Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16/1: 9 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

16/1, Διαδήλωση στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση στα Πετράλωνα για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες, μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και φοιτητές/τριες διαδήλωσαν στους δρόμους των Πετραλώνων στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στις 17 Γενάρη 2013 από τους χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Μερκούρη συμμετείχε με πανό η Πακιστανική Κοινότητα, μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές, η ΚΕΕΡΦΑ, εργαζόμενοι/ες του Υπουργείου Πολιτισμού, εργαζόμενοι/ες του Δρομοκαΐτειου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, το ΣΕΚ και η ΑΡΙΣ. Οι Μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες είχαν κάνει προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και είχαν βαδίσει με συνθήματα μέχρι τα Πετράλωνα.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δημήτρης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη του Σαχζάτ Λουκμάν και της Χρυσής Αυγής, η Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, δημοσιογράφος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, ο Σεικ Τζίας, εκπρόσωπος των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, η Άννα-Μαρία Παραθύρα, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων, ο Θωμάς Κατσαρός, από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, ο Τάσος Δεμοίρος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων 3ης δημοτικής κοινότητας, η Μαριάννα Χρονοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός που έστειλε η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Το παρών έδωσε στη συγκέντρωση και ο ιστορικός και συγγραφέας Μίμης Λιβιεράτος.
Κοινό σημείο των χαιρετισμών είναι ότι η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό συνεχίζεται, τόσο ενάντια στις αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών, όσο και ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης των δολοφόνων. Η Μαριάννα Χρονοπούλου κάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης των δολοφόνων του Ζακ για το 2022 στις 18/1, 9πμ στο Πρωτοδικείο, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου κάλεσε στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στις 23/1, 5μμ στο θέατρο Εμπρός για την οργάνωση της διεθνούς ημέρας δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό 19 Μάρτη.

Με τα ηχηρά συνθήματα “Τι θέλουμε; Χαρτιά! Πότε τα θέλουμε; Τώρα!” των μπαγκλαντεσιανών και πακιστανών μεταναστών, αλλά και με συνθήματα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την κυβέρνηση των δολοφόνων, η πορεία κατευθύνθηκε προς το σημείο που άφησε ο Σαχζάτ Λουκμάν την τελευταία του πνοή. Εκεί, με σηκωμένες τις γροθιές, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους των Πετραλώνων και ολοκληρώθηκε στην πλ. Μερκούρη.

Παρακολουθείστε το βίντεο της διαδήλωσης εδώ.