για τον σκοπό αυτό, κάλεσε στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο Εμπρός στις 23/1, 5μμ.
Με τα ηχηρά συνθήματα “Τι θέλουμε; Χαρτιά! Πότε τα θέλουμε; Τώρα!” των μπαγκλαντεσιανών και πακιστανών μεταναστών, αλλά και με συνθήματα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την κυβέρνηση των δολοφόνων, η πορεία κατευθύνθηκε προς το σημείο που ο Σαχζάτ Λουκμάν άφησε την τελευταία του πνοή. Εκεί, με σηκωμένες τις γροθιές, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους των Πετραλώνων και ολοκληρώθηκε στην πλ. Μερκούρη.