Εργατικό κίνημα
10/1: Παν-καλλιτεχνικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Χανιά

10/1, Αθήνα, Παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Αθήνα
 
Παρά τη δυνατή βροχή, εκατοντάδες διαδήλωσαν στο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο που έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στο Σύνταγμα περνώντας από τη Σταδίου και το Υπουργείο Εργασίας.
Πολλά σωματεία κατέβηκαν με τα πανό τους, όπως ΠΟΘΑ, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σωματεία τεχνικών - ΕΤΕΚΤΟΤ και ΣΤΑΖΟΕ, ΣΕΧΩΧΟ, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, κα. Εκτός από τα συνθήματα, δεν έλειψε και η μουσική σε όλη τη διάρκεια της πορείας.
Η επιτυχία της κινητοποίησης στην Αθήνα, όπως και ο πανελλαδικός συντονισμός με κινητοποιήσεις που βγήκαν ταυτόχρονα σε άλλες 10 πόλεις, σηματοδοτεί τη δυναμική επανεμφάνιση του κινήματος των εργατών της Τέχνης. Ταυτόχρονα με τα μέτρα στήριξης που επανέρχονται στο κέντρο των αιτημάτων λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και των επιπτώσεων της στους χώρους του Πολιτισμού, συνεχίζεται η μάχη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών κατέβηκε με το πανό «Επίδομα για όλους τους εργάτες της Τέχνης – η Τέχνη δεν είναι εμπόρευμα» και τονίζει την ανάγκη απεργιακής πια κλιμάκωσης για να μπορούν να κερδηθούν όλα τα αιτήματα, αλλά και την ανάγκη συντονισμού με άλλους κλάδους που πλήττονται και παλεύουν, όπως του Επισιτισμού-Τουρισμού, τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.


Θεσσαλονίκη

Πολύ μαζική η παρουσία καλλιτεχνών στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, κομμάτι της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώθηκε από 49 σωματεία του χώρου. Οι καλλιτέχνες διεκδικούν μέτρα στήριξης καθώς και μέσα προστασίας και ενίσχυση του συστήματος υγείας, συνδέοντας τη μάχη τους με τις συνολικές μάχες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία αλλά και όλης της εργατικής τάξης.

Με τα πανό τους συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Σωματείο Καθηγητών Χορού και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Οι καλλιτέχνες παρέμειναν για ώρα στο χώρο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «εμείς δεν ζούμε με επιδόματα – θέλουμε δουλειά με δικαιώματα», «μέτρα προστασίας της υγείας – ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας», «δεν είναι επιδόματα, είναι αποζημιώσεις – γιατί εσείς την κόψατε τη μουσική δια ζώσης».

Δείτε φωτογραφίες εδώ.


Βόλος
 
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλα οι μουσικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μουσικού συλλόγου Θεσσαλίας , ενώ τη στήριξη τους είχαν εκφράσει και μια σειρά σωματεία της πόλης. Στις ομιλίες τους εξέφρασαν την οργή τους για την κυβέρνηση που τους αφήνει στο έλεος της φτώχειας , έδωσαν υποσχεσεις συνέχειας και μετά ακολούθησε πορεία - μουσική διαμαρτυρία.
 
Δείτε φωτογραφίες εδώ.
Χανιά
 

Στα Χανιά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου έκαναν γνωστά τα αιτήματα τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσική παράσταση διαμαρτυρίας. Στην κινητοποίηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη της συμμετείχε αντιπροσωπεία από τα σωματεία του Επισιτισμού και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ ανακοίνωση στήριξης έβγαλε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.



 

 

 

της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και από τα Χανιά.