Εργατικό κίνημα
ΠΟΕ-ΔΟΥ - Ενίσχυση της Αριστεράς

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Στις 10-12/1 διεξάχθηκε το 28ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΔΟΥ στο οποίο επισφραγίστηκε η άνοδος των δυνάμεων των αριστερών παρατάξεων και η μείωση της ΔΑΚΕ, παρόλο που συνολικά οι συντηρητικές δυνάμεις (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) εξασφαλίζουν με τη συνεργασία τους την πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο. Το συνέδριο έγινε για πρώτη φορά με δια ζώσης παρουσία αλλά και με διαδικτυακή παρακολούθηση και ψηφοφορία, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) με την δικαιολογία της πανδημίας. 

Το συνέδριο ωστόσο, με τις αποφάσεις του επαναβεβαίωσε την καταδίκη και μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία, τη συλλογική δράση των εργαζομένων και τη δημοκρατία. Το σχέδιο μισθολογικών και εργασιακών ζητημάτων των τριών ομοσπονδιών του υπ. Οικονομικών παραμένει το διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας αλλά η συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε την ουσιαστική υπονόμευσή του, αφού παράλληλα αποδέχεται το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ που είναι βγαλμένο από την εργασιακή ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα. Με το μισθολόγιο αυτό, ο μισθός συνδέεται με την αξιολόγηση και τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, τους ατομικούς στόχους και συμβόλαια. Έχει ως κύριο στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων, ώστε οι εργαζόμενοι να αποτελούν ένα πειθήνιο όργανο στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.

Το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις της Αριστεράς στο Γενικό Συμβούλιο με την αύξηση των δυνάμεών τους έχουν τη δυνατότητα να παλέψουν με καλύτερους όρους, να απευθυνθούν στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, ώστε να αναγκάσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για την ακύρωση του νόμου Χατζηδάκη, την κατάργηση του μορφώματος της ΑΑΔΕ και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το σχέδιο των τριών ομοσπονδιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Μάκης Γεροντίδης, Σύνεδρος στο 28ο συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. με την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από τον Σύλλογο Εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας)