Εργατικό κίνημα
16/12: Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό

16/12, Αθήνα, Απεργιακή διαδήλωση ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απεργιακή απάντηση στο νέο προϋπολογισμό-σφαγείο έδωσαν σήμερα πρωτοβάθμια σωματεία από μια σειρά εργατικούς χώρους και κλάδους μαζί με φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες και οργανώσεις της Αριστεράς. Κόντρα στις νέες άγριες περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση και όλες τις κοινωνικές δαπάνες, η συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κλαθμώνος και η πορεία στη Βουλή βροντοφώναξε πως «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι απεργοί».

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Στο κέντρο της κινητοποίησης βρίσκονταν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της. Το κάλεσμά τους, όπως και άλλων δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για πανεργατική απεργία ενάντια στο νέο προϋπολογισμό δεν έγινε δεκτό από τις ηγεσίες των συνδικάτων, αλλά στηρίχτηκε από δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της βάσης που κέρδισαν τα σωματεία τους με στάσεις εργασίας και συμμετοχή στη διαδήλωση.

Η παρουσία των υγειονομικών, πίσω από τα πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και των Επιτροπών Αγώνα σε ΓΝΑ Γεννηματάς και Έλενα Βενιζέλου, έδωσε τον τόνο της σύγκρουσης. Μια ημέρα μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι χιλιάδες θάνατοι ασθενών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί την περίοδο της πανδημίας όπως απαιτούσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είναι τεράστια πρόκληση να κόβονται ξανά εκατομμύρια από τις δαπάνες Υγείας.

Αντίστοιχη σημασία είχε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με τα πανό των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Σωτηρίου», για να μην περάσουν οι περικοπές και όλες οι επιθέσεις στη δημόσια Παιδεία. Αλλά και των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αθήνας που παλεύουν για την επαναπρόσληψή τους, ενάντια στα ρατσιστικά κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση τις πέταξε στο δρόμο μετά από δεκαετίες δουλειάς.

Ακολουθούσαν εργαζόμενοι/ες του ΥΠ.ΠΟ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, η αντικαπιταλιστική κίνηση σε επισιτισμό-τουρισμό «Καμαριέρα», το ΣΕΚ στις Σχολές και οι μαθητές/τριες Anticapitalista, ο ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία. «Απεργούμε ενάντια στον προϋπολογισμό του θανάτου» έγραφε το πρώτο πανό της πορείας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δολοφονική κυβερνητική πολιτική θα βρει απέναντί της το εργατικό κίνημα και τη νεολαία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Σπύρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου στον Άγιο Σάββα, ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Κ. Σωτηρίου και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Χρήστος Σόφης, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο Γιώργος Προυσαλίδης, από το ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

«Ήταν μια πρωτοβουλία από τα κάτω που έσπασε στην πραξη την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον χειρότερο προϋπολογισμό που έχει κατεβάσει κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων αμέσως μετά την κινητοποίηση και καλώντας: «Μπροστά μας είναι οι αγώνες για να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική και την ίδια την κυβέρνηση γιατί η δύναμη βρίσκεται στη δική μας μεριά. Βρίσκεται στους εργαζόμενους της efood, της cosco, στους αγωνιζόμενους Υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς. Αυτή η δύναμη είναι που μπορεί να τσακίσει την κυβέρνηση αλλά και την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και σε καλούμε να τη δώσουμε μαζί».

Η συνέχεια θα δωθεί σήμερα στις 5.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος στη συγκέντρωση και την πορεία στο Σύνταγμα που καλούν ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ, με αίτημα την απεργιακή κλιμάκωση.