Εργατικό κίνημα
7/1: Νέα προκήρυξη του Δικτύου Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας":

Απεργία τώρα σε όλα τα σχολεία

Ενάντια στη δολοφονική πολιτική Κεραμέως-Μητσοτάκη
Η απόφαση ν’ ανοίξουν τα σχολεία με τους ίδιους όρους που έκλεισαν, παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που εκδηλώθηκαν μέσα στις γιορτές, είναι μια εγκληματική πολιτική πράξη της κυβέρνησης και τη ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Παρότι στην Ελλάδα η επιδημιολογική κατάσταση είναι πλέον από τις χειρότερες στον κόσμο, με 50.000 κρούσματα την ημέρα και 21.000 νεκρούς, η Κεραμέως επιμένει στη διατήρηση του 50%+1, στη διατήρηση των πληθωριστικών τμημάτων και στην άρνηση λήψης ουσιαστικών μέσων προστασίας μέσα στα σχολεία. Τα σχολεία θ’ ανοίξουν με ένα καθεστώς τρόμου και υγειονομικής ανασφάλειας την ίδια ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της ασφυξίας.
Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά το δημοσιονομικό κόστος, η περιστολή του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς και η διατήρηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετήσει. Η ωραιοποιημένη εικόνα της διαχείρισης που λανσάρει η Κεραμέως και οι παρατρεχάμενοί της, απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού από τον Σεπτέμβρη, που άνοιξαν τα σχολεία, 100.000 μαθητές νόσησαν, με ότι συνέπειες είχε αυτό για τις οικογένειές τους.
Οι επιλογές που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα μετέτρεψαν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου και η δογματική επιμονή σε αυτές απειλεί με υγειονομική, εκπαιδευτική και κοινωνική καταστροφή.
Η όψιμη αναγνώριση της «μεγάλης σημασίας της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων» έναντι της τηλεκπαίδευσης είναι υποκριτική και ομολογεί την αποτυχία τους. Επί δύο χρόνια απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων διατυμπάνιζαν τον ισότιμο χαρακτήρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Χάρισαν εκατομμύρια στην Cisco, για να εμπορεύεται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καταδικάζοντας στην αμάθεια και τον αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά. Συγχώνευσαν τμήματα περιόρισαν τον αριθμό των εκπαιδευτικών και διαμόρφωσαν πρωτόκολλα με βάση την «ατομική ευθύνη» γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Αντί να ενισχύσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της χρησιμοποίησαν όλη τη δύναμη της κρατικής μηχανής και των δικαστηρίων για να κάμψουν την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Αντί να ενισχύσουν τα πολυπληθή σχολεία των φτωχών λαϊκών συνοικιών, έφτιαξαν σχολεία ελίτ με την ίδρυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
Για μια ακόμη φορά το βάρος της προστασίας μας πέφτει στους ώμους του εκπαιδευτικού κινήματος. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας απαιτώντας τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα. Να διαμορφωθούν ΤΩΡΑ τμήματα με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών. Να διοριστούν άμεσα εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθεί και να πολλαπλασιαστεί το προσωπικό καθαριότητας. Δωρεάν χορήγηση PCR και rapid τεστ για όλους. Χορήγηση μασκών ΚΝ 95 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δημιουργία δημόσιων δομών υγείας και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Να καταργηθούν όλες οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις Pisa, η αξιολόγηση, ο θεσμός των ΠΠ σχολείων.
Με το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των αντιστάσεων του περασμένου φθινοπώρου. Απαιτούμε η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη βδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ηδη μια σειρά απο κλάδοι όπως οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, στο επισιτισμό και κύρια οι υγειονομικοί, έχουν μπεί στον αγώνα για να μην αφήσουν την εγκληματική διαχείρηση της πανδημίας να τους οδηγήσει στην καταστροφή, γι’ αυτο και στηρίζουμε το συλλαλητήριο των καλλιτεχνών στις 10 Γενάρη. Νά συντονιστούμε μαζί τους απεργιακά για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή τη κυβέρνηση που δολοφονεί καθημερινά με την πολιτική της.